XVI. den metropolitní sezóny: Dostihový festival

Šestnáctou kapitolou letošní sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle je jeden z nejvýznamnějších dnů metropolitního kalendáře, Dostihový festival, v jehož rámci se, letos poprvé, uskuteční hned tři srovnávací testy nejvyšší kategorie. Vedle již tradiční dvojice Velká ceny Prahy CK Martin Tour (1600 m, 350 tis. Kč) a Velká cena FVE EMI Energy, s. r. o. (2400 m, 320 tis. Kč) je na programu nový dostih pro tříleté a starší klisny s půlmiliónovou dotací, Stříbrný pohár Hřebčína Křenek (2400 m). Celkem je na startovních listinách 76 koní a 27 jezdců, první z osmi dostihů startuje ve 14 hodin.

Aktualizace 18. 9. 19:00 HOD:

Na chuchelském závodišti se v neděli 18. září uskutečnil jeden z nejvýznamnějších bodů termínové listiny - Dostihový festival, jehož program nabídl hned trojici důležitých testů, tzv. srovnávacích zkoušek tříletých koní se zástupci starších ročníků. Jezdecky se nejvíce dařilo vedoucímu muži žokejského šampionátu CK Martin Tour Cupu Jaromíru Šafářovi, který vyhrál celkem tři dostihy.

Leo Gali splnila povinnost

Vítězkou premiérového ročníku, pouze klisnám věnovaného Stříbrného poháru Hřebčína Křenek (listed, 2400 m, 500 tis. Kč) se podle očekávání stala mezinárodně úspěšná čtyřletá hnědka stáje DAR, poprvé v Praze představená hnědka Leo Gali, která se více než se soupeřkami musela vyrovnat s měkčí půdou a především pomalým tempem. To udal žokej Gary Hind s tříletou Pikardií, jež nakonec délku za vítězkou uhájila těsné druhé místo před snahou šestileté Pearl Jeane (YOKO, ž. Šafář). V sedle Leo Gali dosáhl žokej Jiří Chaloupka jubilejního 300. triumfu kariéry.

Wallisto se dočkal prvního triumfu

V koncovce 33. Velké ceny FVE EMI Energy (I. k., 2400 m, 320 tis. Kč) se strhla velká bitva tří koní o vítězství. Padesát metrů před cílem z něj vypadl obhájce loňského úspěchu a favorit dostihu Taro (Viktor Komárek, ž. Rája), ale zbylá dvojice bojovala až do cílem a rozhodovat musel cílová fotografie. Nakonec o nos vyhrál tříletý hnědák stáje YOKO Wallisto s žokejem Jaromírem Šafářem, druhé místo obsadil letošní slovenský vytrvalecký objev Lambertus (Stajňa ALEX, ž. Lukášek). Wallisto po umístěních z derby v Praze, Budapešti i Bratislavě a také HERKUL St. Legeru v Praze dosáhl na premiérový triumf kariéry a navázal na tříleté vítěze tohoto dostihu z první poloviny minulé dekády Llanito, Mainly Monroe a Moviestore, kteří zde tehdy také docílili prvních plných zásahů.

Mílařský vrchol ovládl Josef Váňa

Konečně, 33. Velká cena Prahy CK Martin Tour (I. k., 1600 m, 350 tis. Kč) skončila velkým úspěchem legendárního Josefa Váni - tentokrát samozřejmě v roli trenéra.  Jeho dva koně v dostihu totiž obsadili v cíli první dvě místa. Zvítězil tříletý tmavý hnědák stáje Jasna Roches Cross s žokejem Tomášem Lukáškem, druhý, stejně jako v loňském ročníku Velké ceny Prahy, finišoval čtyřletý valach Malq (Estrella, ž. Rája). Třetí příčku uhájil lídr dostihu a sázkový favorit, devítiletý Apollo Star (Erika Krajníková, ž. Hind). Roches Cross k výhře v červnovém FORTUNA Českém derby přidal na své konto další významný úspěch.

Další dění:
Otevírací Cena Relay (IV. k., 1400 m) byla zároveň čtvrtým dostihem celoročního seriálu Hippospol Cup pro žákovské jezdce a při svém návratu po delší zdravotní pauze potvrdil roli favorita šestiletý ryzák, který má v kariéře i umístění z nejvyšší kategorie, The Storm (WINDSTORM), jehož jezdec Daniel Zurynek se v letošním třicátém startu dokčal premiérového životního vítězství.

