Dostihový festival odstartoval, sobota patřila především proutěnkářům

Dvoudenní dostihový festival se 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou odstartoval překážkovým mítinkem. Ten měl hned tři vrcholy v podobně klasické steeplechase a dostihů přes proutěné překážky, nechyběl ale ani amatérský seriál Fegentri či rovinový dostih pro amatéry. V krásném počasí se dařilo především favoritům.

V pravé poledne mítink zahájil dostih přes proutěné překážky Cena amatérů / Fegentri – Memoriál Josefa Jančara. Přestavilo se v něm šest jezdců několika národností, vítězství ale zůstalo „doma“. Vyhrál někdejší vítěz Ceny prezidenta Mister Westminstera, kterého trenér Josef Váňa svěřil amatéru Michalu Mikšovskému.

První z vrcholů dne, Zlatá spona tříletých – Cena společnosti BOHEMIA SEKT s.r.o. Vítězství nakonec připadlo favorizovanému Saulovi, byť byl podán protest. Saul se Sertashem Ferhanovem porazili s náskokem téměř dvou délek Mobilizationa s žokejem Martinem Liškou, Del Rey s Pavlem Složilem a Shecanrally s žokejem Josefem Bartošem. Laverno s ž. Marcelem Novákem, který se cítil poškozen tísněním Saula, dostih nedokončili.

Křišťálový pohár města Pardubic – Cena podporovaná závodištěm Wroclaw nabídl velmi zajímavou startovní listinu. V dostihu přes proutěné překážky na 3400 metrů jednoznačně kraloval osmiletý Anaking s žokejem Janem Faltejskem v sedle, a to stylem start-cíl. „Nikomu se nechtělo jít dopředu, tak jsem to vzal na sebe. Bylo to vlastně jednoduché,“ komentoval průběh dostihu Jan Faltejsek. Až devět délek za Anakingem finišoval další z favoritů – Amadeon, který zvítězil před měsícem ve Velké Chuchli a stejně jako tehdy měl i v Pardubicích v sedle Sertashe Ferhanova. Za nimi dokončili Gryffichop (ž. Josef Bartoš), který ze začátku ještě držel krok s Anakingem, před Meny Bey (ž. Leighton Aspell) a Taste of Rock (ž. Jaroslav Myška).

Další jisté vítězství nabídl hned následující dostih a třetí z vrcholů dne – Stříbrná trofej-Cena pivovarů Staropramen. Ale bylo to vítězství svým způsobem i překvapivé. První triumf na českých drahách ve své kariéře získal sedmiletý Monsineur Bachir, kterému tipaři příliš šancí nedávali. V sedle tmavého hnědáka byl jeho stálý jezdec ž. Thomas Boyer. O tempo dostihu se staral loňský vítěz Zlatého poháru Dangerous Gleam, který ale dostih nedokončil. Na druhém místě doběhl Northerly Wind (ž. Jan Faltejsek) před Sundarou (ž. Marcel Novák). Daleko za nimi finišoval Sixtyseven (Pavel Složil ml.). Víc koní dostih nedokončilo.

Úspěšný den měl Sertash Ferhanov. Další vítězství mu upevnilo první příčku v šampionátu jezdců a pomohl mu k tomu Linngar v Ceně společnosti TOP CENTRUM, steeplechase III. kategorie na 3600 metrů. Pro šestiletého tmavého hnědáka to bylo už páté vítězství v řadě! O osm délek a s výrokem zadrženě porazil Saint Josepha (ž. Jan Faltejsek), La Millu (Jan Derych), Gejzira (ž. Marcel Novák) a Fabryana (Jan Verner).

Ve steeplechase IV. kategorie na 3900 metrů, Ceně podporované reklamní a marketingovou společností R36.cz se na vítěznou vlnu vrátil jedenáctiletý Čáriray v sedle s Janem Odložilem. Tempo dostihu udával Mazhilis (ž. Josef Bartoš), nástupu Čáriraye ale neodolal. Na třetím místě finišovali Polish Pearl (ž. Jan Faltejsek) před Jantarem (Ondřej Velek) a Segretonem (Martin Laštovička).

Tečku za prvním dnem víkendového dostihového festivalu udělal rovinový dostih amatérů na 3200 metrů. V Ceně Východočeské televize V1 zvítězil desetiletý Shadow Monn v sedle s Veronikou Olehlovou před Roonym (Lenka Rájová), Zeldou (Freddy Tett), Creola Tiger (Jindřich Fabris) a Dukem (Markéta Krejčí).

Víkendový festival pokračuje nedělním mítinkem se 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Slavnostní zahajovací ceremoniál začíná v 11 hodin, o půl hodiny později startuje první z osmi dostihů. Na trať Velké pardubické se její účastníci vydají v 16:40 hod.

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Nejen dostihoví fanoušci se těší na neděli 14. října, kdy bude odstartována 128. Velká pardubická s Českou pojišťovnou a další z prestižních dostihů. Víkendový festival ale začne už v sobotu 13. října, kdy se na závodišti koná další dostihový mítink zpestřený o Dostihový DĚTSKÝ den.

Sobotní Překážkové dostihy odstartují prvním ze sedmi dostihů v pravé poledne. Na programu bude například Křišťálový pohár, Stříbrná trofej, Zlatá spona tříletých, nebo dostih amatérů přes proutěné překážky zařazený do seriálu Fegentri, do kterého jsou nominováni jezdci ze zahraničí.

