XIX. den metropolitní sezóny: Dostihový den společnosti HERKUL

Po Velké pardubické se česká dostihová sezóna chýlí ke svému závěru, na hlavním českém závodišti zbývá poslední trojice tradičních nedělních odpolední. Nejbližším termínem v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle je tuto neděli Dostihový den společnosti HERKUL, v jehož rámci se uskuteční již třetí ročník Velké ceny BBAG (I. k., 1600 m, 200 tis. Kč) pro tříleté a starší koně, kteří byli uvedeni v dražebních katalozích německé aukční síně BBAG Baden-Baden. Celkem je na osmi startovních listinách 95 koní a 33 jezdců, první dostih startuje již ve 13 hodin.

Slovenský Kůň roku 2010 Innovator počtvrté v Praze

Letošní Velká cena BBAG má výborné obsazení, na startu budou dva klasičtí vítězové, další tři držitelé umístění z klasických zkoušek, někdejší ročníkový šampión a tři z pěti nejlepších (včetně prvních dvou) z loňské edice tohoto dostihu! Favoritem na zisk nejvyššího honoráře by měl být člen silného tandemu slovenské trenérky-šampiónky Zuzany Kubovičové Innovator (OMS, na snímku po triumfu v pražské VJC), byť letos ještě nezvítězil. Čtyřletý hnědák vloni triumfoval ve zdejší Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ a ve Slovenském derby, je držitelem titulu slovenský Kůň roku 2010 a letos obsadil druhé místo v bratislavské Jarní míli, třetí v Ceně Scottish Rifleho a před šesti týdny finišoval znovu druhý v mílařském vrcholu maďarské sezóny Imperial díj. V červenci dvakrát cestoval do Mnichova, na úrovni kategorie listed a Gr.1 se však neumístil. V Praze dosud vytěžil ze tří vystoupení dvě vítězství, při čtvrtém zdejším startu jej poprvé povede žokej Radek Koplík. Také druhý klasický vítěz na startu, sedmiletý Lord Silvano (CK Martin Tour) svého partnera potká poprvé, pojede jej vedoucí žokej letošního šampionátu Jaromír Šafář. Svěřenec Michala Liska vyhrál Velkou jarní cenu v roce 2007, ale na další triumf pak čekal dlouhé čtyři roky, i když dosáhl řady cenných umístění, a naplno se prosadil až po třiceti pokusech letos v červencových Karlových Varech. Další dva dostihy absolvoval na mosteckém Hipodromu v handicapech první kategorie a v obou získal druhá místa.
Výhru z loňské Velké ceny BBAG přijede obhajovat druhý zástupce stáje OMS a svěřenec první dámy slovenského turfu Raimond, i on svého nedělního žokeje, jímž bude zkušený Dušan Andrés, dosud v sedle neměl. Před dvanácti měsíci skončil na druhé příčce svěřenec úřadujícího českého trenéra-šampióna, mířícího k titulu i letos, Václava Luky Falcohill (DAR). Dvojnásobný vítěz jarního Memoriálu Jaroslava Maška a rekordman chuchelské dráhy na distanci 1400 metrů bude potřetí v kariéře veden žokejem Milanem Zatloukalem, zatím se potkali v obou posledních ročnících zářijové Svatováclavské ceny, vloni byli třetí a letos druzí. Na minulé páté místo se bude snažit navázat Smith and Wessen (Martin Wolf-Clint, žk. Laube), ale v nedělní konkurenci má se zopakováním výsledku těžký úkol.
Třetí a čtvrtý z loňska mezi letošními adepty nejsou, nicméně jejích stáje zastupují jiní koně. Nejlepší dvouletý hřebec roku 2007 Addison (am. Fedorowiczová) se letos vrátil do výtečné formy a v červenci vyhrál jedničkový sprint Severočeskou cenu, zastupuje stáj Sokrates (vloni třetího Moon Bay Rivera), Vitulus (ž. Foret) je držitelem, tehdy nečekaného, druhého místa z Českého derby 2008 a hájí barvy stáje YOKO (vloni čtvrtého Mr Dario).
Lepší vyhlídky než posledně jmenovaná dvojice by však měly mít obě klisny, které doplňují startovní listinu. Pětiletá Trinity (Václav Slovák, ž. Chaloupka) už nasbírala šest vítězství, z toho pět v dostizích nejvyšší kategorie. Před dvěma lety obsadila čtvrté místo v Jarní ceně klisen, vloni zaznamenala čistý hattrick, jehož součástí byl i triumf v Bratislavské míli, a letos opanovala srpnový SEP Sprint. Je spolehlivou univerzálkou na krátkých i středních tratích a z dosavadních šestadvaceti dostihů pouze pět nedokončila na dotovaných příčkách. O dva roky mladší Kolymbia (Dr. Charvát, ž. Rája), jediný kůň letošního klasického ročníku v poli, na premiérový plný zásah sice stále čeká, avšak v dosavadních sedmi účinkováních zaznamenala dvě druhá, čtyři třetí a jedno čtvrté místo, mj. ve slovenském Oaks (3.) a české Jarní ceně klisen (4.).

Další dostihový program:

13:00 - Cena Elektrizace železnic Praha (IV. k., 3300 m): předposlední díl podzimního seriálu dostihů přes proutěné překážky je z dosavadních nejvíce obsazen, nominováno bylo třináct koní.
13:30 - Cena Relay (Memoriál Josefa Šacha, III. k., 1200 m): v poli deseti nezvítězivších dvouletých by měl být vysokým favoritem dvakrát umístěný Pintoretto.
14:00 - Cena společnosti Noen (Memoriál Františka Huleše, III. k., 1400 m): ve druhém nedělním dostihu nejmladších koní se představí třináctka debutantů.
14:30 - Cena společnosti Herkul (9. Memoriál Harryho Petrlíka, II. k., 1600 m): mezi devíti klisnami bude již o šesté letošní vítězství usilovat pětiletá Apinoa.
15:00 - Cena DNS, a. s. (III. k., 1600 m): v mílové ceně jsou plné startovní boxy, vyběhnout by mělo šestnáct koní.
16:00 - Cena Dopravního podniku hl. m. Prahy (hdcp IV. k., 1600 m): v jediném handicapu programu se střetne devět tříletých koní se šesti zástupci starších ročníků.
16:30 - Cena sázek Betino (IV. k., 1800 m): v poli deseti nezvítězivších by nejlepší vyhlídky ohledně premiérové výhry měli mít tříletí Carinka a Diamond Race.

Doprovodný program:

15:35 - módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny - sázková hala)
Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti:www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2011:
duben - září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty (www.rodinnepasy.cz), držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.