Vrcholem sobotních pardubických dostihů bude Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice

Zlatým pohárem Chládek a Tintěra Pardubice, klasickou steeplechase kategorie Listed na 5000 metrů, bude v sobotu 26. června uzavřena první polovina letošní pardubické dostihové sezóny. Sobotní mítink na pardubickém závodišti, který začíná mimořádně v 15.00 hodin, nabízí ke shlédnutí celkem devět překážkových dostihů. Zlatý pohár se poběží již po sedmnácté.

Na startu se sejde osm koní a jezdců. Favoritem nemůže být nikdo jiný, než trojnásobný vítěz tohoto dostihu a v současné době náš nejlepší steepler v rychlostních disciplínách, osmiletý ROYAL MOUGINS, kterého ve Velkých Karlovicích pro majitele Dr.Charváta připravuje trenér František Holčák. V sedle bude stejně jako před rokem žokej Jiří Kousek.

Na druhé místo je několik uchazečů, v posledních dvou ročnících byl vždy druhý MANDARINO (ž.Myška), který se stále více specializuje na cross country, proč by tomu tak nemohlo být do třetice i tentokráte. Spolukandidáty na druhé místo by měli být AMBER HILL (žk.Váňa J.,ml.) a JAM-BELLA (Korpas), otázkou bude, jak si poradí s poněkud delší distancí.

Vyrovnaný střed tvoří SHERENTO (ž.Bartoš), KAMIENCZYK (ž.Novák) a MAKALDE (Petr Tůma).

KAMA (ž.Faltejsek) se ještě s nejlepšími nepotkala a tak ji můžeme spíše považovat za outsidera dostihu, mohla by však překvapit.

Zlatý pohár se poběží jako předposlední dostih, start je naplánován na 19:15 hodin.

Z rámcových dostihů bude zajímavá cross country II. kategorie na 5200 metrů, která se poběží na stejném kurzu, jako podzimní Cena Labe. Mezi jedenácti zkušenými krosaři bude mít šanci na úspěch celá řada koní.     

KOBUZ (žk.Váňa J.,ml.) zaběhl skvěle v prvním kvalifikačním dostihu, když vybojoval pěkné čtvrté místo. VALLDEMOSO (ž.Novák) bývá velice silný v první polovině  sezóny. BANDYTA (Kocman) překvapil výborným výkonem a vítězstvím v květnu, když porazil soupeře zvučných jmen. TOMIS (ž.Kašný) zatím nenavázal na formu z loňského jara, ale je třeba s ním počítat. MASTMAN (ž.Bartoš) již několikrát tak trochu zklamal, když se od něho čekalo více. O vítězství by měla bojovat Francouzka PARTOUTATOU (ž.Faltejsek), která již letos v Pardubicích dvakrát zvítězila, překvapit by mohli MONTGOMERY (ž.Mátl) nebo mladý nadějný POLAR POND (ž.Myška). Dále jsou zde KARLSBAD (Sovka), SHERARDO (Korpas) a BEJRUT (ž.Kousek).

V sedmém dostihu bychom měli vidět nestárnoucího žokeje Josefa Váňu, šestinásobného vítěze Velké pardubické, který by chtěl tu letošní absolvovat v sedle výborného ryzáka WELLDANCERA a v sobotu by měli vyzkoušet své možnosti. Snad jsou oba fit a nedopadne to jako loni v Albertovci. Budou patřit k favoritům dostihu, ale jsou zde také AMANT GRIS (Sovka), CUPIDO (ž.Myška), ALMA ATA (Řezáč), MIRAINO (Liška), THEODEN (ž.Urbánek) a TREZOR (ž.Mátl), v dostihu poběží osmnáct koní.

Úvod sobotního odpoledne obstará dostih pro tříleté proutěnkáře, který bude odstartován v 15:00 hodin.

