XVI. dostihový den metropolitní sezóny: Dostihový festival pod záštitou primátora hl. m. Prahy Pavla Béma

Nedělní program na závodišti v Praze-Velké Chuchli nabízí osm zajímavě se jevících dostihů, největší pozornost však bude přeci jen upřena na tradiční vrcholné srovnávací zkoušky tříletých a starších koní. Oba letošní ročníky nabízejí vysokou kvalitu startujících - v 31. Velké ceně Prahy CK Martin Tour (Gd-3, 1600 m, 450.000 Kč, 3l. a st.) se střetne sedm špičkových mílařů (hvězdnou trojici startovní listiny tvoří aktéři, kteří dokázali přivézt vítězství z Itálie, Francie a Polska), do 31. Velké ceny Pražské energetiky, a. s. (Gd-3, 2400 m, 450.000 Kč, 3l. a st.) nastoupí devět kandidátů, mezi nimž jsou vynikající vytrvalci, šampióni a držitelé vítězství či umístění v klasických dostizích.

Blue Coral útočí na historický hattrick
Favoritem 31. Velké ceny Prahy CK Martin Tour bude vítěz posledních dvou ročníků a držitel titulu Kůň roku 2008 BLUE CORAL, pětileté eso chuchelského trenéra Tomáše Šatry jako před rokem (ale zároveň letos poprvé) povede žokej Jiří Chaloupka. Blue Coral předvedl znamenitou formu v letních vystoupeních, když na milánském San Siru získal první a druhé místo v mílových zkouškách kategorie listed. V neděli se může stát prvním trojnásobným vítězem Velké ceny Prahy v její jednatřicetileté historii a zároveň přinést pátý triumf v tomto dostihu svému majiteli, stáji Dr. Charvát (přičemž už ten loňský čtvrtý byl rekordní). Hlavním vyzyvatelem favorita je stejně starý Sharpour (YOKO, ž. Janáček), jenž vloni po předchozích výhrách v Lázeňské míli a Nagrodě Rzecznej (v rekordu varšavské dráhy) finišoval čtvrtý. Jeho letošní forma je výtečná, připsal si prvenství ve Velké dubnové ceně, Velké květnové ceně a lehkým stylem obhájil červencovou Lázeňskou míli. V životní kondici je rovněž čtyřletý The Joe McArdle (Martin Wolf-Clint, ž. Srnec), který se před třemi týdny stal prvním v Česku trénovaným vítězem na elitním pařížském závodišti Longchamp. Dalšími dvěma příslušníky starších ročníků jsou sedmiletý Asijský Tygr (Komanec & Nagy, Foret), tuzemský odchovanec, jenž překvapil druhým místem v Lázeňské míli, a čtyřletý The Storm (YOKO, ž. Radek Koplík), před týdnem třetí v Bratislavě a zřejmě pomocník pro ambicióznějšího stájového kolegu. Proti této nabité sestavě zkušených budou tříletý ročník zastupovat těsně druhý z Velké jarní ceny a pátý z Českého derby Iryklon (Zámecký vrch, ž. Rája) a třetí z Lázeňské míle, sprintersky se projevující Golden Eagle (Stáj Turan, Zatloukal).
 
