VIII. den metropolitní sezóny: Grand Prix de la Francophonie Economique

Než se za týden začne pozornost soustředit na blížící se klasický vrchol sezóny, pokračuje poslední květnovou neděli sezóna v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle osmým dílem s vrcholem v podobě Grand Prix de la Francophonie Economique (hdcp I. k., 2200 m, 120 tis. Kč) pro čtyřleté a starší.

Out of EdenProgram dne nabízí ideální zábavu v podobě dostihového sázení, včetně hlavního bodu je připraveno šest handicapových dostihů (kde koně nesou různé hmotnosti podle své výkonnosti, a jejich šance tím jsou teoreticky vyrovnané) a k tomu po jednom testíku nezvítězivších tříletých a dvouletých koní. Celkem je na startovních listinách 90 koní a 29 jezdců, první z osmi dostihů startuje tradičně ve 14 hodin. Doprovodný program tvoří módní přehlídka značky Magic Helena.

Další „útěk Out of Eden“?
Do hlavní položky nedělního menu nastoupí sedmička účastníků, jejichž šance by měly být handicapově vyrovnané, přesto se v otevírací sázkové nabídce objevil desetinový favorit. Je jím čtyřletý hnědák trenéra Arslangireje Šavujeva Out of Eden, stájí kazachstánského politika Rolana Tlevlesova KSK Nurbek přihlášený i do letošní Ceny Vítězného oblouku, který po třetím místě v karlovarské rekordně rychlé Jarní ceně Towah vyhrál před dvěma týdny stylem start-cíl a s velkými rezervami pražskou Cenu Jatek Český Brod (III. k., 2400 m). Opět jej povede úřadující žokejský vicešampión Tomáš Lukášek a jejich šance bookmakeři ohodnotili poměrem 1,6:1. Podle vstupních kurzů by jeho hlavní soup eřkou měla být stejně stará hnědka Linda, vítězka předloňské Ceny zimní královny a loňské Ceny Pat’s Music v Bratislavě, druhá z Jarní ceny klisen a čtvrtá ze Slovenského Oaks, která původně měla již v zimě ukončit kariéru. Nakonec ji však angažovala stáj DAR a ponechala v přípravě trenéra-šampióna Václava Luky. Ten ji k sezónní premiéře poslal počátkem května do Milána, avšak cílem dvoukilometrového testu klisen procválala německá rodačka poslední. Přesto, i přes druhou nejvyšší zátěž v poli, je v sedle s žokejem Garym Hindem, pro nějž to bude jediná jízda dne, druhou šancí s kurzem 2,5:1. Třetí pozice 5:1 pak patří dalšímu čtyřletému aktérovi, jímž je hnědý valach stáje CK Martin Tour Timber s mladým jezdcem Janem Vernerem, který minulou neděli konečně završil čekání na letošní první triumf. Svěřenec Michala Liska na k onci dubna vyhrál v Karlových Varech 2400m trojkový handicap a v dalším startu jej předčil pouze Out of Eden. V neděli ponese o pět kilogramů méně než jeho nedávný přemožitel.
 
Z nízkých nesených hmotností se budou snažit těžit také pětiletý Devil’s Star (Stall Amor, 9:1, am. Fedorowiczová) a šestiletá Pearl Jeane (YOKO, Koplíková, 6:1), zatímco vítěz loňského Červnového poháru, stříbrný z Pardubického Legeru i Ceny prezidenta republiky HIC&Services Omnibus (Zdeněk Kavka, 6:1, ž. Šafář) ponese i po neúspěšném mosteckém startu nejvíce kil. Jediným, kdo letos nastoupí poprvé, ale i tak je s ním nutno počítat, bude sedmiletý matador sestavy Savignon (Wrbna Racing, 6:1, Vraj), vítěz St. Leger 2007 a dvakrát bronzový z Ceny prezidenta republiky.

Další dostihový program:

14:00 – Grand Prix de la République de Slovenie (III. k., 1000 m): V pětici dvouletých debutantů je favoritkou prvotní sázkové nabídky tréninková kolegyně prvních dvou z týden staré dorostenecké premiéry Sicílie, ale výhodu domácího prostředí budou mít Romantique Rouge a Paheeli.
 
14:30 – Grand Prix de la République d‘Autriche (IV. k., 1400 m): ze šestnácti tříletých by k premiérovému triumfu měli mít nejblíže Cruel Wind, Marketka, Larika a Gloushek.
 
15:00 – Grand Prix de la République Slovaque (hdcp IV. k., 1400 m): na scéně první ze série handicapových zkoušek vyzvou tříleté Sun For Life a Lan Pham Ti zkušenou starší sprinterku Quantanameru, kterou poprvé v její kariéře nepovede žena, ale lídr aktuálního šampionátu žokejů Jaromír Šafář, který letos v Praze vyhrál každou neděli aspoň jeden dostih.
 
15:30 – Grand Prix de la République de France (hdcp II. k., 1200 m): ve vyrovnaném sprintu může úspěšný rekonvalescent Addison pod příznivou hmotností přinést dvojnásobné amatérské šampiónce Lindě Fedorowiczové premiérové vítězství na úrovni druhé kategorie.
 
16:00 – Grand Prix de la République d‘Italie (hdcp III. k., 2600 m): soupeři z dubnových Karlových Varů Chrissio a Watson jsou na domácí dráze hlavními adepty výhry v nejdelším dostihu dosavadní pražské sezóny.
 
17:00 – Grand Prix de la Conféderation Suisse (hdcp III. k., 1600 m): tříletý Balbrown se po startu ve vyšší francouzské společnosti vrací do Prahy a má ambice zde podruhé vyhrát mílový dostih třetí kategorie.
 
17:30 – Cena AUTO HASE Diplomat & Expatriate Sales (hdcp IV. k., 1800 m): při letošní premiéře naznačil umístěním mezi vrstevníky potenciál tříletý La Brusco, při ataku první životní výhry jej prověří mj. zkušená dvojice Rio Gallegos a Nero Krvavý Básník

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.