91. Fortuna České derby pro favorita Roches Crosse

Sváteční odpoledne ve Velké Chuchli, konané pod záštitou primátora hl. m. Prahy  Doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc., nabízí osm špičkových dostihů o souhrn cen a prémií téměř čtyři milióny korun. Na startovních listinách je 88 koní z Německa, Rakouska, Slovenska a České republiky, kteří byli odchováni v osmi různých zemích (Anglie, Irsko, USA, Francie, Německo, Polsko, Rakousko a ČR). V jejich sedlech se představí 36 jezdců a jezdkyň pocházejících ze sedmi zemí (Irsko, Skotsko, Francie, Rusko, Rakousko, Slovensko a ČR). S cenou 2,500.000 Kč (vítěz získá jeden milión korun) si 91. FORTUNA České derby (2400 m) již několik let drží primát nejbohatšího rovinového dostihu střední Evropy.

Aktualizace 26. 6. 17.30 HOD: Vítězství pro Roches Crosse s Janem Rájou, trenéra Josefa Váni. Druhý se umístil Avere a třetí Rocky of Gracie. Čtvrté místo patří Chardonney Tcheque.

Vydání 26. června 2011
________________________________________
XI. den metropolitní sezóny: 91. FORTUNA České derby
Poslední červnovou neděli vyvrcholila v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle první část letošní sezóny slavnostním odpolednem, jehož magnetem programu bylo 91. FORTUNA České derby (Gd-3, 2400 m, 2,5 mil. Kč, 3letí), nejbohatší středoevropský rovinový dostih. Skvěle obsazené byly také rámcové zkoušky, a tak sedmitisícová návštěva viděla za ideálních povětrnostních podmínek výborný sport.
Roches Cross na ročníkovém trůnu

V poli šestnácti aktérů byl favoritem lehký vítěz Velké červnové ceny Agrobyškovice Roches Cross (2,2:1) před druhým a čtvrtým z téhož trialu Lysyanem (6:1) a Averem (6,5:1), nahoru v sázkové nabídce se pak nečekaně posunuli i Chardonney Tcheque (6:1), pro nějž měla být trať derby dlouhá, a Sary Shayan (7:1), jemuž se Velká červnová nepovedla, ale jehož tréninkoví kolegové opanovali tři z předchozích jedničkových dostihů odpoledne. Od startu poctivé tempo dostihu udávala dvojice svěřenců Radka Holčáka Frozen Frontier a Nucals Star před Sary Shayanem, zatímco Roches Cross cválal na dobré pozici zhruba ve středu kompaktního pole, uzavíraného držitelem Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ a dosud jediným Roches Crossovým přemožitelem Chardonneym Tcheque.
Devětatřicetiletý žokej Jan Rája poslal Roches Crosse středem dráhy na špici již 400 metrů před cílem, v polovině koncovky se na jeho úroveň u bariéry dotáhl Avere a tito dva svedli strhující závěrečný duel. Reprezentant stáje Jasna Roches Cross tvrdý souboj ustál a vyhrál v čase 2:30,31 o tři čtvrtiny délky před zástupcem stáje Lokotrans Averem, v jehož sedle žokej Milan Zatloukal ke třem jarním klasickým vavřínům z Prahy a Bratislavy, přidal tentokrát druhé místo. Překvapením bylo o dvě a půl délky dále třetí místo podceňovaného Rocky of Gracie (BORS Břeclav, ž. Havlík, 35:1), předtím ve Velké červnové až šestého. Heroický výkon podal dva týdny po náročném výletu do Itálie Chardonney Tcheque (Dr. Charvát, ž. Juráček), jehož finiš znamenal čtvrté místo před novou akvizicí stáje YOKO Wallistem (ž. Šafář, 14:1). Nejníže dotované pozici stihli dva ze zahraničních hostů, slovenský Katelbach (EMOP, ž. Šmida, 30:1) a německý Foreign Hill (Stall Totti, ž. Panov, 10:1).
Trenérem Roches Crosse je Josef Váňa, který měl z pověrčivosti opět na hlavě černý klobouk a mohl pod ním, po šesti letech od výhry Ready for Life, slavit druhé vítězství v derby. Naproti tomu dvojnásobný žokej-šampión Jan Rája se vysněné mety dočkal poprvé.

