VIII. den metropolitní sezóny: Cena Tuchler – 12. Cena Nory Jeane

Hlavním dostihem osmého pokračování letošní sezóny v Conseq Park Velká Chuchle byla „dámská“ Cena Tuchler – 12. Cena Nory Jeane (1600 m, 100 tis. Kč), v níž se představilo jedenáct tříletých a starších klisen.

Závěrečný duel těsně pro Money for Danny

S reálnými vyhlídkami na nejvyšší příčky nastupovala minimálně polovina startujících, nicméně duel o vítězství nakonec svedly dvě sázkové spolufavoritky (3,5:1). S účelnou podporou žokeje Jana Ráji v něm těsně uspěla čtyřletá svěřenkyně Karla Germiče Money for Danny (Avarrio Praha), když o krk „přetlačila“ vítězku Deylova memoriálu a pátou z Jarní ceny klisen, tříletou Casii (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas). S odstupem dvou a půl délky třetí honorář brala další z často tipovaných, pětiletá premiantka předloňského ročníku Sapsiree (ž. Mach, tr. Šatra, Joly, 4:1), za ní pětici doplnily naopak outsiderky Kobi (ž. Chaloupka, tr. Hulínský, Protendon-Hulínský, 30:1) a Dang Gia (ž. Zatloukal, tr. Petrlík, tribau group ČR, 7:1).

Další dění:

Úvodní bod programu patřil, letos premiérově, dvouletým koním a v poli osmi debutujících aktérů Ceny prvních nadějí (III. k., 1000 m) po boji o půl délky vyhrála jedna z dua svěřenkyň trenéra Radima Bodláka Ima (U krále Matyáše, UH, 7,7:1) s úřadujícím žokejem-šampiónem Bauyržanem Murazabjevem.

V Ceně www.velka-chuchle.cz (hdcp IV. k., 1200 m) využil příznivé zátěže ke zisku druhé kariérní výhry pětiletý valach Tagugu (Stáj Sokrates, tr. V. Chaloupka, 5:1), s nímž se prosadila jezdkyně Jiřina Andrésová, jež se letos vrátila do dostihového sedla po osmi letech dvojí mateřské dovolené.

Dramatický souboj byl kromě hlavního dostihu k vidění také v Ceně školy Michael (IV. k., 1400 m) pro tříleté nezvítězivší, v němž o krk triumfoval potřetí v životě startující sázkový favorit Thailand (CK Martin Tour, 2:1), vedený svým trenérem, žokejem Jiřím Chaloupkou.

Třetí kariérní vystoupení proměnil v první plný zásah také tříletý Seasonal Missile (Nýznerov, tr. Wroblewski, 4,5:1) a letos již pošesté vítězná žokejka Martina Havelková i nadále suverénně kraluje žebříčku nejúspěšnějších jezdkyň Nikon Ladies Cupu, jehož loňský ročník vyhrála.

Úžasný comeback předvedl v Ceně Klokánkova úsměvu (III. k., 1800 m) pětiletý valach Charles Quatrieme (4:1) s žokejkou Vendulou Korečkovou, jenž po změně trenéra i dostihových barev a dvouleté pauze zvítězil lehce a při teprve třetím startu dosáhl, stejně jako jeho trenérka Eva Záhorová, druhého životního vítězství, přičemž DS Dolní Moravice se naplno prosadila premiérově.

Účinným závěrečným zrychlením pak splnil roli favorita Ceny Klokánčích tet (IV. k., 1800 m) pro tříleté nezvítězivší svěřenec Hany Kabelkové Lad In (Rovina Hulín, 2,25:1), v jehož sedle načal pátou desítku rovinových prvenství jezdec Ondřej Velek.

V závěrečné Ceně veselých dětí z Klokánku (IV. k., 1800 m) pak i pod nejvyšší zátěží završila čistý jarní hattrick čtyřletá spolufavoritka Playmona (Vesiba – Voestalpine, tr. Vocásková, 3:1) s podruhé během dne vítězným žokejem Janem Rájou, který si pojistil druhou příčku v průběžném pořadí letošního šampionátu rovinových jezdců CK Martin Tour Cupu.

Výsledky

 

 

Původní zpráva

Tuto neděli pokračuje dostihové dění v Conseq Parku Velká Chuchle letošní osmou kapitolou, jejímž vrcholem bude poslední z květnových mílařských zkoušek, Cena Tuchler – 12. Cena Nory Jeane (1600 m, 100 tis. Kč) pro tříleté a starší klisny. Na jejím startu se sejde jedenáct uchazeček. Celkem se uskuteční osm dostihů, v nichž startuje 83 koní a 20 jezdců, začátek programu je ve 14 hodin.

Kvalitní dámská jedenáctka

Po termínu přihlášek se zdálo, že v nedělním hlavním dostihu změří síly především vítězka letošního Deylova memoriálu s triumfátorkami posledních dvou ročníků Ceny Tuchler – 12. Ceny Nory Jeane, jenže úterní konečná podoba startovní listiny zaznamenala pět dodatečných nominací, z nichž především dvě se zdají být pro výsledek na nejvyšších příčkách dost podstatné.