Po prázdninové přestávce se na pardubickém závodišti sejdeme opět v sobotu 28. srpna, kdy bude na programu třetí kvalifikační dostih pro podzimní 120. ročník Velké pardubické České pojišťovny.

Tipy:
I. QUANTERA – ELDORADO – BEAU
II. TREDIT – LUNA SALWACHE – READY FOR LIFE
III. CLAUDIO – GRIZLI – POSEJDON
IV. SORBETIERE – LINGARRY – STASTNA
V. KOBUZ – PARTOUTATOU – VALLDEMOSO
VI. ARABIAN GEM – HONOUR OF GRACIE – DEKO
VII. AMANT GRIS – CUPIDO – WELLDANCER
VIII. ROYAL MOUGINS – MANDARINO – AMBER HILL
IX. BE JAPE – KING OF GRACIE – NEW WAVE

Pardubice

 

Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice: vizitky startujících koní


1 MANDARINO
9 let – tm. hnědák, valach
Jezdec: ž. Jaroslav Myška
Trenér: Stanislav Popelka ml.
Stáj: EŽ Praha a.s.
Skvělý překážkář, jeden z nejlepších a nejúspěšnějších koní tuzemského chovu v posledních letech, syn skvělé proutěnkářky, jedna z nejzářivějších hvězd na nebi našeho turfu. Trojnásobný vítěz Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, dvakrát byl druhý ve Zlatém poháru, vždy za fenomenálním Royal Mouginsem, loni v květnovém kvalifikačním dostihu těsně druhý za Tomisem a v srpnovém za Sixteen. V loňské Velké pardubické byl čtvrtý, když měl zcela jistě ještě na víc, ale před závěrem dostihu nebyl ve správný čas na správném místě.
Letos získal začátkem května v Lysé rekordní třetí vítězství v Prvomájové steeplechase, když se to předtím nikdy nikomu nepodařilo, v květnu v Pardubicích zvítězil v prvním kvalifikačním dostihu, Velké ceně města Pardubice. Ve Zlatém poháru byl již dvakrát druhý a může tak završit stříbrný hattrick i letos. Bude patřit k favoritům.

2 SHERENTO
7 let – hnědák, valach
Jezdec: ž. Josef Bartoš
Trenér: Josef Váňa st.
Stáj: Köi Dent
Patřil k nejlepším koním ročníku již na rovině, když získal čtvrtá místa v České derby a poté i ve Slovenském. Překážkové dostihy běhá většinou v Itálii, kde dosahuje velmi dobrých výsledků, dvakrát dokázal zvítězit a má ve své sbírce i řadu cenných umístění. V České republice startoval před svým nedávným pardubickým úspěchem v roce 2007. Loni startoval pouze čtyřikrát, vždy v Meranu. V květnu po pádu dostih nedokončil, v červnu zvítězil, v srpnu byl druhý a září čtvrtý.
Letos debutoval v polovině května v Meranu v proutkách a cílem proběhl až jako sedmý. V polovině června v Pardubicích po nevídaném závěru zvítězil v klasické steeplechase II.kategorie, když porazil Fantastyku a Caberneta. Má šanci na dobré umístění, ale k největším favoritům zřejmě patřit nebude.

3 KAMIENCZYK(POL)
7 let – černý hnědák, valach
Jezdec: ž. Marcel Novák
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Stáj: Wrbna Racing
Pravý bratr skvělé polské vítězky Derby, klisny Kombinacja, za pět sezón odběhal pouze šest překážkových dostihů, většinou ale s výborným výsledkem. V roce 2006 byl při jediném startu v proutkách pátý, o dva roky později opět při jediném startu vyhrál čtyřkové proutky ve Světlé Hoře. Loni v polovině května zvítězil v Pardubicích v klasické steeplechase IV.kategorie, o měsíc později na téže dráze dominoval o dvě kategorie výše a na podzim byl druhý v Ceně Paramo za Royal Mouginsem.
Letos v polovině května nedokončil proutky v italském Meranu. Zcela jistě disponuje vysokou třídou, ale zdravotní stav mu neumožňuje ji prodat. Má šanci na dobré umístění.