Rámcové "jedničky" ovládl trenér Šavujev
Vedle samotného vrcholu tvořily náplň derby-dne další čtyři dostihy nejvyšší kategorie a ve třech, v nichž měl své svěřence, triumfoval „kavkazský kouzelník“ Arslangirej Šavujev. Nejprve pětiletý hnědák Golden Eagle (Ardak Amirkulov, 2,5:1) využil toho, že favorit Ceny Brick & Cotto Experts (I. k., 1200 m) Line Honey neměl svůj den, a když mu mladý francouzský žokej David Breux zkušeně poskytl klidný průběh za tempujícím Tulumem, jistě o dvě délky si za kvalitních 1:10,90 připsal v Praze druhé letošní vítězství. Dvě délky zpět dosáhl na stříbrný stupínek Sprinter roku 2009 Ediggio (EŽ Praha, ž. Srnec, 7,7:1), tři za ním se v silné konkurenci bronzem blýskla klisna Agromerace (Provit-Váňová, ž. Chaloupka, 7,7:1), jež jako jediná z devíti startujících teprve vstupovala do sezóny. Následná Cena Autodopravy František Vlk (I. k., 1600 m) představila největšího favorita odpoledne, a ten také svou roli splnil, i když zdaleka nešel „na plný plyn“. Držitel titulu Kůň roku 2010 a nejvýkonnější plnokrevník v tuzemském tréninku Shamalgan (1,3:1) cválal první polovinu dostihu na poslední pozici, ale po vytočení do koncovky stačilo žokeji Lukáškovi najít stopu mezi soupeři, hvězdný ryzák bez potíží převzal vedení a i když sedmiletý obhájce loňského triumfu Sharpour (YOKO, ž. Foret, 4:1) nebyl daleko, Šavujevův svěřenec vyhrál v čase 1:37,37 jistě o čtvrt druhé délky a kazachstánský filmový režisér a producent Ardak Amirkulov, jenž byl tentokrát v Praze osobně přítomen, mohl podruhé přijímat gratulace. Necelé tři délky za Sharpourem uhájil třetí místo lídr prvních dvou třetin trati Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Chaloupka, 12:1). Hattrick završil trenér s ruskými kořeny v 52. Zlatém poháru YOKO (I. k., 2400 m), který měl být soubojem vítězů jeho posledních tří ročníků Mariydiho a Camilla, ale ještě před startem se, ve světle výher svých tréninkových kolegů, čtyřletý hnědák Out of Eden (KSK Nurbek) dostal na pozici druhé sázkové šance 4:1. Žokej Lukášek jej podle předpokladů nasměroval za tempaře Connexe (Dr. Charvát, ž. Foret, 7,7:1) a v dramatickém závěru s ním o délku vybojoval své druhé nedělní vítězství před Connexem a velkým překvapením Caneyem (Rokyta-advokát Bílovec, ž. Šafář, 25:1), kteří si rozdělili druhé místo. Out of Eden vyhrál v čase 2:29,72, tudíž se vítěz Zlatého poháru podruhé od roku 2003, kdy byl dostih z původních 2600 metrů zkrácen, dostal pod hranici dvou minut a třiceti sekund.
Kvalitního času dosáhla také vítězka 32. Ceny Hřebčína Křenek (I. k., 2200 m, 3l. klisny), v níž první tři místa obsadily sázkové favoritky. Za 2:19,85 se v souboji držitelek bronzových míst z české a slovenské Jarní ceny klisen poprvé v kariéře naplno prosadila dcera výtečné Arganty (v sezóně 2004 čtyřnásobné klasické vítězky a držitelky triumfu i z tohoto dostihu) Anjou (Wrbna Racing, ž. Pavlíček, 4,5:1) o tři čtvrtiny délky před Pikardií (DS Pegas, ž. Reznikov, 3:1) a další dvě a čtvrt před Kolymbií (Dr. Charvát, ž. Rája, 4:1), před třemi týdny druhou v bratislavské Ceně Arvy.