Hlavní část doprovodného programu bude patřit dětem. V rámci překážkového mítinku je totiž připravený Dostihový DĚTSKÝ den s několika stanovišti. Děti se projedou nejen na koních či konibusem, ale mohou si vyzkoušet Dětskou Velkou pardubickou, gladiátorské překážky z TAXIS Gladiator Race nebo se seznámit se Stezkou v oblacích z Dolní Moravy. Za absolvování čtyř stanovišť získají vstupenku na nedělní 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou zdarma. Věnovat ji mohou třeba svým rodičům, protože po celý víkend mají děti do 140 cm výšky (a senioři nad 65 let) vstup zdarma.

Další doprovodný program bude patřit koňským sportům. Součástí sobotního odpoledne totiž bude i MALÁ VELKÁ PARDUBICKÁ PONY v rámci seriálu Pony Liga a uskuteční se také exhibiční utkání TAXIS POLO EXHIBICE.

Bude se také křtít, a to kniha Pavla Fialy věnovaná žokejce Miloslavě Hermansdoferové nazvané „Obloukem k vítězství“.

Návštěvníci mají možnost koupit si také zvýhodněné dvoudenní vstupenky na stání na celý Víkendový festival se 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou.

 

PROGRAM DOSTIHOVÉHO DNE

12:00            Cena amatérů / Fegentri – Memoriál Josefa Jančára

doprovodný program – Křest knihy Pavla Fialy o Miloslavě Hermansdorferové Schulzové „OBLOUKEM K VÍTĚZSTVÍ“ v  dekorovacím paddocku

 

12:35            Cena společnosti BOHEMIA SEKT, s.r o.  - Zlatá spona tříletých

13:15            Křišťálový pohár města Pardubic 

doprovodný program – „TAXIS POLO EXHIBICE“

 

14: 00            Stříbrná trofej - Cena pivovarů Staropramen

doprovodný program – „Malá pardubická pony“ – dostih poníků

 

14: 35            Cena společnosti TOP CENTRUM

 

15:10            Cena podporovaná reklamní a marketingovou společnosti R36.cz

doprovodný program – „TAXIS POLO EXHIBICE“

 

15:50            Cena Východočeské televize V1 – Pocta Josefu Resselovi

 

 

Sobotní vrcholy ozdobí zajímavá společnost

Téměř čtvrtstoletí dlouhou historii mají sobotní dostihy před Velkou pardubickou. V současné době už se hovoří o překážkovém festivalu při Velké pardubické, neboť sobotní rovinový program nahradily překážky a servírují se tři dostihy nejvyšší kategorie. První dostih festivalu startuje v sobotu 13. října 2018 v poledne a jako první se z elity představí tříletí ve Zlaté sponě.

Ve Zlaté sponě tříletých na distanci 3200 metrů bude startovat pouze pět koní a měla by to být repríza souboje z druhé zářijové soboty, kdy Laverno porazil Saula, ale za pět týdnů se síly mohly přeskupit. Pokud Mobilization zvládl dobře přechod na překážky, mohl by do boje o vítězství zasáhnout taky. Výsledky Del Rey a Shecanrally příliš přesvědčivé nejsou.

Ve vrcholných dostizích pro starší koně se shodně představí osm aktérů. Účastníky krosů pravidelní návštěvníci pardubických znají, ale mezi proutěnkáři a klasiky je několik koní, kteří spíše preferují zahraniční starty, ale start při festivalu je hodně prestižní, a tak je uvidíme na vlastní oči.

V Křišťálovém poháru startující Amadeon vybojoval tři vítězství za sebou, před pěti týdny vyhrál ve Velké Chuchli Zlatý pohár Elektrizace železnic, a tak by měl patřit k favoritům. Ovšem tentokrát ho čeká těžší společnost než v Praze. Anaking se v květnu v Pardubicích vítězně rozběhal, následně vyhrál jeden z nejprestižnějších dostihů v Německu a při posledním startu byl těsně druhý ve Francii. Dvakrát se ve Francii dokázal umístit Gryffichop a má tamní handicap 64. K nejlepším slovenským překážkářům patří klisna Meny Bay, která v Pardubicích absolvuje již 17. start přes proutěné překážky a osm z nich dokázala vyhrát. Ve Francii startuje také Taste of Rock, v sedmi startech na vítězství nedosáhl, několikrát se umístil a má handicap 54, což rozhodně není špatné.

Velmi dobrá společnost zajímavých koní se představí ve Stříbrné trofeji na 4400 metrů. Triumf z loňského roku bude obhajovat Sundara, do jehož sedla se opět vyhoupne žokej Marcel Novák. Loňský Zlatý pohár vyhrál tempař Dangerous Gleam, před pěti týdny ve Velké Chuchli cválal v tempu, které mu vůbec nevyhovovalo, ale pod Lukášem Matuským může být vše jinak. Pětiletý Lamum je spolehlivý, ve čtyřech startech byl třikrát druhý a jednou třetí. Nyní se vrací do sedla žokej Josef Bartoš, a tak rozhodně bude patřit k favoritům. Lodgian Whistle si vyběhal ve Francii handicap 53 a rozhodně se s ním musí počítat. Northerly Wind letos dvakrát vyhrál v Německu, ale malou nevýhodou může být, že od května nestartoval. Před dvěma týdny se v Karlových Varech vítězně rozběhal Monsieur Bachir, který se také za hranicemi neztratil.

Nesmíme zapomenout, že v rámcovém dostihu, klasické steeplechase na 3900 metrů, se představí také vítěz Gran premio Merano 2016 Mazhilis a v jeho sedle bude Josef Bartoš. Mazhilis se na české dráhy vrací téměř po třech letech, naposled startoval v říjnu 2015 ve Velké Chuchli.

Na programu je celkem sedm dostihů, včetně rovinového dostihu amatérů a dostihu přes proutěné překážky zařazeného do seriálu Fegentri.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.