XV. den metropolitní sezóny: 9. Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha, a. s. - výsledky

V neděli 13. září napíše letošní metropolitní sezóna již svou patnáctou kapitolu a v programu jsou opět dvě položky nejvyšší kategorie. Uskuteční se 9. ročník Zlatého poháru EŽ Praha (4200 m, 360 tis. Kč), nejdelšího a také nejvýše dotovaného tuzemského dostihu přes proutěné překážky, a nejvýznamnější sprinterská zkouška, již 94. Svatováclavská cena společnosti Českomoravská železniční opravna (1200 m, 200 tis. Kč). Aktualizace 14. 9. 7:00 HOD: Favorit vyhrál "jakoby nic" více uvnitř včetně výsledků.

Hlavním bodem programu patnácté kapitoly metropolitní sezóny byl nejdelší a nejlépe dotovaný tuzemský dostih přes proutěné překážky, 9. Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha, a. s. (NL kat., 4200 m, 360 tis. Kč), druhým ostře sledovaným bodem scénáře byl nejvýznamnější český sprinterský dostih, 94. Svatováclavská cena společnosti Českomoravská železniční opravna, spol. s r. o. (I. k., 1200 m, 200 tis. Kč).

V sedmičlenném poli 9. Zlatého poháru EŽ Praha byl jasným favoritem (1,7:1) osmiletý valach stáje Statek Chyše Fantinadenient (jehož jméno pochází z italské fráze „fa finta di niente“ = „dělá jakoby nic“), který v bohaté kariéře vyhrál už jedenáctkrát, včetně dostihu v pařížském Auteil, a vydělal přes 150 tisíc eur. Svěřenec Josefa Váni pod vedením úřadujícího překážkového žokeje-šampióna Josefa Váni mladšího svou roli plnil od prvních metrů a zvítězil stylem start-cíl o pět délek před outsiderem Sorgeniem (Man, tr. Bělka, Ondra, Matyáš+Flash, 50:1), se stejným odstupem třetí finišoval zkušený rekonvalescent Čáriray (ž. Andrés, tr. Popelka, EŽ Praha, 7,8:1), zbylá dotovaná místa získali jediná klisna Bazalka (Kocman, tr. T. Váňa, Englicovi a Kulhánkovi, 3,5:1) a Makler (ž. Novák, tr. Votava, EŽ Praha, 30:1).

Ve sprinterském vrcholu sezóny se mezi devíti aktéry představili všichni tři medailisté z loňského ročníku, členové tuzemské letounské elity, avšak letos se triumf z 94. Svatováclavské ceny ČMŽO stěhuje na Slovensko, a to zásluhou šestiletého hnědáka Dodybuda (ž. Foret, tr. Stančík, stáj Honor Racing, 7,8:1), který v dramatické koncovce předčil oba favority. Vloni bronzový Nine ou Four (ž. Murzabajev, tr. Luka, Syndikát V3J, 2,7:1) obsadil druhou příčku, obhájce triumfu Mikesh (ž. Chaloupka, tr. Šatra, Kelso Stables, 2,3:1) bral třetí honorář. Pětici doplnili devítiletý matador sestavy Bright Sand (ž. Palík, tr. Kousek, BORS Břeclav, 10:1) a před rokem druhý Sign of the Zodiac (Ferhanov, tr. F. Holčák, Ray Racing, 4,5:1).

Úvodní Cena společnosti Signalbau (III. k., 1200 m) patřila nezvítězivším dvouletým a roli favorita v ní lehce splnil potřetí startující hnědák trenéra Františka Holčáka Ilchi (stáj Meridian, 2,4:1) s bulharským jezdcem Beysimem Ferhanovem.

V jubilejní desáté kariérní vítězství proměnil překážkovou Cenu společnosti SUDOP BRNO (prout. př. IV. k., 3300 m) devítiletý valach stáje TVD Cheri Honey (tr. Vrba, 3:1) v sedle s jezdcem Jakubem Kocmanem.