Další dění:
Do úvodní Ceny SČADJ (IV. k., 1600 m) nastoupila pětice koní a v sedle druhé favoritky 4:1, čtyřleté Siran (Stáj Monika Agro P.) dosáhla svého prvního triumfu v začínající kariéře amatérská jezdkyně Alena Pospíšilová.
Dvouletým koním vyhrazenou Simsonovu cenu (II. k., 1200 m) pak velmi pohledným stylem o bezmála tři délky ovládl debutující Mystic Swing (Lokotrans, 8:1) s žokejem Zatloukalem,
A nesměl by to letos být dostihový den v Praze-Velké Chuchli, aby alespoň jednou nevyhrál vedoucí žokej šampionátu CK Martin Tour Cupu Jaromír Šafář; tentokrát v závěrečném bodu programu Betino handicapu (hdcp III. k., 2400 m) dovedl jistě na vítězné pozici do cíle čtyřletého valacha Noble Runnera (Rokyta-advokát Bílovec, 6,5:1).
 
Výsledky
Příští dostihový den: 7.8. – KMET CUP (Středoevropský pohár)
Odstartováno bude vneděli 26. června, v 17.20 hodin.

Favoritem Roches Cross

Roli favorita klasického vrcholu sezóny ponese tmavý hnědák Roches Cross, kterého pro stáj Jasna trénuje Josef Váňa, který se z derby-triumfu radoval již v roce 2005 (Ready for Life). Irský odchovanec má na kontě tři vítězství a jedno druhé místo, naposledy se lehce prosadil ve Velké červnové ceně Agrobyškovice. V jeho sedle bude opět žokej Jan Rája, který si před dvěma týdny zlomil klíční kost, ale obdivuhodně rychle se dal dohromady a v devětatřiceti letech, po návratu z ročního švýcarského angažmá, bude usilovat o nejcennější dostihový triumf, který mu ještě ve sbírce úspěchů chybí.

Zajímavé tandemy chuchelských trenérů

Čtvrtinu ze šestnácti koní chystá dvojice koučů přímo v dějišti derby. Nejzkušenější chuchelský trenér Tomáš Šatra (69) pošle do dostihu, na přání majitele Jiřího Charváta, vítěze Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Chardonney Tcheque, účastníka s nejvyšším handicapovým hodnocením, ale také koně, jehož distančním maximem se zdá být mílová trať, a jednoho ze sázkových outsiderů Johannes Keplera (stáj Joly) který už ale má zkušenosti nejen s dostihy nejvyšší kategorie, ale i s délkou trati derby. Letos na jaře velice úspěšný Eduard Kotáb (44) pak má v ohni dvě dosti žhavá želízka, vítěz bratislavského Starohájského kritéria The Mole Catcher (YOKO) i premiant květnového mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera Avere (Lokotrans) patří k hlavním soupeřům favorizovaného Roches Crosse.

Nenápadný Lysyan

Velkolepým úspěchem může skončit nedělní dostih pro mladou trenérku Helenu Blažkovou, která v Lysé nad Labem připravuje druhého zástupce stáje Joly Lysyana. Ten sice dosud nezvítězil, ale stále se výsledkově zlepšuje, v Memoriálu prof. Michala byl čtvrtý, ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ třetí (tehdy mu k bronzu pomohl irský rutinér Jimmy Quinn, jenž byl angažován i teď) a ve Velké červnové ceně Agrobyškovice druhý. Blažková, která jako jezdkyně obsadila před devíti lety v Českém derby druhé místo s koněm College Classic trénuje teprve druhou sezónu.

Jak dopadne dvojice klisen?

S nemalými šancemi půjde na start také dvojice klisen, Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov) získala druhé místo v Jarní ceně klisen KåKå CZ a třetí ve Velké červnové ceně Agrobyškovice, Kristine (Feramo Model Brno) zase dokázala obsadit čtvrtou příčku ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ. V posledních dvaceti letech vyhrály zástupkyně něžného pohlaví tři ročníky derby (1997 Nora Jeane, 2003 Ohne Sorge a 2005 Ready for Life).

