Dostihové vrchol nedělního mítinku v režii neporazitelné Saši

Součástí prvního červencového dostihového odpoledne na Hipodromu Holoubek bylo šest rovinových a jeden překážkový dostih. V atmosféře probíhajícího filmového festivalu nebyly na závodišti ve Dvorech v centru dění známé tváře, ale čtyřnohé hvězdy. Ale také  Karlovarský symfonický orchestr, který si po loňské vydařené premiéře opět našel chvilku na velice vkusné vyplnění přestávek mezi dostihy.

Pod taktovkou dirigenta Jana Mikoláše zazněla hudba Dvořáka, Griega, Brahmse a dalších. Obrovský aplaus publika potvrdil, že koně a vážná hudba pod jedinečnou secesní tribunou k sobě patří. Velký dík patří pořadatelům a řediteli orchestru za tak příjemné chvíle.

Vrcholem odpoledne byla Cena PRIMÁTORA MĚSTA KARLOVY VARY – 15. LETNÍ CENA KLISEN. Specifický dostih II. kategorie na trati dlouhé 2.000m je vypisován jako srovnávací zkouška výkonnosti tříletých a starších klisen. Podle statistik je to dostih, ve kterém se většinou prosadí papírové favoritky.

Startovní listina obsahovala po škrtu Orphanty pouze pět jmeen. Dvě z nich ovšem budily velkou pozornost dlouho před dostihem. Aktuální formu měly poměřit klisny, které letos nepoznaly porážku.

Tialine, která v minulém roce doběhla sedmá, absolvovala dostih z vedoucí pozice, kterou po boji v cílové rovince přenechala suverénce Saše. Svěřenkyně trenéra Tomáše Váni zůstává po varském triumfu v aktuální sezóně stále neporažená.

Důvěru sázejících nezklamala ani zástupkyně tříletého ročníku a do blížícího se Oaks hlášená Qeentera, která je rovněž v péči trenéra vítězné Saši. Předběhla favorizovanou Coffolu, za níž doběhla jako pátá další příslušnice tříletého ročníku Chaldera.

Také v druhém nejvýznamnějším dostihu dne se favorit musel spokojit až s druhým místem. Cestu za třetím letošním triumfem překazil Hidden Flamemovi dodatečně dohlašovaný Sir Sun a potvrdil tak, že jeho loňské vítězství ve Velké jarní ceně a čtvrté místo v derby nebylo dílem náhody.

Atraktivní podívanou bez sázkového překvapení nabídl letošní první překážkový dostih.

Na trati dlouhé 3.200m s  deseti skoky se bez problémů prosadil horký favorit Linngar.

Pro loňského derby vítěze Josepha byl jeho překážkový křest smůlovatým. Pro  pád v polovině trati dostih nedokončil.

Sledovaným aktérem byl svěřenec trenéra Váni Big Mago, který zejména na italské scéně podává vynikající výkony. Do cíle se dostal na čtvrté pozici.

 

Výsledky:

Cena HEJTMANA KARLOVARSKÉHO KRAJE (III.kat., 1400m): Rabbit Bated (N.Petrlík) – Motorsport (ž.R.Koplík) – Annie Tiger (ž.K.Hlubučková)

Cena GALERIE UMĚNÍ KARLOVY VARY (IV. kat., 2400 m): Lesana (A.Florian) – Nirgera (ž.R.Koplík) – Roony (A.Subias)

Cena STATKU CHYŠE (steeplechase IV.kat., 3200m): Linngar (B.Ferhanov) – Santos (D.Vyhnálek) – Aspire (R.Benš)

Cena PRIMÁTORA MĚSTA KARLOVY VARY – 15. LETNÍ CENA KLISEN (II. kat., 2000m): Saša (ž.V.Korečková) – Tialine (ž.J.Rája) – Queentera (I.Janáčková Koplíková)

Cena KARLOVARSKÉHO SYMFONICKÉHO ORCHESTRU (III. kat., 2000m): Galis (ž.J.Rája) – Nee L´Amour (A.Florian) – Lucian (žk.D.Liška)

Cena spol. REALISTIC a.s. (IV.kat., 1600m): Dodybud (A.Subias) – Singapore Spice (ž.V.Korečková) – Fiomi (ž.M.Havelková)

Cena spol. Vladimír MAREK s.r.o. (II.kat., 1600m): Sir Sun (ž.P.Foret) – Hidden Flame (ž.J.Rája) – Private Ryan (ž.J.Chaloupka)

 

 

 

Původní tisková zpráva

Festivalové dění se v neděli z centra lázeňského města částečně přesune na závodiště ve Dvorech. Alespoň pro ty, kteří si chtějí prohlédnout především ty čtyřnohé hvězdy zeleného travnatého koberce. Na Hipodromu Holoubek je připraven třetí letošní mítink složený z šesti rovinových a jednoho překážkového dostihu.

Vrcholem bude  Cena PRIMÁTORA MĚSTA KARLOVY VARY – 15. LETNÍ CENA KLISEN (II.kategorie, 2.000m).

