XVII. den metropolitní sezóny: Dostihový den Znovínu Znojmo

Vrcholem programu poslední zářijové neděle na chuchelském závodišti, tradičního Dostihového dne Znovínu Znojmo, byla jubilejní 90. Svatováclavská cena Carslon na 1200 metrů o 160 tis. Kč, nejvýznamnější dostih sezóny pro tříleté a starší sprintery. Patronem dostihu byl opět pan Václav Neckář, který také předal vítěznému jezdci svou osobní čestnou cenu - skleněnou jezdeckou botu.

Nejrychlejší překvapivě Merbela

V poli devíti koní byla favorizována spolehlivá pětiletá klisna na krátkých a mílových tratích, vítězka srpnového SEP Sprint Trinity (Václav Slovák, ž. Koplíková), ale v dramatickém, natěsnaném doběhu stačila jen na páté místo. I přesto dostih vyhrála pětiletá klisna - nečekaně jí však byla hnědka stáje Leram Merbela s žokejem Tomášem Vrajem, která zužitkovala výbornou aktuální formu (před měsícem triumfovala v mosteckém jedničkovém handicapu Ceně Inelsev Group), předvedla nejúčinnější finiš a svého stejně starého tréninkového kolegu, který udal tempo dostihu, Falcohilla (DAR, ž. Zatloukal) odkázala na druhé místo. Oba nejrychlejší v cíli připravuje loňský rovinový trenér-šampión Václav Luka, který se před posledním měsícem sezóny už ujal vedení i v aktuálním žebříčku. Třetí příčku obsadil poctivý sedmiletý matador, vítěz Svatováclavské z roku 2009 Ediggio (EŽ Praha, ž. Chaloupka), jen o nos za ním překvapila ziskem čtvrtého honoráře největší outsiderka a jediný tříletý kůň v poli Gräfin (Hřebčín Křenek, žk. Laube). Merbela ukončila šestnáct let trvající čekání na další vítěznou klisnu v historii Svatováclavské ceny.

Další dění:

Úvod programu patřil amatérským jezdcům a Ceně DHL Global Forwarding (IV. k., 1800 m), kterou ve druhý letošní triumf s přehledem proměnil favorizovaný pětiletý bílý valach Bailando (Stáj Luka-Mandak) s amatérem Fabrisem.

Také následnou Cenu Nejsi na to sama (III. k., 1600 m), předposlední kapitolu letošního chuchelského seriálu dostihů pro dvouleté české odchovance vyhrál favorit, po boji se prosadil hnědák Aragorn (Antonín Šimera), jediný svěřenec přinesl trenérce Evě Adamusové její první životní výhru a žokejce Vendule Korečkové již čtrnáctý letošní zásah, čili už de facto pouze teoreticky může přijít o prvenství v premiérovém ročníku Ladies Cupu, honorované soutěže pro jezdkyně v rovinových dostizích, počítané podle počtu vítězství.

Také Cenu Krajíček&Associates A Screenning Solutions (III. k., 1400 m) byla určena dvouletým koním, z devíti jich hned šest debutovalo a životní premiéru zvládl po tuhém boji vítězně hnědák El Camino (Joly) s jezdcem Janem Vernerem.

V Ceně Ospap (III. k., 1200 m) potvrdil pozici favorita z jedničkové sféry sestoupivší pětiletý rekonvalescent Heat Set (Martin Wolf-Clint), vítěze loňského Gomba handicapu k letošnímu prvnímu úspěchu dovedl žák Martin Laube.

Kvalitní letošní formu a opět velmi dobrý odhad situace žokejem Jiřím Chaloupkou přetavil na scéně Ceny Albixon (II. k., 2400 m) ve druhé vítězství v tomto roce čtyřletý valach Timber (CK Martin Tour), který začal stupňovat aktivitu v poslední třetině trati ze zadních pozic a vyhrál jistým stylem.

V Ceně České spořitelny (hdcp IV. k., 2225 m) nastoupil po čtyřměsíční pauze k teprve třetímu životnímu startu tříletý valach Shadow Moon (Vabank - jezdecké potřeby), ale pauza na polobratrovi někdejšího jedničkového vítěze Shadow Daye nebyla příliš znát a pod žokejem Radkem Koplíkem si docválal pro první výhru kariéry.

závěrečná Cena Helas New Encounters Club (prout. př. IV. k., 3300 m) byla zároveň třetím pokračováním podzimního metropolitního seriálu o Pohár EŽ Praha a velmi lehce v ní druhého skokanského zásahu docílil pětiletý valach Blesk (DS Pegas) se starším bratrem vítěze třetího dostihu Vladimírem Vernerem v sedle.
 
Příští dostihový den: 2.10. - Cena JUDr. Martina Šebka (75. Gerschův memoriál)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.