Zahraniční hosté

Zahraniční konkurenci letos tvoří tři koně. Slovenská trenérka-šampiónka Zuzana Kubovičová přiveze ze Senice do Prahy vítěze rakouského Kriterium der Dreijährigen Katelbacha (EMOP) a pátého z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Prince’s Blade (OMS), hannoverský trenér Hans-Jörgen Gröschel míří na start s vytrvalcem Foreign Hillem (Stall Totti), na jaře vítězem dvou menších dostihů v Berlíně a Mnichově.

Poprvé v Praze

Německý kůň se v Praze představí premiérově, stejně jako další dva aktéři, kterými posílily tuzemské týmy a dohlásily je deset dní před startem za 150 tisíc korun, což ukazuje na vysoké ambice. Foreign Hillův krajan Wallisto přešel do tréninku Zdena Koplíka a bude druhým koněm stáje YOKO, zatím ve všech čtyřech startech obsadil druhé nebo třetí místo, Frozen Frontier je akvizicí nově se etablující stáje Red Rebels R&H a Radek Holčák jej ve Velkých Karlovicích převzal po dubnovém druhém místě z handicapového testíku v irském Tipperary.

Šanci mají všichni

Dostihový sport je kromě jiného krásný svou nevyzpytatelností, a tak před otevřením startovních boxů mají šanci všichni kandidáti. K těm patří i druhý kůň “rudých rebelů”, pátý z Velké červnové ceny Agrobyškovice Nucals Star, šestý z téže přípravné zkoušky Rocky of Gracie (BORS Břeclav) a Sary Shayan (Ardak Amirkulov), který, v sedle s mladičkým Francouzem Davidem Breuxem, může být černým koněm dostihu - od loňského léta se umisťuje ve špičkových ročníkových testech a nepovedl se mu pouze jediný, právě Velká červnová cena Agrobyškovice, v níž skončil desátý Na straně jeho pozitiv převažuje i jméno trenéra: Arslangirej Šavujev už dokázal načasovat tři vítěze Českého derby. Kavkazský rodák má navíc dva svěřence tzv. pod čarou, Private Cowboy a Balbrown by jakožto náhradníci mohli startovat v případě neúčasti někoho ze šestnácti výše jmenovaných.

Předstartovní zajímavosti derby

Na start klasického vrcholu sezóny se postaví třináct hřebců, jeden valach a dvě klisny. Pouze dva koně (Foreign Hill a Johannes Kepler) již startovali na trati 2400 metrů.
Pět koní (Chardonney Tcheque, Frozen Frontier, Kristine, Wallisto a Katelbach) ještě nestartovalo nad 1800 metrů. Dohromady zatím účastníci derby vydělali na cenách v dostizích 4,2 mil. Kč (zahraniční zisk přepočten). Nejbohatším koněm na startu je Chardonney Tcheque s dosavadním ziskem 871.956 Kč. Dva svěřence mají na startu Zuzana Kubovičová, Tomáš Šatra, Eduard Kotáb a Radek Holčák. Dokonce tři koně v soupsiu trénuje Arslangirej Šavujev, ale dva z nich jsou náhradníky. Dva reprezentanty mají stáje Joly, YOKO, Red Rebels R&H a teoreticky Ardak Amirkulov (jeden je náhradník). Polovina koní ze šestnácti nominovaných byla odchována v Irsku, čtvrtina v Německu, tři ve Francii a jeden v Anglii. Českému publiku se poprvé představí trojice aktérů.