Korunní princ klasického ročníku Mariydi proti výtečné konkurenci starších
Vybranou společnost Velké ceny Pražské energetiky, a. s. (31. VC českého turfu) tvoří také dvojice tříletých koní a sedm starších soupeřů. Korunní princ klasického ročníku, druhý ze Slovenského derby a zdejšího St. Leger (vždy dvě délky za nezdolatelným Age of Japem) MARIYDI může výtěžek stáje Dr. Charvát a trojnásobně vítězného trenéra tohoto dostihu Tomáše Šatry v letošních ročnících komparačních vrcholů maximalizovat - snažit se o to bude ve spolupráci s nejúspěšnější českou žokejkou této dekády (vítězkou Velké ceny Prahy 2007) Ivou Miličkovou, která na nedělní dostihy přicestuje z Anglie, kde se snaží prosadit v nesmírně náročném a svébytném prostředí kolébky turfu. Druhým tříletkem na startu je progresivní valach Dekolt (Gabriela-Trachtová, ž. Lukášek), jemuž se příliš nepovedl St. Leger, ale v srpnové Ceně města Karlovy Vary finišoval pátý ve velice těsném doběhu. Onen dostih vyhrál i s hmotnostní penalitou čtyřletý valach stáje Hrubý Teassio (ž. Srnec), který letos neskončil hůře než třetí a dvěma letními triumfy na dvoukilometrových tratích si navíc přisvojil post domácího středotraťaře číslo jedna. Pouze o necelou délku za ním obsadil v lázeňském testu bronzovou příčku předloňský vytrvalecký šampión Oligarch (Stajňa Corinne ČR, ž. Chaloupka), dvojnásobný prominent Ceny prezidenta republiky a Velké ceny českého turfu z roku 2007. O hlavu za ním čtvrtý byl Mikhail Fokine (Stáj Turan, ž. Resulov), svěřenec dalšího trojnásobně uvedeného kouče v listině vítězů Arslangireje Šavujeva přišel v zimě od irského trenéra O''Briena, který jej využíval jako vodiče do významných evropských vytrvaleckých dostihů, dlouho se nemohl chytit, ale právě posledním výsledkem se ke zdejší špičce konečně přiblížil. Důležitými kandidáty v boji o vítězství jsou samozřejmě oba klasičtí vítězové ve startovním poli: pětiletý Savignon (Wrbna Racng, ž. Janáček) předloni opanoval St. Leger a před třemi týdny získal v kvalitní konkurenci bratislavskou Cenu turfu, čtyřletá Determinacja (EŽ Praha, ž. Rája) vloni vyhrála Oaks v ČR i SR a přestože nastupuje minimálně v dostizích kategorie "národní listed", z posledních deseti startů má excelentní bilanci pěti prvních a pěti druhých míst! Druhou klisnou na startu je jediná zahraniční reprezentantka, německá hnědka Polyanta (Ewald Klug, ž. Lopez). Ačkoliv je jí už sedm let, musí být brána vážně: její handicapové hodnocení má stoupající tendenci (jako tříletá 70 kg, vloni 85, letošní GAG 84,5 kg), z jednačtyřiceti životních startů šestkrát vyhrála a několikrát se umístila v listed-dostizích pro klisny. Teoreticky jediným outsiderem dostihu je pětiletý Picador (Rennstall Darboven, ž. Radek Koplík), vloni čtvrtý v Ceně prezidenta republiky absolvoval poslední čtyři starty na překážkách a při rovinovém návratu proti takové konkurenci nemá svěřenec Josefa Váni co ztratit.
 
Další program:
14.00 - Cena Corinthia Hotel Prague (III. kat., 1200 m): v poli osmi koňských juniorů bude o druhé životní vítězství usilovat Firssio.
14.35 - Cena EBF (III. kat., 1400 m): dostih nezvítězivších dvouletých s půltuctem účastníků, druhým startem by se měla zlepšit Malona.
15.10 - Cena Autocentra BUPI (hdcp II. kat., 1400 m): ve vyrovnaném handicapu bude na své vítězné distanci patřit k favoritům šestiletý Rare Delight.
15.45 - Cena společnosti Purum (hdcp III. kat., 2400 m): Pearl Jeane, dcera vítězky VC českého turfu 1998 Nory Jeane, má šanci na premiérový životní výdělek.
17.30 - Cena Nikolase (hdcp III. kat., 1600 m): tříletá Nefertiti nastoupí nízko zatížená a má úspěšné výsledky, v květnu vyhrála a minule skončila druhá jen o hlavu.
18.00 - Cena Diakowy (hdcp IV. kat., 1200 m): zkušený Hieronymus čeká na třetí životní triumf od listopadu 2007 a s formou z konce srpna by o něj měl bojovat.

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – Vstupenky č. 081 + 082 – kód č. 09093061289106

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.