Další dva dostihy byly vyhrazeny dvouletým koním, v Ceně EBF (III. k., 1400 m) proměnil druhý životní start v první triumf favorit Mazhilis (Ardak Amirkulov) a jeho žokej Jaromír Šafář zde načal nedělní hattrick, v Ceně Farmy Levín (III. k., 1200 m) pak pozici spolufavorita naplnil rovněž podruhé startující Liberty Son (Quartis-Zámecký vrch) s žokejem Tomášem Vrajem, který odstartoval druhou padesátku životních výher.
Cenu Lucky Money (hdcp II. k., 1200 m) pak těsně, po velkém duelu vyhrál tříletý ryzák Kendy (Áďa a Emmča Friedmannovy), jenž před dostihem podle správného odhadu sázejících zaujal roli favorita a navázal na poslední plný zásah ze srpnových Karlových Varů, své jezdkyni Ingrid Koplíkové umožnil přiblížit se na poslední krůček k žokejskému titulu.
Třetí nedělní výhru si Jaromír Šafář schoval na závěrečnou Cenu UZE (hdcp III. k., 1600 m), v níž ke třetímu triumfu kariéry jistě dovedl čtyřletou favoritku Siran (Stáj Monika Agro P.).
 
Příští dostihový den: 25.9. - Dostihový den Znovínu Znojmo

Původní článek:

Zazáří Apollo Star i v Praze?

Do 33. Velké ceny Prahy CK Martin Tour nastoupí sedm koní, mezi nimiž má letos nejlepší formu devítiletý valach Apollo Star (ž. Hind, Erika Krajníková). Někdejší vítěz grupových zkoušek z Německa může dosáhnout svého vůbec prvního triumfu na pražské dráze a zároveň svému trenérovi Františku Holčákovi zařídit rekordní šestý zápis do listiny vítězů dostihu. Loňský ročník opanovala v nejrychlejším čase historie ryzka Corcovada (ž. Chaloupka, DAR), která se od května odmlčela a po zdravotní přestávce bude mít s obhajobou těžkou úlohu. Před dvanácti měsíci finišoval překvapivě druhý Malq (ž. Rája, Estrella), který podává vyrovnané výkony, sice rok a půl nevyhrál, ale jen výjimečně chybí mezi nejlepšími umístěnými. Čtvrtý v minulé edici skončil vítěz z roku 2009 Sharpour (ž. Šafář, YOKO), jenž sice v srpnovém SEP Mile dorazil poslední, ale jinak vlastní obdivuhodnou kariéru s dvanácti výhrami v nejvyšší kategorii, letos si v sedmi letech např. podruhé připsal Velkou květnovou cenu Skanska a dokonce počtvrté karlovarskou Lázeňskou míli. Pátým starším aktérem je dvouletý šampión z roku 2007 Addison (ž. Zatloukal, Sokrates), který se vrátil po zranění do vítězné formy a v červenci získal sprinterskou Severočeskou cenu v Mostě. Tříletí koně vyhráli tři z posledních pěti ročníků a vloni obsadili první dvě místa, letos klasický ročník zastupuje dvojice, jež se z letních vytrvaleckých startů vrací na mílovou porci, po dvouměsíční odmlce ostře sledovaný vítěz FORTUNA Českého derby a druhý z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Roches Cross (ž. Lukášek, Jasna) a držitel Červnového poháru, na jaře v menších mílových testících dvakrát vítězný Balbrown (ž. Minařík, Ardak Amirkulov).