V sedlech budou letos výhradně muži, ze sedmi různých zemí (Francie, Irsko, Rakousko, Rusko, Skotsko, SR, ČR). Nejstaršími žokeji jsou čtyřicátníci Jean Pierre Lopez (6.12.'66), Jimmy Quinn (20.5.'67) a Gary Hind (24.5.'68). Nejmladšími žokeji v sedlech budou David Breux (17.5.'89), Petr Foret (13.5.'89) a Milan Zatloukal (26.5.'88). České derby z letos starujících žokejů vyhrál pouze Jean Pierre Lopez. Z trenérů v Českém derby dosud uspěli Arslangirej Šavujev (3x), Tomáš Šatra (2x), Zdeno Koplík a Josef Váňa (1x). Z majitelů České derby získali Ardak Amirkulov (2x) a stáj YOKO (1x). Nejdále do dějiště dostihu cestují Katelbach a Prince’s Blade (700 km ze Senice). Sázkový favorit vyhrál v posledních deseti letech čtyřikrát (2001 Tribal Instinct 2:1, 2002 Poderoso 2,3:1, 2004 Darsalam 1,7:1 a 2009 Age of Jape 2,5:1). V poslední dekádě 3x vyhráli koně s dvouciferným startovním kurzem (2005 Ready for Life 12:1, 2006 Laureat 11:1 a 2008 Tullamore 14:1). Absolutním sázkovým rekordmanem je Beller, který v roce 1978 vyhrál v sázkovém poměru 77:1. V posledních padesáti ročnících nejčastěji vyhrálo startovní číslo 14 (6x - v letech 1964, 1966, 1998, 2001, 2003 a 2009) a dále startovní čísla 2, 3 a 6 (5x).

Další program plný hvězd: jedinečný Shamalgan opět v Praze!

V Ceně Autodopravy František Vlk (1600 m, 15.30 hod.) se letos podruhé v Praze představí Kůň roku 2010, vynikající ryzák pravidelně startující v elitní francouzské společnosti Shamalgan (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek). Účastník loňského francouzského derby a třetí z francouzské Velké jarní ceny nastoupí proti osmičlenné opozici v čele s obhájcem triumfu z minulého roku Sharpourem (YOKO, ž. Foret) a bronzovým z loňského derby Miracle Matchem (Dr. Charvát, ž. Juráček) jako vysoký favorit.

Mariydi vs. Camill: další česko-slovenský souboj vytrvalců

Vítězové dokonce posledních tří ročníků změří síly v 52. Zlatém poháru YOKO (2400 m, 16.40 hod.): loňský premiant Mariydi (Dr. Charvát, ž. Zatloukal) a držitel double z let 2008 a 2009 Camill (Agrolipt SK, ž. Hind) svedou na scéně druhého nejvýše dotovaného dostihu dne další česko-slovenskou vytrvaleckou bitvu, za posledních pět let podtatranští hosté odvezli triumf čtyřikrát a právě Mariydi vloni přerušil jejich sérii. Navíc půjde o odvetu za nedávnou Velkou cenu Slovenska, kde Camill skončil druhý a Mariydi o hlavu za ním třetí.

Sprinterský král Line Honey nadějí domácích příznivců

Momentálně nejlepší český odchovanec Line Honey (Stáj Mikon, ž. Lukášek) půjde z jmenovaných es na start jako první, představí se v devítičlenné Ceně Brick & Cotto Experts (1200 m, 15.00 hod.). Čtyřletý napajedelský rodák zatím vyhrál polovinu ze šestnácti životních startů, před třemi týdny potvrdil v Bratislavě pozici regionální sprinterské jedničky, když opanoval Cenu MP SR v konkurenci soupeřů ze sedmi zemí.

Zvláštní autobusy ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy

Ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy bude zřízena zvláštní autobusová linka Smíchovské nádraží - Závodiště Chuchle a zpět, která bude v provozu před začátkem dostihového dne (odjezdy ze SN: 12.43, 13.13, 13,43 a 14,13 hodin) a po skončení programu (odjezdy z Chuchle: 17.45, 18.15, 18.45 a 19.15 hodin).

Vstupné na Derby-den

  • Plnocenné vstupné: 200 Kč (včetně Dostihového programu - prodáván i samostatně za 50 Kč)
  • Zlevněné (60 Kč): mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty a. s. Pražská plynárenská, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card, držitelé karty karty www.rodinnepasy.cz
  • Zdarma: děti do 15 let, držitelé "opencard" s ročním kupónem na pražskou MHD, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P
  • Pro vstup platí také všechny permanentní vstupenky vydané AHP Velká Chuchle pro sezónu 2011.

 

Pro děti bohatý program

Zvláštní pozornost je věnována nejmenším dostihovým divákům: také při derby-odpoledni se děti budou moci zdarma svézt na populárních ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka", situovaném do přízemí sázkové haly. Právě "Hříbátka" vstoupila do letošní sezóny zcela v novém a od prvního dostihového dne roku zde probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a soutěže o ceny z nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS.