Třetí životní triumf pak v Ceně společnosti KK – provoz a opravy lokomotiv (hdcp IV. k., 1600 m) zaznamenal pětiletý ryzák „rodinného týmu“ La Lagion (7,8:1), reprezentanta stáje Hippolit Star Pejšková nasedlala trenérka Ivana Pejšková své dceři, někdejší amatérské šampiónce Heleně Pejškové.

Také potřetí v kariéře se v Ceně společnosti SOM Velký Osek (III. k., 1800 m) prosadila tříletá reprezentantka i odchovankyně Rabbitu Trhový Štěpánov Fantaggira Lady (tr. Juránek, 13:1), kterou ke start-cíl prvenství dovedl žokej Jan Verner.

Druhé nedělní vítězství pro stáj Hippolit Star Pejšková i trenérku Ivanu Pejškovou a druhé do své kariéry připsal v Ceně společnosti CZ LOKO (hdcp V. k., 1800 m) pětiletý ryzák Portugal (2,5:1), v sedle sázkového favorita navýšil náskok na čele žokejského šampionátu CK Martin Tour Cup jeho obhájce Bauyržan Murzabajev.

V závěrečné Ceně společnosti Chládek a Tintěra Pardubice (IV. k., 2800 m) se po jedenácti měsících dostihové pauzy suverénní výhrou vrátil na dráhu šestiletý valach Pat’s Gold (tr. Popelka, Stajňa Corinne ČR, 10:1), při jeho šestém životním vítězství asistovala žokejka Vendula Korečková, jež se svým 105. plným zásahem posunula v historické tabulce českých žokejek k Ivě Miličkové na dělenou pátou pozici.

Výsledky

 

Tisková zpráva

Patronem 94. Svatováclavské ceny společnosti Českomoravská železniční opravna je opět čestný prezident chuchelského Derby Klubu a celoživotní příznivec koní a dostihů Václav Neckář a i letos osobně věnuje vítěznému žokeji svou čestnou cenu. Celkem je připraveno osm dostihů, v nichž se představí 97 koní a 32 jezdců. Start úvodního dostihu je ve 14 hodin.

Trenér Josef Váňa sice jednu svou hvězdu (Rabbit Well) z přihlášek vrcholu programu škrtl, avšak zároveň tento úbytek kompenzoval dohlášením hvězdy jiné: roli favorita ponese ten, který „dělá jakoby nic“ (z italského ‚fa finta di niente‘), a přitom za dvanáct měsíců od příchodu do ČR dokázal vyhrát o šestnáct délek pardubickou Stříbrnou trofej, či se prosadit v chrámu francouzských překážkových dostihů, na pařížském závodišti Auteil. Osmiletý valach stáje Statek Chyše Fafintadenient, kterého opět povede žokej Josef Váňa mladší, dosud i s předchozím působením v Itálii absolvoval 28 dostihů (dvaadvacet překážkových), z nichž 11 (deset překážkových) vyhrál a vydělal 156 tisíc eur. Po červnovém výletu do Clairefontaine nebyl fit a rekondiční start absolvoval před měsícem v Meranu, kde obsadil třetí příčku.

Z jeho soupeřů si o zvýšenou pozornost říká nadějná klisna Bazalka (Kocman, T. Váňa, Englicovi a Kulhánkovi), která ač teprve čtyřletá, s jistotou letos vyhrála tři klasické steeplechase v Karlových Varech. Výbornou minulost má na kontě i další osmiletý valach a jeden ze dvou koní českého chovu v poli Čáriray (ž. Andrés, tr. Popelka, EŽ Praha), který Stříbrnou trofej vyhrál rok před Fafintadenientem a ještě o rok dříve triumfoval v pardubickém Křišťálovém poháru.

Ze Slovenska přicestuje stejně starý hřebec Peer Cooper (ž. a tr. Brečka, MPL Racing), který dosud jediné dva překážkové dostihy absolvoval v Bratislavě vloni, oba však snadno vyhrál.

