XIII. den metropolitní sezóny: 65. Tattersalls St. Leger

Poslední srpnovou neděli (29. srpna 2010) bude v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle zahájena druhá polovina letošní metropolitní dostihové sezóny. Vrchol třinácté kapitoly chuchelského kalendáře tvoří již tradičně nejdelší a zároveň poslední z pětice klasických zkoušek - na start 65. ročníku St. Leger, jehož partnerem je již popáté největší evropská dražební společnost dostihových koní Tattersalls, se postaví devět koní.

Ti změří síly na trati 2800 metrů a budou bojovat o ceny ve výši 800 tisíc Kč. Dalšími body programu budou např. čtvrtý díl IX. ročníku seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, či zahajovací dostih VI. ročníku podzimního překážkového seriálu EŽ Praha. Celé odpoledne je ve znamení vysokého zájmu o místa na startu, tři z osmi dostihů jsou plně obsazené, celkem se představí 97 koní a v jejich sedlech 39 jezdců, první dostih startuje ve 14 hodin.


Zopakuje Ulan předloňský rodinný triumf?

Favoritem 65. Tattersalls St. Leger (listed, 2800 m, 3l., start v 17:35) je s kurzem 2:1 hnědák Ulan (foto), polobratr (stejná matka, jiný otec) vítěze z roku 2008 Urodose. A stejně jako starší sourozenec, je i on v tréninku Pavla Tůmy a v sedle bude mít žokeje Jakuba Pavlíčka, jenž si právě před dvěma lety připsal zatím největší úspěch své kariéry. Urodos však reprezentoval DS Dvorce, zatímco Ulan její barvy hájil do minulého startu a tentokrát poprvé odstartuje jako zástupce stáje Dr. Charvát, nejúspěšnějšího majitelského subjektu posledních pěti sezón, jehož jméno však v listině vítězů nejdelšího klasického dostihu dosud nefiguruje. Ulan se až do června pohyboval v nižších kategoriích, nicméně v pravý čas zamířil na nejvyšší scénu a obsadil třetí místo ve Velké červnové ceně CK VTT a druhou příčku ve FORTUNA Českém derby.

Jeho hlavními konkurenty by měli být oba soupeři, které právě v boji "o modrou stuhu" porazil. Ze Senice přicestuje potřetí do Prahy hnědák stáje EMOP, svěřenec první dámy slovenského turfu Zuzany Kubovičové Bribon (ž. Šmida, 3,25:1), který jak ve FORTUNA Českém derby, tak i v červencovém Slovenském derby skončil pátý, z opačné světové strany pak zamíří do hlavního města hnědák stáje Viktor Komárek, osmý z FORTUNA Českého derby Taro (ž. Lukášek, 4:1), kterého v západočeské Bohuslavi trénuje Josef Váňa. Derby Tarovi výsledkově nevyšlo, ale ve Velké červnové ceně CK VTT obsadil druhé místo a Ulana porazil o dvě délky, v půli července pak na karlovarské dráze vyhrál kvalitně obsazenou 2400m Cenu spol. Sokolovská uhelná, kde zdolal mj. vítěze Tattersalls St. Leger 2007 Savignona, či dvojnásobného premianta Ceny prezidenta republiky Oligarcha.

Ve stejném dostihu třetí, rovněž před oběma jmenovanými staršími vytrvalci, finišoval první z dua zástupců DS Pegas a svěřenců Grzegorze Wroblewskiho, zároveň odchovanec svého majitele Jiřího Trávníčka, na startu nedělního vrcholu, hnědý valach Makléř (5:1). Předtím na konci května lehce vyhrál 1800m třetí kategorii proti solidní opozici starších koní, Tattersalls St. Leger bude jeho teprve pátým startem, prvním na jedničkové scéně, ale jeho šance zvyšuje fakt, že se pro tento dostih stal volbou úřadujícího žokeje-šampióna Václava Janáčka. Druhým reprezentantem DS Pegas bude hnědák Gejzir (6:1, ž. Andrés), který z pěti letošních vystoupení čtyři proměnil ve druhá místa. Na jaře do "stříbrné série" zařadil mj. rakouské Kriterium der Dreijährigen nebo bratislavské Starohájské kritérium, v létě přidal Cenu města Karlovy Vary-Memoriál Josefa Dolejšího (za již zmiňovaným Oligarchem) a jediným výsledkově vybočujícím vystoupením bylo červnové sedmé místo z rakouského derby.

Trenérka Kubovičová, která již letos vyhrála dva české klasické dostihy (Velkou jarní cenu Holdingu Rabbit CZ s Innovatorem a Oaks se Shamal Sally)pošle kromě Bribona na start ještě hnědáka stáje OMS, úspěšné právě v obou jmenovaných vrcholech, Endless Storm (8:1). Do sedla robustního, smůlou provázeného vytrvalce, bronzového ze Starohájského kritéria, pak zraněného a po tréninkovém výpadku až desátého ze Slovenského derby, angažovala českého žokeje Milana Zatloukala. Druhým zástupcem tuzemského chovu bude valach stáje V. a V. Valentovi-Piruch Uniray (20:1), outsider dostihu, kterého povede žokej Jiří Chaloupka, jenž St. Leger vyhrál coby sedmnáctiletý již v roce 1997. Svěřenec Jozefa Pirucha se po desátém místě ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ a sedmém ve Velké červnové ceně CK VTT vrátil do třetí kategorie, ale ze dvou startů v ní vytěžil jednu čtvrtou příčku.

Zbylá dvě místa na startovní listině patří klisnám - o klasické vavříny budou bojovat druhá a šestá z mosteckého Oaks Greek Wedding (7:1, BORS Břeclav, ž. Bitala, trenér Juránek) a Malona (12:1, Dr. Charvát, ž. Šafář, tr. Neuberg).


Další program

14:00 - Cena EBF (III. k., 1400 m)
Mezi třinácti dvouletými devět debutantů, dostih s bonusem Racing Postu, pokud by vyhrál spolufavorit Sorbon, získal by 10 tisíc liber pro koně z dražeb přihlášené do této soutěže (více na www.racingpost.com/yearlingbonus).

14:30 - Cena Hry Dostihy a sázky (hdcp IV. k., 1400 m)
V prvním z plně obsazených handicapů dne mírnou favoritkou tříletá Antonia Pia s šampiónem Janáčkem v sedle.

15:00 - Cena Horsal Super Junior (III. k., 1200 m)
Do čtvrtého dílu seriálu Schaumann nastoupí devět dvouletých uchazečů o premiérový triumf.

15:30 - Cena Dino Toys (hdcp II. k., 1200 m)
Ve sprinterském handicapu mj. na jaře zlepšená Agromerace s nejvyšší hmotností i letní sprinterský objev z Moravy Line Honey.

16:00 - Cena Prague Post (hdcp III. k., 1600 m)
Mílový handicap nemá favorita, pět ze šestnácti koní se vstupním kurzem 7:1.

16:30 - Cena města Králův Dvůr (hdcp IV. k., 2400 m)
Na vytrvalecké nižší scéně se do dostihů vrací tříletý Barak, který na jaře naznačil dobrý potenciál, a otevírací sázkovou nabídkou je favorizován.

17:00 - Cena Elektrizace železnic Praha (prout. př. III. k., 3300 m)
V prvním dílu podzimního pražského překážkového seriálu nastoupí plné pole čtrnácti koní.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.