XVIII. den metropolitní sezóny: Dostihový den Event Strike Sport

Závěrečný měsíc letošní dostihové sezóny otevře v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle Dostihový den Event Strike Sport. Jeho vrchol - Cena JUDr. Martina Šebka (75. Gerschův memoriál, I. k., 1400 m, 130 tis. Kč) bude patřit nastupujícímu ročníku, dvouletým koním. Gerschův memoriál se v minulých letech konal počátkem září, ale letos byl jeho termín o měsíc posunut, což se nakonec pozitivně odrazilo na startovní listině, která čítá jedenáct účastníků (tolik aktérů v této tradiční zkoušce naposledy startovalo před pěti lety). Celkem se první říjnovou neděli představí 78 koní a 23 jezdců, první z osmi dostihů startuje již ve 13 hodin.

Aktualizace 3. 10. 8:30 HOD:

Poslední měsíc aktuální dostihové sezóny v Praze-Velké Chuchli odstartovala letošní osmnáctá kapitola, jejímž vrcholem byla Cena JUDr. Martina Šebka (75. Gerschův memoriál) na 1400 metrů o 130 tisíc korun pro dvouleté koně.

Hyacint má potenciál

Favoritem vrcholu programu byl po nadějném debutu z bratislavské velké Ceny BBAG Almond Magic (YOKO, ž. Koplík), avšak v cíli mu patřilo, stejně jako na Slovensku, třetí místo. Dostih nejrychleji rozběhla bronzová z mostecké Ceny zimní královny Rabbit Dark Angel (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Lukášek) a v koncovce nestačila pouze na tři nejlepší a jen osm dní po předchozím startu získala čtvrté místo před Saryarkou (Ardak Amirkulov, ž. Chaloupka), jenž zopakoval pátou příčku ze srpnové Ceny Masise. Už na počátku cílové roviny přešel z druhého sledu do vedení bělouš Hyacint (DS Pegas) a i když sázkovou čtvrtou šanci musel žokej Petr Foret téměř po celý finiš rovnat, svěřenec Grega Wroblewskiho, syn vítězky Velké červnové ceny 2005 High Reservation získal své druhé životní vítězství lehce. O dvě délky za ním obsadil druhý stupínek hnědák My Afantou (Dr. Charvát, ž. Rája), druhý favorit dostihu tomu prvnímu oplatil interní porážku z minulého, již zmíněného, dostihu v Petržalce.

Další dění:

Program zahájil předposlední díl letošního ročníku seriálu žákovských jezdců Hippospol Cup 2011 Cena IDS (hdcp IV. k., 1200 m), v níž stylem start-cíl, jistě o dvě délky dosáhla prvního životního triumfu sázkově preferovaná tříletá hnědka Yes Bubba (Lokotrans) vedená Danielem Zurynkem.

I ve dvouletým koním vyhrazené Ceně Komunální techniky (III. k., 1200 m) uspěl favorit, jistě o délku a čtvrt si premiérový zásah při druhém životním startu připsal hnědý valach Echo Rules (CK Martin Tour), v jeho sedle vedoucí žokej rovinového šampionátu Jaromír Šafář už opět pokračoval v minule přerušené sérii
výher při každém letošním pražském odpoledni.

V Ceně Smartway (hdcp III. k., 1800 m) dva koně z čela sázkové nabídky útočili na čistý hattrick, nakonec se jistě o jednu délku potřetí v řadě prosadil druhý favorit, pětiletý bílý valach Bailando (Luka-Mandak) s žokejem Janem Rájou.

Dokonce pátého letošního triumfu pak docílila v Ceně Expa Nails (hdcp II. k., 1600 m) pětiletá hnědka Apinoa (Euroframe-Váňová) s žokejem Jiřím Chaloupkou, která byla sázejícími poslána na trať jako favoritka, po dvou letních startech na nejvyšší scéně se vrátila o kategorii níže a navázala na jarní výsledkovou sérii.

Mezi sedmi, o první triumf kariéry bojujícími, aktéry Ceny Protrade (IV. k., 1400 m) se lehce prosadil čtyřletý valach Fürst Feivel (Bejana-Bekrová), s nímž dosáhl rovněž premiérové životní výhry žákovský jezdec Michal Mach.

Dalším koněm, který se v neděli zbavil přívlastku nezvítězivší, se po Ceně Mileny Nespalové (hdcp IV. k., 1600 m) stal pětiletý hnědák Rek (DC Zámrsk MUDr. Bruna V.), v jehož sedle zaznamenal už páté víkendové vítězství žokej Jan Rája - jeho dvěma chuchelským zásahům předcházel sobotní hattrick v Lysé nad Labem.
Závěrečnou Cenu IDS Praha (hdcp III. k., 2400 m) podle očekávání proměnil v lehký triumf tříletý valach Donn Halling (DS MAENTIVA), žokej Jiří Chaloupka si zapsal druhou nedělní, kůň po vítězném srpnovém debutu v Kolesách druhou životní výhru.
 
Příští dostihový den: 16.10. - Dostihový den společnosti HERKUL (Velká cena BBAG)

Původní článek:

Zopakuje Decorus karlovarský výsledek i v Praze?

