XVII. den metropolitní sezóny: Dostihový den Expa Nails 2014

Metropolitní sezóna v Conseq Parku Velká Chuchle vstoupila do svého závěrečného měsíce Dostihovým dnem Expa Nails, jehož vrcholem byl 12. ročník Memoriálu Harryho Petrlíka – Velká cena Expan Nails (II. k., 1600 m, 100 tis. Kč), na startu s dvanácti tříletými a staršími klisnami.

Pohledný duel pro Dally Hit

V dostihu nestartovala původní favoritka Nidara, a tak se největší pozornost sázejících soustředila na vloni ve třech zemích čtyřikrát klasicky umístěnou Sapsiree (Joly, tr. Šatra, ž. Murzabayev, 2,5:1) a majitelku dvou letošních klasických honorářů Dally Hit (HIT LOT Pejšková, tr. I. Pejšková, H. Pejšková). Obě nejsledovanější aktérky také v cílové rovině předvedly pohledný duel o vítězství, ze kterého nakonec o tři čtvrtiny délky lépe vyšla tříletá Dally Hit. Čtyři délky za druhou Sapsiree získala třetí místo čtyřletá Kobi (Protendon-Hulínský, tr. Hulínský, ž. Chaloupka), jež o krátkou hlavu odkázala na čtvrtou příčku šestiletou Mambo Lady (Stáj MON-GOL Svinčice, tr. Jirka, ž. Šafář), pětici pak doplnila vítězčina vrstevnice Diana Rosensturm (Patrik ČR, tr. Héč, ž. Zatloukal).

Dally Hit, která od třetího kariérního startu neskončila hůře než pátá a jejíž kariéru zdobí především druhé místo z českého a čtvrté z polského Oaks, si připsala druhou životní výhru, dcera trenérky Ivany Pejškové, v Memoriálu Harryho Petrlíka vítězné již počtvrté, Helena si v  sedle Dally Hit zapsala letošní první, v kariéře však již jednatřicátý a zároveň nejhodnotnější, triumf.

 

Další dění:

Jediným sázkovým favoritem, který potvrdil svou roli, byl v úvodní Ceně společnosti G-Servis (Memoriál Františka Huleše, III. k., 1200 m) pro dvouleté nezvítězivší koně podruhé startující hnědák Shahnour Aznavour (Racing Club Salvator, 2:1), kterého trenér Allan Petrlík nasedlal žokeji Jiřímu Chaloupkovi.

Premiérový triumf kariéry si pak v Ceně společnosti Elektrotrans (hdcp IV. k., 1200 m) připsal tříletý svěřenec Zdeňka Mimry Monrro (MANEKO, 13:1), v jehož sedle byl žokej Petr Foret.

Trenér Allan Petrlík a žokej Jiří Chaloupka přidali druhý plný zásah i ve druhém nedělním dostihu pro dvouleté nezvítězivší koně, tentokrát českého chovu, když se v Ceně Chovatelského Klubu Fitmin a společnosti IDS Praha (III. k., 1600 m) při druhém kariérním startu naplno prosadil hnědák Mondego Bay (Rabbit Trhový Štěpánov, 8,5:1).

Druhou výhru vzápětí zaznamenal také žokej Petr Foret, jenž v Ceně společnosti D&Z (hdcp IV. k., 1600 m, I. odd.) ke druhému životnímu vítězství dovedl tříletého valacha trenérky Barbory Schillové Tropical Bonda (Buc-Film, 4:1)

Taktéž druhého triumfu kariéry dosáhla i premiantka druhého oddělení tohoto handicapu, Ceny společnosti KomTes Chrudim (hdcp IV. k., 1600 m), jíž se po tuhém boji stala čtyřletá svěřenkyně Ilony Hronové Lemesína (Hřebčín Křenek, 6:1) s žokejem Janem Vernerem.

Velký ohlas měl v publiku vítěz následující Ceny společnosti Pražské vodovody a kanalizace (hdcp III. k., 1600 m), čtyřletý Tycho Brahe (Joly, 5,5:1), jenž pod žokejem Jaromírem Šafářem rovněž vyhrál podruhé v životě, avšak především jubilejní 700. triumf své bohaté, přes čtyři desítky let trvající kariéry zde zaznamenal již legendární chuchelský kouč Tomáš Šatra.

Další druhé kariérní prvenství se zrodilo i v Ceně společnosti Stasanet (Memoriál Josefa Šacha, hdcp II. k., 2400 m), kterou si po boji připsal jediný tříletý účastník dostihu a největší sázkový outsider, valach Charros (Orling, 20:1) trenérky Martiny Růžičkové, v sedle s  Kateřinou Hlubučkovou, letos vítěznou pojedenácté a v NIKON Ladies Cupu atakující pozici nejúspěšnější rovinové jezdkyně této sezóny, kterou zatím drží Martina Havelková, jež je však po zářijovém zranění mimo hru.

Úřadující žokej-šampión a lídr letošního žebříčku CK Martin Tour Cupu Bauyrzhan Murzabayev po celý víkend sledoval, jak se k němu jeho největší soupeři (Šafář, Chaloupka, Foret) v průběžném pořadí pomalu přibližují, avšak naplno uspěl v závěrečné Ceně společnosti Protrade (IV. k., 2240 m), kterou zcela suverénně v premiérovou kariérní výhru proměnila tříletá svěřenkyně Jiřího Michala Fascinating Hill (Equus Caroli).

 

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.