Módní přehlídky značky Magic Helena

Doprovodný program odpoledne nabízí také dvě módní přehlídky značkové módy Magic Helena, které mohou návštěvníci vidět v přízemí tribuny - sázkové hale ve 13.00 hodin a 15. 35 hodin.

Favoritem Roches Cross

Roli favorita klasického vrcholu sezóny ponese tmavý hnědák Roches Cross, kterého pro stáj Jasna trénuje Josef Váňa, který se z derby-triumfu radoval již v roce 2005 (Ready for Life). Irský odchovanec má na kontě tři vítězství a jedno druhé místo, naposledy se lehce prosadil ve Velké červnové ceně Agrobyškovice. V jeho sedle bude opět žokej Jan Rája, který si před dvěma týdny zlomil klíční kost, ale obdivuhodně rychle se dal dohromady a v devětatřiceti letech, po návratu z ročního švýcarského angažmá, bude usilovat o nejcennější dostihový triumf, který mu ještě ve sbírce úspěchů chybí.

Zajímavé tandemy chuchelských trenérů

Čtvrtinu ze šestnácti koní chystá dvojice koučů přímo v dějišti derby. Nejzkušenější chuchelský trenér Tomáš Šatra (69) pošle do dostihu, na přání majitele Jiřího Charváta, vítěze Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Chardonney Tcheque, účastníka s nejvyšším handicapovým hodnocením, ale také koně, jehož distančním maximem se zdá být mílová trať, a jednoho ze sázkových outsiderů Johannes Keplera (stáj Joly) který už ale má zkušenosti nejen s dostihy nejvyšší kategorie, ale i s délkou trati derby. Letos na jaře velice úspěšný Eduard Kotáb (44) pak má v ohni dvě dosti žhavá želízka, vítěz bratislavského Starohájského kritéria The Mole Catcher (YOKO) i premiant květnového mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera Avere (Lokotrans) patří k hlavním soupeřům favorizovaného Roches Crosse.

Nenápadný Lysyan

Velkolepým úspěchem může skončit nedělní dostih pro mladou trenérku Helenu Blažkovou, která v Lysé nad Labem připravuje druhého zástupce stáje Joly Lysyana. Ten sice dosud nezvítězil, ale stále se výsledkově zlepšuje, v Memoriálu prof. Michala byl čtvrtý, ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ třetí (tehdy mu k bronzu pomohl irský rutinér Jimmy Quinn, jenž byl angažován i teď) a ve Velké červnové ceně Agrobyškovice druhý. Blažková, která jako jezdkyně obsadila před devíti lety v Českém derby druhé místo s koněm College Classic trénuje teprve druhou sezónu.

Jak dopadne dvojice klisen?

S nemalými šancemi půjde na start také dvojice klisen, Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov) získala druhé místo v Jarní ceně klisen KåKå CZ a třetí ve Velké červnové ceně Agrobyškovice, Kristine (Feramo Model Brno) zase dokázala obsadit čtvrtou příčku ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ. V posledních dvaceti letech vyhrály zástupkyně něžného pohlaví tři ročníky derby (1997 Nora Jeane, 2003 Ohne Sorge a 2005 Ready for Life).

Zahraniční hosté

Zahraniční konkurenci letos tvoří tři koně. Slovenská trenérka-šampiónka Zuzana Kubovičová přiveze ze Senice do Prahy vítěze rakouského Kriterium der Dreijährigen Katelbacha (EMOP) a pátého z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Prince’s Blade (OMS), hannoverský trenér Hans-Jörgen Gröschel míří na start s vytrvalcem Foreign Hillem (Stall Totti), na jaře vítězem dvou menších dostihů v Berlíně a Mnichově.

Poprvé v Praze

Německý kůň se v Praze představí premiérově, stejně jako další dva aktéři, kterými posílily tuzemské týmy a dohlásily je deset dní před startem za 150 tisíc korun, což ukazuje na vysoké ambice. Foreign Hillův krajan Wallisto přešel do tréninku Zdena Koplíka a bude druhým koněm stáje YOKO, zatím ve všech čtyřech startech obsadil druhé nebo třetí místo, Frozen Frontier je akvizicí nově se etablující stáje Red Rebels R&H a Radek Holčák jej ve Velkých Karlovicích převzal po dubnovém druhém místě z handicapového testíku v irském Tipperary.