Taro se šancí obhájit loňský triumf

Na start 33. Velké ceny FVE EMI Energy, s. r. o. se postaví tucet koní, nejvíc za posledních deset let. Vítězství z loňského roku bude obhajovat čtyřletý Taro (ž. Rája, Viktor Komárek), který v srpnu vybojoval výhru v SEP Classic. Na minulé druhé místo bude navazovat pětiletý Mariydi (ž. Zatloukal, Dr. Charvát), na třetí příčku bude navazovat devítiletý Oligarch (Verner, Stajňa Corinne ČR) - shodou okolností právě tito dva loňští "medailisté" zároveň vyhráli poslední čtyři ročníky říjnové supervytrvalecké Ceny prezidenta republiky. Vysoké ambice bude mít i slovenský host, druhý ze Zlatého poháru v Bratislavě Lambertus (ž. Lukášek, Stajňa ALEX), některé solidní výsledky letos zaznamenali Omnibus (ž. Koplík, Zdeněk Kavka) a Caney (ž. Vraj, Rokyta-advokát Bílovec), s dvěma jedničkovými mosteckými triumfy na středních tratích vstoupí do hry Peerless Squeak (ž. Chaloupka, GM Electronic). Že dostih nebude pomalý, o to se téměř stoprocentně postarají výborní tempaři, kteří už letos také zaznamenali významné triumfy, držitel Zlatého poháru YOKO Out of Eden (ž. Minařík, KSK Nurbek) a premiant Memoriálu V. Smolíka Connex (Dr. Charvát, žk. Laube). Tříletí jsou na startu tři, a to umístěný z derby v ČR, SR i Maďarsku a druhý ze St. Leger Wallisto (ž. Šafář, YOKO), druhý ze SEP Classic, jenž pak ale docválal poslední v St. Leger, Lysyan (ž. Foret, Joly) a dvojnásobný vítěz druhé kategorie Tamburin (ž. Hind, DS Pegas).

Leo Gali jasnou favoritkou

Největší hvězdou startovního pole prvního ročníku lukrativního Stříbrného poháru Hřebčína Křenek, do nějž nalezlo cesto deset klisen, je vítězka bratislavského Zlatého poháru Leo Gali (ž. Chaloupka, DAR), čtyřletá hnědka, která vedle zmíněné výhry na Slovensku získala ještě umístění v Itálii, se na pražské dráze předvede vůbec poprvé. Hlavní čekatelkou na případné zaváhání favoritky je nejstarší v poli, šestiletá Pearl Jeane (ž. Šafář, YOKO), která má zapsána pátá místa ze Zlatého poháru YOKO i SEP Classic. Dvojnásobná dvojková vítězka Novilly (Maria M. Rossak, Lider Racing Stable) a na dvojkovém fóru letos třikrát umístěná Carrie (ž. Zatloukal, Riviera) nemají co ztratit. Avšak prosadit na přední pozice by se měly tříleté klisny, jichž je v sestavě hned šest. Jejich půltucet by měla vést vítězka Oaks Orphan (ž. Rája, EKOFARMA Rybár), před tamtéž třetí Rabbit Motivator (žk. Laube, Rabbit Trhový Štěpánov), nastupující však jen týden po náročném výletu do Bratislavy, a pátou a sedmou z červencové klasiky Pink (Verner, J.+K.-Germič) a Pikardií (ž. Hind, DS Pegas). Dále jsou zde loňská juniorská šampiónka Matter for Love (ž. Lukášek, Hugo-Kub), která se v srpnu prosadila ve Slušovicích, a nadějná Stromboli (ž. Vraj, Wrbna Racing), nastupující po dvou pohodlných vítězstvích na scéně třetí třídy.
 
Další dostihový program:

14:00 - Cena RELAY (IV. k., 1400 m): na úvod dostih žákovských jezdců s devíti aktéry, o první triumf kariéry se uchází rekonvalescent s jedničkovými zkušenostmi The Storm.
14:30 - Cena EBF (III. k., 1400 m): v prvním nedělním testu dvouletých míří hnědák Mazhilis po debutu ve druhé kategorii mezi nezvítězivší soupeře.
15:00 - Cena FARMY LEVÍN (III. k., 1200 m): druhý dostih dvouletých má deset startujících, sedm z nich bude debutovat.
15:30 - Cena LUCKY MONEY, a. s. (hdcp II. k., 1200 m): také ve sprinterském handicapu je desítka nominovaných, o druhý letošní zásah bude usilovat tříletý vítěz z Karlových Varů Kendy.
17:45 - Cena UZE, spol. s r. o. (hdcp III. k., 1600 m): v závěrečném handicapu na mílové trati se bude snažit o zopakování dva týdny staré výhry z dosihu amatérských jezdců čtyřletá Siran.

Doprovodný program:

15:35 - módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny - sázková hala)
Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka" se zábavným programem!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti:www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2011:

duben - září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:

Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé kartywww.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.