4 KAMA(GER)
6 let – hnědka, klisna
Jezdec: ž. Jan Faltejsek
Trenér: Petr Juránek
Stáj: BORS Břeclav a.s.
Patřila k předním klisnám ročníku na rovině. Překážkové dostihy začala běhat až letos, začátkem května byla v Pardubicích pátá a koncem téhož měsíce zde zadrženě o pět délek zvítězila, před Periklem a Lemuelem. Může jít s výkonnosti ještě nahoru, patří k nadějím, ale tentokráte asi bude patřit spíše k outsiderům dostihu, s možností příjemného překvapení.

5 MAKALDE(GER)
8 let – tm. hnědka, klisna
Jezdec: Petr Tůma
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Stáj: Wrbna Racing
Velmi dobrá překážkářka, běhá jen sporadicky v důsledku zdravotních problémů. V Pardubicích dokázala zvítězit již v roce 2007, o rok později při jediném startu ve Světlé Hoře dostih nedokončila. Loni startovala třikrát, v polovině října v Pardubicích získala druhé místo v dostihu přes proutěné překážky za vítězným Life Is Life, dva týdny poté vyhrála proutky v italském Trevisu a koncem listopadu v Grossetu Listed proutky nedokončila.
Letos startovala dvakrát v Meranu, kde proběhla cílem nejprve jako sedmá a později pátá. Může překvapit, ale spíše bude patřit k outsiderům dostihu.

6 JAM-BELLA(POL)
6 let – bělka, klisna
Jezdec: Jan Korpas
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Stáj: Wrbna Racing
Již předloni měla výborné výsledky v Polsku, když v proutkách dvakrát zvítězila a dvakrát byla druhá. Loni u nás debutovala v dnešním dostihu a po pěkném výkonu těsně o krátkou hlavu podlehla vítěznému Amber Hillovi. Potom startovala dvakrát v italském Meranu, kde byla v červnu čtvrtá a v srpnu zvítězila.
Letos se v Pardubicích představila koncem května a po pěkném závěru získala druhé místo za Amber Hillem, třetí byl Babie Lato. Má šanci bojovat o přední umístění.

7 ROYAL MOUGINS(GB)
8 let – tm. hnědák, valach
Jezdec: ž. Jiří Kousek
Trenér: František Holčák
Stáj: Dr. Charvát
Mezi nejlepší koně ročníku patřil již na rovině. Na překážkách startoval od roku 2006 již 26x, 17x dokázal zvítězit. V posledních pěti letech je jednou z nejzářivějších hvězd našeho překážkového turfu, i když je tak trochu ve stínu koní běhajících úspěšně Velkou pardubickou. Je rekordmanem pardubického Zlatého poháru, když je jeho jediným trojnásobným vítězem a poslední červnovou sobotu zřejmě výčet svých úspěchu rozšíří o další. Je i trojnásobným vítězem podzimní Ceny Paramo. V Itálii zvítězil v pěti překážkových Graded dostizích, v šesti Listed dostizích a v dalších šesti nižší kategorie, čímž se žádný kůň u nás, ani rovinový, pochlubit nemůže.
Loni startoval šestkrát. Koncem května po pádu nedokončil dostih v Meranu a v polovině června byl na téže dráze druhý, když je porazil další náš kůň, Paracchini. Potom koncem června v Pardubicích vyhrál Zlatý pohár a o dva měsíce později byl v Meranu opět druhý za Paracchinim. V polovině září v Meranu vyhrál největší dostih přes proutěné překážky, když druhý byl skvělý domácí Kandinskiy a třetí Paracchini a na závěr sezóny v Pardubicích zvítězil v Ceně Paramo.
Letos v Meranu v polovině května zvítězil a začátkem června byl druhý za domácím Irčanem Frammassone.
Bude největším favoritem Zlatého poháru.

