Středoevropský pohár - Iryklon potvrdil vysokou třídu

Na závodišti v Praze-Velké Chuchli se první srpnovou neděli uskutečnil výjimečný dostihový den – Středoevropský pohár, jehož hlavními magnety byly tři dostihy nejvyšší kategorie pro tříleté a starší koně, každý s celkovou dotací 250 tisíc korun. Vytrvalý déšť výrazně změkčil dráhu, ale nepříznivé počasí krátce po začátku programu ustalo, takže více než čtyři tisícovky diváků byly spokojeny nejen se špičkově obsazenými vrcholy odpoledne.

Aktualizace 8. 8. 22:30 HOD: Středoevropský pohár ve fotogalerii. Odkaz najdete přiložený pod článkem.

Nejlepší finiš měla Trinity
V Poháru-Sprint na 1200 metrů byl poměrně jasným favoritem Golden Eagle (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek), ale v cíli stačil jen na druhé místo, když po drtivém finiši jistě o dvě délky zvítězila spolehlivá pětiletá klisna trenéra Zdena Koplíka Trinity s podruhé během dne vítězným žokejem René Koplíkem. Konzistentní hnědka stáje Václav Slovák dosáhla již šesté výhry v kariéře, naposledy se prosadila vloni v červenci, když v Bratislavě získala Cenu Pat's Music a od té doby se celkem sedmkrát z osmi pokusů vešla na dotovaná místa. Čtyři délky za Golden Eaglem obsadil třetí příčku další spolehlivý kůň, sedmiletý Ediggio (EŽ Praha, ž. Radek Koplík), Sprinter roku 2009, který se umístil potřinácté z posledních čtrnácti startů.


Iryklon potvrdil vysokou třídu
AUTO HASE PARK Velká ChuchlePohár-Míle na 1600 metrů byl obsazen řadou vítězů dostihů první kategorie, a zde se již favorit prosadil naplno. Při svém jediném letošním českém vystoupení splnil roli první šance pětiletý valach stáje Quartis-Zámecký vrch Iryklon. Svěřenec úřadujícího trenéra-šampióna Václava Luky v sedle s žokejem Jiřím Chaloupkou potvrdil své výborné jarní formy z Itálie a o jednu délku zdolal devítiletého tempaře, dvojnásobného vítěze letošních bratislavských zkoušek Apollo Stara (Erika Krajníková, ž. Hind). Za ním v duelu o třetí příčku rozdílem hlavy uspěl polský host Inheritor (St. Dr. Dahees, ž. Línek) vůči držiteli letošní velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Chardonney Tcheque (Dr. Charvát, ž. Zatloukal).

S největší silou Taro
Pohár-Classic o délce 2400 metrů pak vyhrál čtyřletý valach stáje Viktor Komárek Taro v tréninku Josefa Váni. Vítěz loňských St. Leger a Velké ceny českého turfu silově vyjetý žokejem Janem Rájou vybojoval triumf o délku a půl před jediným tříletým aktérem Lysyanem (Joly, ž. Foret), jemuž se však těsně před cílem otočilo sedlo. Přesto bral stříbrné místo o délku před, oproti jaru, výsledkově zlepšeným Omnibusem (Zdeněk Kavka, ž. Radek Koplík).

Další dění:
Otevírací Cena Suspro, s. r. o. (III. k., 1400 m) byla zároveň druhým dílem celoročního seriálu pro dvouleté tuzemské odchovance a při druhém životním vystoupení se premiérově naplno prosadila hnědka Roses of Red (Václav Kozel) s žokejem Jaromírem Šafářem, který si i v tomto dostihu udržel letošní „normu" aspoň jednoho vítězství při každém pražském dni.

V Ceně Polského Jockey Clubu (II. k., 1200 m) se pak o necelou délku ke čtvrtému životnímu triumfu, ale prvnímu letnímu - všech předešlých totiž dosáhl v říjnu či listopadu, propracoval zkušený sedmiletý valach Mr Dario (YOKO) s žokejem René Koplíkem.