Šanci mají všichni

Dostihový sport je kromě jiného krásný svou nevyzpytatelností, a tak před otevřením startovních boxů mají šanci všichni kandidáti. K těm patří i druhý kůň “rudých rebelů”, pátý z Velké červnové ceny Agrobyškovice Nucals Star, šestý z téže přípravné zkoušky Rocky of Gracie (BORS Břeclav) a Sary Shayan (Ardak Amirkulov), který, v sedle s mladičkým Francouzem Davidem Breuxem, může být černým koněm dostihu - od loňského léta se umisťuje ve špičkových ročníkových testech a nepovedl se mu pouze jediný, právě Velká červnová cena Agrobyškovice, v níž skončil desátý Na straně jeho pozitiv převažuje i jméno trenéra: Arslangirej Šavujev už dokázal načasovat tři vítěze Českého derby. Kavkazský rodák má navíc dva svěřence tzv. pod čarou, Private Cowboy a Balbrown by jakožto náhradníci mohli startovat v případě neúčasti někoho ze šestnácti výše jmenovaných.

Předstartovní zajímavosti derby

Na start klasického vrcholu sezóny se postaví třináct hřebců, jeden valach a dvě klisny.

Pouze dva koně (Foreign Hill a Johannes Kepler) již startovali na trati 2400 metrů.

Pět koní (Chardonney Tcheque, Frozen Frontier, Kristine, Wallisto a Katelbach) ještě nestartovalo nad 1800 metrů.

Dohromady zatím účastníci derby vydělali na cenách v dostizích 4,2 mil. Kč (zahraniční zisk přepočten).

Nejbohatším koněm na startu je Chardonney Tcheque s dosavadním ziskem 871.956 Kč.

Dva svěřence mají na startu Zuzana Kubovičová, Tomáš Šatra, Eduard Kotáb a Radek Holčák.

Dokonce tři koně v soupsiu trénuje Arslangirej Šavujev, ale dva z nich jsou náhradníky.

Dva reprezentanty mají stáje Joly, YOKO, Red Rebels R&H a teoreticky Ardak Amirkulov (jeden je náhradník).

Polovina koní ze šestnácti nominovaných byla odchována v Irsku, čtvrtina v Německu, tři ve Francii a jeden v Anglii.

Českému publiku se poprvé představí trojice aktérů.

V sedlech budou letos výhradně muži, ze sedmi různých zemí (Francie, Irsko, Rakousko, Rusko, Skotsko, SR, ČR).

Nejstaršími žokeji jsou čtyřicátníci Jean Pierre Lopez (6.12.'66), Jimmy Quinn (20.5.'67) a Gary Hind (24.5.'68).

Nejmladšími žokeji v sedlech budou David Breux (17.5.'89), Petr Foret (13.5.'89) a Milan Zatloukal (26.5.'88).

České derby z letos starujících žokejů vyhrál pouze Jean Pierre Lopez.

Z trenérů v Českém derby dosud uspěli Arslangirej Šavujev (3x), Tomáš Šatra (2x), Zdeno Koplík a Josef Váňa (1x).

Z majitelů České derby získali Ardak Amirkulov (2x) a stáj YOKO (1x).

Nejdále do dějiště dostihu cestují Katelbach a Prince’s Blade (700 km ze Senice).

Sázkový favorit vyhrál v posledních deseti letech čtyřikrát (2001 Tribal Instinct 2:1, 2002 Poderoso 2,3:1, 2004 Darsalam 1,7:1 a 2009 Age of Jape 2,5:1).

V poslední dekádě 3x vyhráli koně s dvouciferným startovním kurzem (2005 Ready for Life 12:1, 2006 Laureat 11:1 a 2008 Tullamore 14:1).

Absolutním sázkovým rekordmanem je Beller, který v roce 1978 vyhrál v sázkovém poměru 77:1.