8 AMBER HILL(GER)
7 let – hnědák, valach
Jezdec: žk. Josef Váňa ml.
Trenér: Josef Váňa st.
Stáj: Hexion-Váňa
Loni startoval sedmkrát. Zvítězil v dnešním dostihu, ve Zlatém poháru pak byl čtvrtý a v srpnu na mostecké dráze až sedmý. Potom v září ve Velké Chuchli zvítězil v dostihu přes proutěné překážky I. kategorie, když obhájil prvenství z předchozího roku a v říjnu v Pardubicích nedokončil Cenu Paramo. V Itálii byl potom sedmý a pátý.
Letos startoval jednou, když koncem května v Pardubicích zvítězil po drtivém závěru nad dvojicí Jam-Bella a Babie Lato. Bude patřit k favoritům.
Připravil: Milan Tůma

Pardubice

 

 

Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice - tipy a komentáře k jednotlivým dostihům

15:00 - Cena SVOS Přelouč, s.r.o.
(proutěné překážky III. kategorie pro 3leté koně na 2800 m o 80000 Kč)
QUANTERA a BEAU jsou zatím jedinými vítězi v poli tříletých nováčků. ELDORADO byl minule o pouhý krk druhý a LE ROYAL v květnu čtvrtý. Z ostatních se někteří zatím neprosadili, nebo debutují.
Tip: QUANTERA – ELDORADO – BEAU
Překvapení: OFICER
 
15:35 - Cena společnosti EIS studio Pardubice, s.r.o.
(steeplechase cross country, handicap III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3700 m o 80000 Kč)
TREDIT, READY FOR LIFE a VARKET zde letos již zvítězili a budou favority dostihu. Loni zde předváděla výborné výkony LUNA SALWACHE a je třeba jí taktéž řadit k favoritům, i když se v letošní sezóně ještě nepředstavila. Vpředu by měli být VERDANDI, MAGIC BLADE a také CHIFF, který pardubické handicapy umí běhat docela úspěšně. Velmi dobrý je ILEX THE GREAT, letos se zatím neprosadil, ale běhal větší dostihy s těžší konkurencí. Překvapit může i někdo z ostatních.
Tip: TREDIT – LUNA SALWACHE – READY FOR LIFE
Překvapení: NIKAS
 
16:10 - Cena společnosti BORS Břeclav a.s.
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč)
Ve vyrovnaném poli koní, kteří se zatím v poslední době příliš neprosazovali je těžké určit favorita. Třídu má ten nejstarší, CLAUDIO, loni běhal kvalifikační dostihy. Snad by v této konkurenci mohl uspět naplno. Z dalších by mohli bojovat vpředu CAZEERIHO, GRIZLI, POSEJDON nebo ARGUN. Překvapit by mohla ELASIA.
Tip: CLAUDIO – GRIZLI – POSEJDON
Překvapení: ELASIA

16:45 - Cena Ing. Zdeňka Smejkala
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 4 a 5leté klisny na 4000 m o 50 000 Kč)
Nejlepšími se zdají být SORBETIERE, LINGARRY a STASTNA. Na místa přicházejí v úvahu IGRIS a VAKRIA. CUDNA SPRAWA vyhrála na začátku sezóny proutky v Lysé nad Labem a musíme s ní počítat. Také ATLANTIDA by mohla podat dobrý výkon, překvapit by mohla INTENSITE.
Tip: SORBETIERE – LINGARRY - STASTNA
Překvapení: INTENSITE