Stáj sponzora celého dne má v dostihu dvojí zastoupení, devítiletý valach Makler (ž. Novák, tr. Votava) loňský ročník Zlatého poháru nedokončil, v kariéře však vyhrál na rovinách, nad proutěnkami i v cross-country. Spolu s ním sestavu doplní někdejší vítěz z rodného Polska Fairy World (ž. Myška, tr. Sůrová, Vasury-Kolesa) a druhý tuzemský rodák, na skocích zatím nezvítězivší Sorgenio (Man, tr. Bělka, Ondra, Matyáš+Flash).

Třikrát během léta vycestoval do Německa šestiletý hnědák Mikesh (ž. Chaloupka, tr. Šatra, Kelso Stables), dva z těchto výletů dopadly nadmíru úspěšně (třetí místo v červencovém Sprinterském poháru kategorie listed v Berlíně a před dvěma týdny šestá příčka v nejprestižnějším sprinterském dostihu u našich západních sousedů, Zlatém bičíku třídy Gr.2 v Baden Badenu) a nyní bude držitel titulu Sprinter roku 2014 obhajovat loňský triumf v nejvýznamnějším tuzemském sprintu, což by znamenalo připsat si deváté kariérní prvenství, osmé na pražské dráze.

Proti tomuto cíli však bude stát osm kvalitních soupeřů, především bronzový z loňské Svatováclavské ceny a držitel dubnového Memoriálu Jaroslava Maška, v němž ‚Mikešovi‘ oplatil porážku z tradičního otevíracího dostihu sezóny Gomba handicapu, Nine ou Four (ž. Murzabajev, tr. Luka, Syndikát V3J), pak také druhý z minulého ročníku Sign of the Zodiac (B. Ferhanov, F. Holčák, Ray Racing), prvně do Prahy mířící slovenský Dodybud (ž. Foret, tr. Stančík, Honor Racing), jenž s ním před dvěma týdny v Bratislavě prohrál jen o hlavu, a nesporně i v tomto roce pětkrát jedničkově umístěný rychlík Prince Orpen (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly).

Solidní třetí místo z červnové Ceny TRM (za Nine ou Fourem, ale před Princem Orpenem, Mikeshem a Solar Powerem) má na kontě Hello Hobby (ž. Šafář, tr. Kotáb, Lokotrans), rychlý umí být i devítiletý matador sestavy Bright Sand (ž. Palík, tr. Kousek, BORS Břeclav) a tandem vícenásobných sezónních vítězů Solar Power (ž. Verner, DS Star Opava) a El Camino (Man, Ondra, Matyáš+Flash) posílá na start letos úspěšný trenér Martin Bělka.

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Dostihový program:

14.00 – Cena společnosti SIGNALBAU, a. s. (III. k., 1200 m): v úvodním dostihu dne pro nezvítězivší dvouleté koně nastoupí trojice dostihově již zkušených účastníků proti devíti debutantům.

 

14.30 – Cena společnosti SUDOP Brno, spol. s r. o. (IV. k., 3300 m): ve startovním poli prvního z dvojice překážkových testů se po roční odmlce vrací na dráhu vítěz Českého derby 2011 Roches Cross.

 

15.35 – Cena společnosti KK – provoz a opravy lokomotiv, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1600 m): v početně maximálně obsazeném, prvním ze dvou nedělních handicapů může na premiérový triumf dosáhnout minule těsně druhá Creola Tiger.

 

16.05 – Cena společnosti SOM Velký Osek, spol. s r. o. (III. k., 1800 m): atakovat první životní výhru bude i účastnice klasického Oaks Nineteen, která poprvé v kariéře nastoupí proti starším soupeřům.

 

17.15 – Cena společnosti CZ LOKO, a. s. (hdcp V. k., 1800 m): i druhý handicapový bod programu si může připsat dosud nezvítězivší kandidát, z dvanácti aktérů jsou zde takových plné dvě třetiny.

 

17.45 – Cena společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, a. s. (IV. k., 2800 m): plný počet startujících se představí i na supervytrvalecké trati, letošní premiérový start tu absolvuje i loňský vítěz druhé kategorie Pat’s Gold.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.