V popředí zájmu by měla být loni čtvrtá z Oaks a Jarní ceny klisen Coffola (žk.D.Liška). Letos dvakrát vyhrála, a pokud drží formu z Červnového poháru, patří mezi největší favoritky.

S ohledem na výborné výsledky na zdejší dráze lze na předních místech očekávat předloňskou vítězku Ceny Masise a letos ve dvou startech neporaženou Sašu (ž.V.Korečková). Její tréninková kolegyně Queentera (ž.I.Janáčková Koplíková) loni neuspěla v karlovarské Ceně zimní královny, ale následně vyhrála v říjnu trojkový dostih a letos obsadila v Bratislavě těsné 2. místo v dostihu II. kategorie na totožné distanci.

Největší počet triumfů v tomto dostihu má na svém kontě žokej Jan Rája. Ke třem stávajícím může přidat další. Povede loni sedmou v cíli Tialine. Dvojnásobná premiantka testů III. kategorie se letos ve Varech již předvedla třetím místem. Na roviny se vrací po nevydařeném překážkovém debutu v Meranu.

Teprve třetí životní start čeká moravskou Chalderu (ž.K.Hlubučková). V debutu sice na dotované místo nedosáhla, ale v následujícím startu v polské Wroclawi doběhla třetí.

Dohlášená ultra vytrvalkyně Orphanta (ž.P.Filipová) se po prvním a druhém místě v tříkilometrových testech nižších kategoriích chystá ke třetímu karlovarskému startu aktuální sezóny.

Zajímavé aktéry přilákal závěrečný dvojkový dostih na mílové distanci, kde se výjimečně otočil poměr amazonek a mužů v sedlech. Devítiletý veterán Hidden Flame (ž.J.Rája) se do provozu vrátil po roční zdravotní přestávce tím nejlepším způsobem. Oba starty ve III. kategorii proměnil ve vítězství a měl by usilovat o další plný zásah.

Loňského dvojnásobného vítěze dostihů nižší kategorie Private Ryana (ž.J.Chaloupka) čeká premiérový start sezóny.

Sheik Yerbouti (ž.R.Koplík) má za sebou čtyři starty a tři umístění do třetího místa.

Plné šance bude mít i dohlášený Sir Sun (ž.P.Foret), loňský vítěz Velké jarní ceny a čtvrtý v Českém derby.

Zajímavým tipem pro sázející může být Alexandr (ž.J.Andrésová). Loňskou sezónu zakončil vítězstvím ve třetí kategorii, letos má na svém kontě jeden tabulový doběh v dostihu II. kategorie.

Překážkovou lahůdkou bude Cena Statku Chyše. Mezi favority bude patřit Aspire (R.Benš). Svěřenec polské trenérky Iwony Wroblewské na závodišti ve Wroclawi v žádném ze tří absolvovaných dostihů nepoznal porážku. Po třetím místě v květnovém Mostě mu dotovaná příčka těsně unikla v pardubickém Zlatém poháru.

Zkušenosti ze zahraničních startů může využít Váňův Big Mago (P.Boekhout), vysoko mířit bude jistě i Linngar (S.Ferhanov). Ten střídá úspěchy na rovinách s úspěchy na překážkách. Loni ukončil sezónu vítězstvím na překážkách. Letos startoval jednou na rovině a také vyhrál.

Po loňské nevydařené sezóně se Pacinovi (ž.T.Boyer) letos v prvním startu dařilo. V květnu doběhl v Lysé na stejné distanci i ve stejné kategorii druhý.

Vítěz loňského Českého derby Joseph (J.Kocman) na překážkách debutuje, stejně tak jako Lacorana (ž.M.Liška), která navíc čeká na první životní vítězství.

Santos (D.Vyhnálek) po slibných předloňských výkonech nastupuje k prvnímu startu sezony.

V minulém roce závodiště zažilo kulturní premiéru. Poprvé v historii se zde prezentoval Karlovarský symfonický orchestr. Podle nadšeného ohlasu návštěvníků bylo zřejmé, že by si přáli takový vkusný doprovodný program pravidelně. Přijďte si tedy v neděli opět vychutnat živou hudební kulisu.

 

 

Program:

14.00   Cena HEJTMANA KARLOVARSKÉHO KRAJE (III.kat., 1400m)

14.30   Cena GALERIE UMĚNÍ KARLOVY VARY (IV. kat., 2400 m)

15.00   Cena STATKU CHYŠE (steeplechase IV.kat., 3200m)

15.30   Cena PRIMÁTORA MĚSTA KARLOVY VARY – 15. LETNÍ CENA KLISEN (II. kat., 2000m)

16.10   Cena KARLOVARSKÉHO SYMFONICKÉHO ORCHESTRU (III. kat., 2000m)

16.50    Cena spol. REALISTIC a.s. (IV.kat., 1600m)

17.20   Cena spol. Vladimír MAREK s.r.o. (II.kat., 1600m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.