17:20 - Cena portálu www.kudyznudy.cz agentury České centrály cestovního ruchu - CzechTourism
(steeplechase cross country II.kategorie pro 5leté a starší koně na 5200 m o 100 000 Kč)
KOBUZ zaběhl skvěle v prvním kvalifikačním dostihu, když vybojoval pěkné čtvrté místo. VALLDEMOSO bývá velice silný v první polovině sezóny. BANDYTA překvapil výborným výkonem a vítězstvím v květnu, když porazil soupeře zvučných jmen. TOMIS zatím nenavázal na formu z loňského jara, ale je třeba s ním počítat. MASTMAN již několikrát tak trochu zklamal, když se od něho čekalo více. O vítězství by měla bojovat Francouzka PARTOUTATOU, která již letos v Pardubicích dvakrát zvítězila, překvapit by mohli MONTGOMERY nebo mladý nadějný POLAR POND.
Tip: KOBUZ – PARTOUTATOU – VALLDEMOSO
Překvapení: POLAR POND

17:50 - Cena penzionu Austria a firmy STAVIS
(steeplechase IV.kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 50 000 Kč)
ARABIAN GEM zde letos již suverénně zvítězil a měl by být favoritem, tak trochu matoucí je ale jezdecké obsazení. Prosadit by se mohla zkušená PLAYLETA a také krasavec HONOUR OF GRACIE. Zajímavým debutantem je DEKO, který byl loni desátý v Polském Derby. Na překážkách debutuje. Překvapit by mohli PEINTRE ABSTRAIT, nebo debutující syn skvělé Vapety VERNAL POINT.
Tip: ARABIAN GEM – HONOUR OF GRACIE – DEKO
Překvapení: PEINTRE ABSTRAIT

18:35 - Cena CHOVSERVIS a.s. Hradec Králové
(steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 80 000 Kč)
AMANT GRIS, CUPIDO a ALMA ATA již letos v Pardubicích zvítězili, první jmenovaný se potřebuje umístit do pátého místa, aby mohl jít srpnovou kvalifikaci. Velmi dobře zde běhá JESTER, který byl v květnu třetí a druhý. Třídu mají THEODEN, ZULEJKA, MIRAINO a TREZOR a měli by bojovat vpředu. SULLIVAN má již zřejmě svůj zenit za sebou, ale je třeba s ním počítat. Zajímavým a výborným koněm je WELLDANCER, se kterým by chtěl nestárnoucí žokej Josef Váňa absolvovat letošní Velkou pardubickou. Snad jsou oba fit a nedopadne to jako loni v Albertovci.
Tip: AMANT GRIS – CUPIDO – WELLDANCER
Překvapení: MARATH

19:15 - Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice
(steeplechase Listed kategorie pro 5leté a starší koně na 5000 m o 600 000 Kč)
Favoritem nemůže být nikdo jiný, než trojnásobný vítěz tohoto dostihu a v současné době náš nejlepší steepler v rychlostních disciplínách, ROYAL MOUGINS. Na druhé místo je několik uchazečů, v posledních dvou ročnících byl vždy druhý MANDARINO, který se stále více specializuje na cross country, proč by tomu tak nemohlo být do třetice i tentokráte. Spolukandidáty na druhé místo by měli být AMBER HILL a JAM-BELLA, otázkou bude, jak si poradí s poněkud delší distancí. Vyrovnaný střed tvoří SHERENTO, KAMIENCZYK a MAKALDE. KAMA se ještě s nejlepšími nepotkala a tak ji můžeme spíše považovat za outsidera dostihu, mohla by však překvapit.
Tip: ROYAL MOUGINS – MANDARINO – AMBER HILL
Překvapení: KAMA
 
19:50 - Cena LENIA, s.r.o.
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4300 m o 50 000 Kč)
BE JAPE a MOJA SLODYCZ zde letos již zvítězili a budou favority. Dobrý výkon se očekává i od dalších. DEMON MAGIC, KING OF GRACIE, NEW WAVE, PERFECT MATE nebo TRINITY by měli bojovat vpředu. Zajímavým debutantem je IVAN PODDOBNY, loni byl celou zimu považován za favority Derby, ale nakonec v něm ani nestartoval.
Tip: BE JAPE – KING OF GRACIE – NEW WAVE
Překvapení: IVAN PODDUBNY
Připravil Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.