XII. den metropolitní sezóny: 69 St. Leger s Prahou 5

Poslední prázdninovou neděli byla v Conseq Parku Velká Chuchle zahájena druhá polovina letošní metropolitní sezóny. Jejím vrcholem byl již tradičně závěrečný a nejdelší z pětice klasických dostihů, 69. St Leger s Prahou 5 (listed, 2800 m, 440 tis. Kč), kterého se zúčastnilo dvanáct tříletých koní.

Cheeky Chappie opět vítězný

Roli favorita hlavního dostihu nesl vítěz Charvát Českého derby Cheeky Chappie (2.1), kterého žokej Jiří Chaloupka, podobně jako při červnovém triumfu, vedl vzadu pole. Tempo zprvu udali Rabbit Railink a New Attack, ale na protilehlé rovině se druhý jmenovaný pustil do trháku a kilometr před cílem měl patnáctidélkový náskok. Slovenský žokej-šampión Zdenko Šmida však nechal svého koně odpočinout a soupeře dotáhnout, z čehož v koncovce těžil. V polovině cílové roviny se o vedení přetahovali právě New Attack a Aztek, kdežto Cheeky Chappie byl až v tom momentu vybídnut svým žokejem k finiši. Zdánlivě nechytatelnou ztrátu dokázal zlikvidovat přesně na cílové čáře a v čase 3:01,96 o krk zvítězil. Stáj Monte Negro majitele Jiřího Posáda tak obhájila loňský triumf Always on Sundaye, žokej Jiří Chaloupka si připsal sedmé klasické prvenství, v St Leger druhé po sedmnácti letech od úspěchu s klisnou Librillou, trenér Radek Holčák po výhře Cheeky Chappieho v Derby přidal druhý plný zásah na klasické scéně. Samotný Cheeky Chappie si v sedmém životním vystoupení připsal třetí výhru a konto svých zisků přehoupl přes hranici 1,5 miliónu korun.

Také na druhém místě skončil vyslanec valašské stáje Valencio, svěřenec Františka Holčáka New Attack (Meridian, 7,8:1), o krátkou hlavu třetí skončil Aztek (Stáj Englicovi, tr. T. Váňa, ž. Foret, 12:1), jenž po třech výhrách v nižších kategoriích poprvé zamířil mezi elitu. Dvě délky zpět uzavřeli nejlepší pětici reprezentanti stáje Rabbit Trhový Štěpánov, z nichž byl o krátkou hlavu v cíli dříve sázkový outsider Rabbit Railink (ž. Lukášek, 70:1) před vítězem Slovenského derby Love Me (ž. Verner, 5:1), nejnižší dotace vydělali Buonarroti (Jasna, tr. J. Váňa, ž. Šafář) a za Aztekem a Love Me třetí zástupce českého chovu mezi honorovanými Vajgaros (Patrik ČR, tr. Myšková, ž. Zatloukal).

 

Další dění:

Úvodní Cenu EBF (III. k., 1400 m) pro dvouleté nezvítězivší lehce opanoval po nedávném francouzském debutu podruhé startující favorit Aldar (Ramzan Kadyrov, tr. Šavujev), vedený žokejem Bayurzhanem Murzabayevem.

V Ceně Výživových programů Fitmin (III. k., 1200 m) pro nejmladší české odchovance premiérový triumf vybojovala potřetí představovaná, sázková druhá favoritka Cassie (DS Pegas, tr. Wroblewski) s žokejem Petrem Foretem.

Úřadující český žokej-šampión Bayurzhan Murzabayev pak zaznamenal druhou nedělní výhru v Ceně Fontana Watercoolers (hdcp IV. k., 1400 m), v níž na červencový zásah z Lysé nad Labem opět vítězně navázal tříletý Pragmatik (Mersin, tr. T. Váňa).

V Ceně Tattersalls (II. k., 2400 m) po tuhém boji dosáhla pátého kariérního vítězství pětiletý Pat’s Gold (Stajňa Corinne ČR, tr. Popelka), v sedle s jedním z nejzkušenějších českých žokejů, úspěšným rovinovo-překážkovým „obojživelníkem“ Dušanem Andrésem.

V cíli Ceny VOŠ a SZeŠ Benešov (III. k., 1800 m) pro tuzemské rodáky proměnil šestý letošní i životní start v již třetí prvenství tříletý bělouš Illuminati (Paradise Park – Neuberg, tr. Neuberg), opět vedený žokejem Milanem Zatloukalem.

Jedinou vítěznou jezdkyní se v neděli stala po Ceně 80. narozenin pana Břetislava Karla (hdcp IV. k., 1800 m, I. odd.) Markéta Pátková, která zosobnila téměř minimální hmotnost, jíž byl zatížen počtvrté startující a poprvé vítězný tříletý valach Winner Stars (Dostihová stáj Sedrik, tr. Haris).

Závěrečnou Cenu Ladycap (hdcp IV. k., 1800 m, II. odd.) pak po boji proměnil v rovněž své první životní vítězství čtyřletý ryzák La Lagion (Hippolit Star Pejšková, tr. Pejšková), jehož jezdci Martinovi Laubemu nyní zbývají poslední čtyři bodíky ke získání žokejského titulu.

 

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.