XIII. den metropolitní sezóny: 65. Tattersalls St. Leger pro Tara

V AUTO HASE PARKU Velká Chuchle byla zahájena druhá polovina letošní metropolitní dostihové sezóny a vrcholem otevíracího programu byl tradičně nejdelší klasický dostih, 65. ročník Tattersalls St. Leger. Jiří Zlámaný přináší souhrnnou reportáž z poslední prázdninové neděle.

Taro vítězem strhujícího duelu
Na supervytrvalecké trati 65. Tattersalls St. Leger 2800 metrů se devět tříletých koní utkalo o ceny v celkové výši 800 tisíc korun. Jako favorit s kurzem 2:1 nastoupil druhý z červnového FORTUNA Českého derby Ulan.
Po pomalém úvodu, kdy se nikomu nechtělo do čela, se na špici posunul Makléř (DS Pegas) s žokejem Janáčkem a do poloviny trati udržoval průměrné tempo a poté začal strojově zrychlovat. Byla to dobrá taktika a Makléř vydržel do poslední stovky metrů. Tam se však k němu ze druhého sledu dotáhl svěřenec Josefa Váni Taro (foto) a po strhujícím duelu Makléře o krátkou hlavu v čase 3:04,04 porazil.
Vítěz měl v sedle žokeje Tomáše Lukáška, jenž tak letos – po Jarní ceně klisen JVM Computers s Vinnah - vyhrál už druhý klasický dostih. Zároveň to pro něj bylo i druhé vítězství v St. Leger, premiérově triumfoval před třemi lety v sedle Savignona. Také trenér Josef Váňa získal v tomto dostihu druhou výhru, když tu první mu před pěti lety dodala výborná klisna Ready for Life, dodnes držitelka rekordního času v St. Leger. Majitel stáje Viktor Komárek zaznamenal svůj nejvýraznější rovinový úspěch, první klasický. Jeho dosavadním největším triumfem bylo v říjnu 2001 prvenství koně Chalco ve Velké pardubické steeplechase.
Druhý v cíli Makléř se na scénu nejvyšší kategorie podíval vůbec poprvé a svým výsledkem předčil očekávání. Favorit Ulan (Dr. Charvát, ž. Pavlíček) finišoval s odstupem pěti délek třetí, nejlepší pětici doplnili druhá z červencové mostecké klasiky klisen Oaks Greek Wedding (BORS Břeclav, ž. Bitala) a slovenský host Bribon (EMOP, ž. Šmida), svěřenec Zuzany Kubovičové, jenž zopakoval své výsledky z českého i slovenského derby.

Další dění
V úvodní Ceně EBF (III. k., 1400 m, 2l. nezv.) po boji o krk vyhrál podruhé v kariéře startující Sorbon (DS Pegas, ž. Andrés), jenž si kromě ceny za vítězství připsal i lukrativní prémii deset tisíc liber, jelikož tento testík byl zařazen do série bonusových dostihů Racing Postu. Právě Sorbon jako jediný splňoval kritéria pro zisk bonusu (byl zakoupen na jedné z předmětných dražeb a jeho vydražitel uhradil vstupní poplatek do těchto dostihů).
V Ceně Hry Dostihy a sázky (hdcp IV. k., 1400 m, 3+) útokem až z poslední pozice překvapivě získal první životní triumf tříletý hnědák Austin (Mareš-Tachlovice, ž. Pišl), jenž svému trenérovi a majiteli, starostovi obce Tachlovice Miroslavu Marešovi přinesl vítězství v dostihu po dvou letech.
Cenu Horsal Super Junior (III. k., 1200 m, 2l. čes. ch.) si hned při debutu kariéry připsal na konto hnědák Char (Stáj Hradec), v jehož sedle prvního nedělního triumfu docílil žokej Zatloukal. V Ceně Dino Toys (hdcp II. k., 1200 m, 3+) si s rolí spolufavorita poradil tříletý hnědák Line Honey (Stáj Mikon) a úspěšně završil letní vítězný hattrick, žokej Janáček v jeho sedle si připsal letošní 48. tuzemský triumf, se započítáním zahraničních výher pak zaznamenal již jubilejní 60. plný zásah.
Vítězem dalšího vyrovnaného handicapu, Ceny Prague Post (hdcp III. k., 1600 m) se stal šestiletý valach Lex (BECK-International, Foret), jenž – kromě předloňské sezóny – vyhrál v každém roce své zatím pětileté kariéry jednou a tuto kvótu letos naplnil právě poslední srpnovou neděli. Naopak už druhý letošní, i životní triumf si v Ceně města Králův Dvůr (hdcp IV. k., 2400 m, 3+) připsala tříletá klisna Wolmanka (odchovankyně, reprezentantka i svěřenkyně majitele stáje Hřebčín Pavlin dvůr Milana Picka), v jejím sedle slavil druhé nedělní vítězství žokej Zatloukal. Cenou Elektrizace železnic Praha (prout. př. III. k., 3300 m, 4+) začal stejnojmenný pražský podzimní seriál překážkových dostihů. Úvodní kapitola se stala téměř stylem start-cíl kořistí pětiletého valacha Tammy’n Classyho (Lokotrans, Mach), který po loňských šesti umístěních ze stejného počtu startů vyhrál při své letošní premiéře na skocích poprvé.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 5. 9. od 14 hodin – 74. Gerschův memoriál Fondů Conseq Invest

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.