Cenu Agentury Bober (hdcp IV. k., 1200 m) si snadno a nečekaně připsala na konto čtyřletá hnědka Paleta (Blue Star), jež se ve třech předchozích startech ani neumístila, s letos potřetí vítěznou amatérskou vicešampiónkou Pavlínou Filipovou v sedle.

Do cíle Ceny FRBC a Arqany (III. k., 1600 m) pak žokej Jan Rája dotlačil na vítězné pozici pětiletého hnědáka Double Rubble, on sám vyhrál během dne podruhé, reprezentant stáje MUDr. Dany Řežábové se po dvou letech dočkal třetího životního zásahu.

V závěrečné Ceně Duralock - bezpečných ohrad a bariér (hdcp IV. k., 1800 m) pak na červencové slušovické vítězství v páté kategorii navázal další výhrou čtyřletý valach Beltaine (Stáj Polouček) a i žokej v jeho sedle, Jiří Chaloupka, se radoval z druhé nedělní výhry.

Výsledky

Příští dostihový den: 28.8. - St. Leger

 

XII. den metropolitní sezóny: Středoevropský pohár

Letošní dostihová sezóna v Auto Hase parku Velká Chuchle pokračuje výjimečnou letní kapitolou, jejíž program obsahuje hned trojici dostihů nejvyšší kategorie, konaných na tradičních tratích 1200, 1600 a 2400 metrů, v nichž bude i s prémiemi nejlepším rozdělen jeden milión a sedmdesát tisíc korun. Dostihy Středoevropského poháru jsou rovněž srovnávacími zkouškami tříletých koní se staršími a proti špičkovým zkušenějším soupeřům se na nejvyšší úrovni postaví kvartet členů letošního klasického ročníku. Druhým dílem také pokračuje jubilejní desátá edice chuchelského seriálu pro dvouleté české odchovance. Celkem je na startovních listinách 89 koní a 27 jezdců, první z osmi dostihů tentokrát startuje v 15 hodin...

Golden Eagle o pražský hattrick
Do Středoevropského poháru - Sprint (I. k., 1200 m, 250 tis. Kč, start v 16:15 hodin) půjde jako favorit pětiletý hnědák Golden Eagle (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek), který po výhrách v květnové Ceně Renomie a červnové Ceně Brick & Cotto Experts bude usilovat o třetí pražské vítězství v řadě. Proti němu se postaví první tři z červencové slovenské Ceny Myse Tulum (Syndikát 2007, ž. Zatloukal), Another True Story (YOKO, ž. Šafář) a Sprinter roku 2010, od něhož Golden Eagle převzal momentální vládu na nejkratších tratích, Line Honey (Stáj Mikon, ž. Rája), dále držitel téhož titulu z předloňské sezóny Ediggio (EŽ Praha, ž. Radek Koplík), velice spolehlivá a univerzální klisna Trinity (Václav Slovák, ž. René Koplík) a suverénní vítěz dubnového dvojkového handicapu Moon Bay River (Sokrates, ž. Chaloupka). Tříletý ročník zde reprezentují premiantka Deylova memoriálu Dorotka (DS Pegas, ž. Foret) a pátý z Ceny Myse Thomas Tompion (Monte Negro, ž. Havelková).

Iryklona vyzve špičková opozice
Vysoce kvalitní podívanou s plejádou vítězů významných dostihů slibuje Středoevropský pohár – Míle (I. k., 250 tis. Kč, start v 16:55 hodin). Při svém zřejmě jediném letošním tuzemském startu se představí vítěz Premio del Giubileo (kategorie listed) z italského Milána Iryklon  (Quartis-Zámecký vrch, ž. Chaloupka), na distančně vyhovující mílovou porci se vrací premiant letošní Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Chardonney Tcheque (Dr. Charvát, ž. Zatloukal), poprvé do Prahy zavítá polský dvojnásobný mezinárodní vítěz (mj. Cena Scottish Rifleho z Turf Gala) Inheritor (St. Dr Dahess, ž. Línek), letošní chuchelskou premiéru absolvuje držitel Jarní míle a Bratislavské míle, který si v minulosti na konto připsal i triumfy v německých dostizích s grupovým statutem, Apollo Star (Erika Krajníková, ž. Hind) a nechybí ani majitel dvanácti plných zásahů ve zkouškách nejvyšší kategorie Sharpour (YOKO, ž. René Koplík). Elitní mílařskou formaci pak doplňují stříbrný z loňské Velké ceny Prahy CK Martin Tour Malq (Estrella, ž. Rája), držitel loňské Českomoravské ceny Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Lukášek) a dvouletý šampión z roku 2007 Addison (Sokrates, am. Fedorowiczová), který se po zdravotní pauze finálně vrátil mezi nejlepší před dvěma týdny ziskem Severočeské ceny.