V posledních padesáti ročnících nejčastěji vyhrálo startovní číslo 14 (6x - v letech 1964, 1966, 1998, 2001, 2003 a 2009) a dále startovní čísla 2, 3 a 6 (5x).

Další program plný hvězd: jedinečný Shamalgan opět v Praze!

V Ceně Autodopravy František Vlk (1600 m, 15.30 hod.) se letos podruhé v Praze představí Kůň roku 2010, vynikající ryzák pravidelně startující v elitní francouzské společnosti Shamalgan (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek). Účastník loňského francouzského derby a třetí z francouzské Velké jarní ceny nastoupí proti osmičlenné opozici v čele s obhájcem triumfu z minulého roku Sharpourem (YOKO, ž. Foret) a bronzovým z loňského derby Miracle Matchem (Dr. Charvát, ž. Juráček) jako vysoký favorit.

Mariydi vs. Camill: další česko-slovenský souboj vytrvalců

Vítězové dokonce posledních tří ročníků změří síly v 52. Zlatém poháru YOKO (2400 m, 16.40 hod.): loňský premiant Mariydi (Dr. Charvát, ž. Zatloukal) a držitel double z let 2008 a 2009 Camill (Agrolipt SK, ž. Hind) svedou na scéně druhého nejvýše dotovaného dostihu dne další česko-slovenskou vytrvaleckou bitvu, za posledních pět let podtatranští hosté odvezli triumf čtyřikrát a právě Mariydi vloni přerušil jejich sérii. Navíc půjde o odvetu za nedávnou Velkou cenu Slovenska, kde Camill skončil druhý a Mariydi o hlavu za ním třetí.  

Sprinterský král Line Honey nadějí domácích příznivců

Momentálně nejlepší český odchovanec Line Honey (Stáj Mikon, ž. Lukášek) půjde z jmenovaných es na start jako první, představí se v devítičlenné Ceně Brick & Cotto Experts (1200 m, 15.00 hod.). Čtyřletý napajedelský rodák zatím vyhrál polovinu ze šestnácti životních startů, před třemi týdny potvrdil v Bratislavě pozici regionální sprinterské jedničky, když opanoval Cenu MP SR v konkurenci soupeřů ze sedmi zemí.

Zvláštní autobusy ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy

Ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy bude zřízena zvláštní autobusová linka Smíchovské nádraží - Závodiště Chuchle a zpět, která bude v provozu před začátkem dostihového dne (odjezdy ze SN: 12.43, 13.13, 13,43 a 14,13 hodin) a po skončení programu (odjezdy z Chuchle: 17.45, 18.15, 18.45 a 19.15 hodin).

Vstupné na Derby-den

Plnocenné vstupné: 200 Kč (včetně Dostihového programu - prodáván i samostatně za 50 Kč)

Zlevněné (60 Kč): mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty a. s. Pražská plynárenská, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card, držitelé karty karty www.rodinnepasy.cz

Zdarma: děti do 15 let, držitelé "opencard" s ročním kupónem na pražskou MHD, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P

Pro vstup platí také všechny permanentní vstupenky vydané AHP Velká Chuchle pro sezónu 2011.

Pro děti bohatý program

Zvláštní pozornost je věnována nejmenším dostihovým divákům: také při derby-odpoledni se děti budou moci zdarma svézt na populárních ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka", situovaném do přízemí sázkové haly. Právě "Hříbátka" vstoupila do letošní sezóny zcela v novém a od prvního dostihového dne roku zde probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a soutěže o ceny z nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS.

Módní přehlídky značky Magic Helena

Doprovodný program odpoledne nabízí také dvě módní přehlídky značkové módy Magic Helena, které mohou návštěvníci vidět v přízemí tribuny - sázkové hale ve 13.00 hodin a 15. 35 hodin.

 

Novinářům postačí ke vstupu na závodiště novinářský průkaz. Fotografové se akreditují do pátečního poledne na e-mailu: jiri.zlamany@velka-chuchle.cz (počet vydávaných akreditací je z bezpečnostních důvodů omezen!). Zástupcům médií slouží tiskové středisko, které se nachází ve 2. patře tribuny u prostor Derby Klubu. 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.