VIII. den metropolitní sezóny: Grand Prix de la République Francophonie

Vrcholem programu letošní osmé neděle v AUTO HASE PARKU v Praze-Velké Chuchli byla Grand Prix de la Francophonie Economique, handicap I. kategorie na 2240 metrů o 120 tisíc korun. Celkem návštěvníci za příjemného počasí viděli šest handicapových dostihů a dva testíky pro nezvítězivší.

 

Pearl Jeane využila „pérovou váhu"

Pearl JeanePo minulém snadném vítězství ve dvojkové společnosti byl nejčastěji tipovaným koněm čtyřletý hnědák stáje KSK Nurbek Out of Eden (1,6:1) s žokejem Lukáškem, kterého měla prověřit šestice již kvalitnějších soupeřů. Favorit podle očekávání od startu diktoval poctivé tempo, které ještě zvyšoval žokej Hind v sedle Lindy, jež jako jediná lídra stíhala, ale v cílové rovině se později propadla na poslední místo. V koncovce zaútočili méně zatížení konkurenti a Out of Eden se ocitl pod stupňovaným tlakem, který nakonec vyústil v jeho těsnou porážku.

Na cílové čáře dokázala sedmikilovou výhodu zúročit šestiletá tmavá hnědka stáje YOKO Pearl Jeane a vyhrála v dobrém čase 2:22,03 rozdílem krku, třetí o délku zpět skončil Devil's Star (Stall Amor, am. Fedorowiczová), nesoucí o čtyři kilogramy méně než favorit.

Vítěznou dceru legendární Nory Jeane v péči trenéra Zdena Koplíka do cíle dovedla koučova dcera Ingrid Koplíková, která si zároveň připsala 46. plný zásah kariéry a již jen čtyři výhry jí chybí ke získání žokejského titulu. Samotná Pearl Jeane, jež kariéru zahájila až jako čtyřletá, absolvovala sedmnáctý životní dostih a připsala si v něm druhý triumf, premiérový na nejvyšší scéně.


Další dění:
V úvodní Grand Prix de la République de Slovenie (III. k., 1000 m), věnované čtyřnohým dorostencům, stejně jako před týdnem v prvním letošním dostihu dvouletých vítězku odsedlávala trenérka Vocásková, tentokrát se jí po tuhém boji stala favorizovaná hnědka stáje Zeas Staré Hradiště Sicílie s žokejem Lukáškem.

Zmíněný jezdec se tímto zásahem dostal do průběžného vedení v šampionátu CK Martin Tour Cupu, ale hned v následující Grand Prix de la République d'Autriche (IV. k., 1400 m) pro tříleté nezvítězivší si pozici vzal zpět žokej Šafář, který k premiérové výhře dovedl valacha Stáje Monika Agro P., sázkovou třetí šanci Gloushka.

V prvním z půltuctu handicapových položek programu Grand Prix de la République Slovaque (hdcp IV. k., 1400 m) přinesl jistým stylem první vítězství Stáji Vítězná a druhé sobě do kariéry čtyřletý valach Martien s žokejem Chaloupkou, který patřil do sázkového druhého sledu.

Nejlehčí triumf dne zaznamenal v Grand Prix de la République de France (hdcp II. k., 1200 m) šestiletý rekonvalescent Addison, hnědák stáje Sokrates s amatérkou Fedorowiczovou dominoval i ve druhém startu po svém návratu na dráhu, tentokrát už jako favorit a lehce o tři délky.

Zatím nejdelším dostihem letošní metropolitní sezóny byla Grand Prix de la République d'Italie (hdcp III. k., 2600 m), kterou při třetím letošním vystoupení ve druhé vítězství jistě proměnil pětiletý hnědák Honey Bunny, navzdory nejvyšší nesené hmotnosti v poli se prosadil pod podruhé vítězným žokejem Chaloupkou o tři čtvrtiny délky.

Po nedávném posledním místě v silné francouzské společnosti na dráze Chantilly si podle předpokladů vítězstvím v Grand Prix de la Conféderation Suisse (hdcp III. k., 1600 m) vylepšil bilanci tříletý hnědák stáje Ardak Amirkulov Balbrown, ze sedla jistého jednodélkového vítěze se letošním sedmnáctým vyhraným dostihem na čelo šampionátu opět posunul žokej Lukášek.

Také závěrečnou Cenu AUTO HASE Diplomat & Expatriate Sales (hdcp IV. k., 1810 m) vyhrál tříletý favorit, o hlavu vybojoval při letošním druhém startu premiérový triumf kariéry valach stáje J+J Votava La Brusco s žokejkou Korečkovou.
Výsledky

Příští dostihový den: 5.6. - 60. Velká červnová cena AGROBYŠKOVICE

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.