Mezi kandidátkami se objevila Dally Hit (HIT LOT Pejšková, foto), která se vloni vypracovala do absolutní zdejší špičky, po druhém místě z českého a čtvrtém z polského Oaks dokázala posbírat řadu cenných umístění i proti starším soupeřům, vyhrála říjnový Memoriál Harryho Petrlíka, druhá finišovala v srpnové Velké letní ceně, třetí skončila v zářijové Ceně Jockey Clubu ČR i letošní Velké dubnové ceně a čtvrtý honorář vytěžila v Ceně prezidenta republiky. Její distanční rádius sahá od jedné po dvě míle, ale minulou sobotu se v závěrečném úprku „dole kopcom“, v nějž se změnil vytrvalecký Memoriál Vlastimila Smolíka, neprosadila a poprvé od předloňského října skončila mimo dotované pozice. Svěřenkyně zkušené Ivany Pejškové však využívá však hned první možnost k výsledkové nápravě a, v sedle se svou stálou jezdkyní, trenérčinou dcerou Helenou, vede skupinu hlavních favoritek.

Do té patří i další dohlášená adeptka, bronzová z letošní Jarní ceny klisen i Deylova memoriálu Ocara (Jamax), která nedávnými úspěchy navázala na kvalitní juniorskou etapu své kariéry, v níž se vždy umístila, přičemž nejblíže k triumfu měla v srpnové Ceně Masise, v níž skončila o hlavu druhá. Trenérka Miroslava Maršíčková posílila vyhlídky své chráněnky premiérovým angažováním žokeje Jana Vernera, držitele čerstvého klasického double v sedle Dumnonie.

Mezi hlavní protagonistky by se dále měly zařadit pátá z Jarní ceny klisen, předtím vítězka Memoriálu Rudolfa Deyla a vloni těsně druhá z Ceny zimní královny Cassie (DS Pegas, tr. Lisek, ž. Foret) a premiantky minulých dvou ročníků, jež obě vyhrály jako tříleté a pro něž jsou ony výhry v Ceně Nory Jeane dosud jedinými plnými zásahy kariér.

Před dvěma lety splnila roli favoritky Sapsiree (Joly, tr. Šatra, foto vlevo), jíž poprvé povede žokej Michal Mach, vloni se jako druhá sázková šance prosadila Maruschka (Equivet, tr. Luka, ž. Murzabajev, foto vpravo). Nicméně opomenuta by neměla zůstat ani šestá z loňského Oaks a vítězná při své letošní dubnové premiéře Monney for Danny (Avario Praha, tr. Germič), nastupující prvně pod letos úspěšným žokejským matadorem Janem Rájou.

V úterý do startovní listiny přibyly i dvě zkušené sprinterky Reggie (Michaela-Hruboš, tr. T. Váňa, ž. Havelková) s Tapdance (Bartusch-Kovář-Kirschner, tr. Moravec, ž. Šafář) a ex-slovenská, nyní poprvé z krabčické centrály a do Prahy přijíždějící mílařka Dang Gia (tribau group ČR, tr. Petrlík, ž. Zatloukal). Sestavu pak dotvářejí české metropoli dobře známé a letos zde ve třetí či druhé kategorii dvakrát umístěné Kobi (Protendon-Hulínský, tr. Hulínský, ž. Chaloupka) a Fur Coat (Swiss Fans-Fedorowicz, tr. Fedorowicz, ž. Korečková).

Startovní listiny, sázkové kurzy

Další dostihový program:

14.00 – Cena prvních nadějí (III. k., 1000 m): letošní premiéra dostihových dorostenců přilákala na start devět dvouletých koní, dvě třetiny z nich jsou domácí odchovanci.

14.30 – Cena www.velka-chuchle.cz (hdcp IV. k., 1200 m): v jediném handicapu nedělního programu se na sprinterské trati představí desítka aktérů, proti sedmi starším nastoupí trojice zástupců klasického ročníku.

15.00 – Cena školy MICHAEL (IV. k., 1400 m): v kratším z obou testíků nezvítězivších tříletých má po zlepšení oproti dubnovému debutu dobré šance na první plný zásah Thailand, mezi jeho soupeři je i letos již popáté startující Fejzbuk.

15.30 – Memoriál Miloslava Nového (III. k., 1400 m): prvním z dvojice vážných nedělních kandidátů hattricku je, i pod nejvyšší hmotností, ve sprinterské ceně pětiletý valach Wobull Se Now.

16.30 – Cena Klokánkova úsměvu (III. k., 1800 m): na střední distanci patří k favoritům suverén předloňské Karlovarské dvojnásobné míle Bacares, který se nedávno vrátil na dráhu solidním výkonem po bezmála dvouleté zdravotní pauze.

17.00 – Cena Klokánčích tet (IV. k., 1800 m): ve druhé nedělní zkoušce nezvítězivších tříletých má solidní vyhlídky minule těsně druhý Lad In, avšak také Player a Marushka, kteří koncem dubna teprve debutovali, obsadili stříbrné stupínky.

17.30 – Cena veselých dětí z Klokánku (IV. k., 1800 m): útok na třetí letošní výhru zde podnikne čtyřletá Playmona, a podobně jako favorit čtvrtého dostihu se i ona musí vyrovnat s nejvyšším zatížením.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.