Out of Eden obhajuje červnový triumf
Vytrvalecký Středoevropský pohár – Classic (I. k., 250 tis. Kč, start v 17:35 hodin) nabízí odvetu za červnový Zlatý pohár YOKO, jelikož se v něm utká pět ze šesti nejlepších z tehdejšího supertěsného doběhu. Před měsícem a půl o délku vyhrál Out of Eden (KSK Nurbek, ž. Lukášek) před současně druhými Connexem (Dr. Charvát, ž. Zatloukal) a velkým překvapením Caneym (Rokyta-advokát Bílovec, ž. Šafář). Jen o krk a krátkou hlavu pátá za nimi finišovala Pearl Jeane (YOKO, ž. René Koplík) a půl délky za ní šestý skončil Omnibus (Zdeněk Kavka, ž. Radek Koplík). Nicméně tu jsou ještě další dva vážní adepti, na nejvyšší scénu se po červencovém dvojkovém triumfu vracející vítěz loňského St. Leger a Velké ceny českého turfu Taro (Viktor Komárek, ž. Rája) a letošní klasický ročník zastupující osmý z českého a pátý ze slovenského derby Lysyan (Joly,ž. Foret). Pouze premiant handicapové Karlovarské dvojnásobné míle Madanpour (Stáj MON-GOL Svinčice, ž. Línek) by teoreticky na honorovanou pětici neměl stačit.
 
Startovní listiny ZDE
Sázkové kurzy ZDE

Další dostihový program:

15:00 – Cena SUSPRO, s. r. o. (III. k., 1400 m): do druhého pokračování letošního seriálu pro dvouleté české odchovance nastoupí tucet účastníků, čtyři z nich budou debutovat.

15:35 – Cena PKWK (II. k., 1200 m): sprinterský test poprvé v Praze představí tříletou slušovickou suverénku Eastern Light, devět soupeřů povedou zkušení jedničkoví aktéři Mr Dario a Agromerace.

18:15 – Cena Agentury Bober – vítězte s námi! (hdcp IV. k., 1200 m): v handicapovém poli může na vítězství po třech a čtvrt roce dosáhnout někdejší premiant Memoriálu profesora Michala Kevin the Knight.

18:45 – Cena FRBC a Arqany (III. k., 1600 m): mezi čtrnácti kandidáty na letošní premiérový zásah patří k favoritům bílý tandem, klisna Carrie a hřebec Moonglas.

19:15 – Cena Duralock – bezpečných ohrad a bariér (hdcp IV. k., 1800 m): při návratu na pražskou dráhu má tříletý Sendwire ambici navázat na lehký červnový triumf, proti němu ale nastoupí maximální počet soupeřů.

Doprovodný program:

  • Od 15:00 – výstava soch Jerzyho Bokrzyckiho (přízemí tribuny – sázková hala)
  • 15:10 – módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny – sázková hala)
  • 15:45, 16:25 a 17:05 – Ústřední hudba Armády České republiky (dostihová dráha)
  • 21:00 – Kinobus DP (film Pouta, venkovní divácký sektor)


Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka" se zábavným programem!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!
Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad “Hříbátky” od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti: www.dinotoys.cz.

AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!
V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí “dostihovou knihovničku”. V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2011:
duben – září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma.
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.