Jako hlavní adept na vítězství v hlavním dostihu nastoupí hnědý valach Decorus (Jezdecké potřeby Ostrava), který v polovině srpna nečekaně opanoval karlovarskou Cenu Masise a své trenérce Lence Syslové, jinak také dvojnásobné šampiónce amatérských jezdců na překážkách (v letech 2008 a 2009), může v neděli získat první jedničkový triumf kariéry. V sedle bude mít opět žokejku Vendulu Korečkovou, suverénku premiérového ročníku žebříčku rovinových jezdkyň Ladies Cup, pro níž by tady vítězství bylo druhým životním na nejvyšší scéně (po loňské Velké červnové ceně). A bude to právě Decorus, kdo musí absolvovat nejdelší transport, ze severomoravského Klokočova je to do Velké Chuchle 340 kilometrů. Podstatně kratší dobu na cestu bude potřebovat jeho nejvážnější konkurent Almond Magic (YOKO), chystaný v Tušovicích na Příbramsku Zdeno Koplíkem. Hnědák bude veden žokejem Radkem Koplíkem, stejně jako v Bratislavě před třemi týdny, kdy ve Velké ceně BBAG obsadil coby jediný debutant v poli třetí místo, pouze délku a čtvrt za dosud neporaženým Mystic Swingem. Měl by mít velmi dobrou perspektivu, jeho otec vyhrál sprinty kategorie Gr.1, matka zvítězila v listed, umístila se v Gr.2 a vydržela absolvovat třiačtyřicet dostihů. Ve slovenské metropoli za ním pátý skončil další hnědák My Afantou, reprezentant majitelsko-trenérského týmu (Dr. Charvát, Tomáš Šatra) obhajujícího loňský triumf. Pravý bratr vítěze německé Velké jarní ceny Martilla debutoval vítězně na domácí pražské dráze koncem srpna a v Petržalce podstoupil druhý dostih kariéry. Prvně jej nyní doprovodí žokej Jan Rája. Kvartet nejpravděpodobnějších uchazečů o čelní příčky doplňuje bělouš Hyacint (DS Pegas, ž. Foret), syn vítězky Velké červnové ceny a stříbrné z Jarní ceny klisen i Oaks 2006 High Reservation debutoval srpnovým pátým místem v Karlových Varech a počátkem září svěřenec Grega Wroblewskiho opustil skupinu nezvítězivších jistým dvoudélkovým triumfem v Ceně Derby Klubu, zařazené do chuchelského seriálu pro dvouleté koně českého chovu.

Velice kvalitní výkon podala první zářijovou neděli také bělka Rabbit Dark Angel (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Lukášek), která po čtvrté příčce z Ceny Masise (pět a čtvrt délky za Decorusem) v rychlém čase, necelou sekundu od rekordu Gerschova memoriálu, lehce vyhrála dvojkovu Cenu Fondů Parvest. Před osmi dny nenaplnila roli spolufavoritky mostecké Ceny zimní královny, v níž obsadila třetí místo, přesto byla dohlášena k dalšímu metropolitnímu vystoupení. Poprvé se v domácím prostředí představí hnědka Ketty (Stáj Monika Agro P., žk. Laube), jež se rovněž měla zúčastnit nedávného severočeského vrcholu, avšak kvůli neabsolvování slavnostní přehlídky nebyla připuštěna ke startu. Má tedy zatím stále na kontě dvě druhá místa z letních trojkových testíků. Už tři stříbrné pozice posbíral další aktér, hnědák Sebastiano (BOLF BP-Stavizol, Verner), při posledním startu však ztrácel pět délek právě na jednu z nedělních soupeřek, Rabbit Dark Angel. Za stejnou klisnou finišoval v Ceně Masise pouze o necelou délku pátý Saryarka (Ardak Amirkulov, ž. Chaloupka), jenž předtím koncem července rovněž v Karlových Varech rozdílem krátké hlavy vyhrál svůj debut.

Před třemi nedělemi blízkým druhým místem při druhém životním vystoupení vylepšil červencový premiérový výsledek Amssio (Luka, Hrubý, Vedral, ž. Šafář), v jiném dostihu stejného dne debutoval pátou příčkou Noble Fox (DC Zámrsk, MUDr. Bruna V., ž. Andrés) a před týdnem vstoupila do kariéry sedmým místem, po ztrátě na startu, Straightwhiskey (Lokotrans, Velek).
 
Další dostihový program:
13:00 - Cena Inženýringu dopravních staveb (hdcp IV. k., 1200 m): v předposlední kapitole seriálu dostihů pro žákovské jezdce Hippospol Cup 2011 šestice koní.
13:30 - Cena Komunální techniky (III. k., 1200 m): z deseti dvouletých čtyři debutují, ostatní půltucet má na kontech po jednom vystoupení.
14:00 - Cena Smartway (hdcp III. k., 1800 m): Bailando a Wolador budou atakovat čistý hattrick, dobré šance by měl mít i Char.
14:30 - Cena Expa Nails (hdcp II. k., 1600 m): na pražskou dráhu se po téměř čtyřech měsících vrací čtyřnásobná jarní vítězka Apinoa.
15:30 - Cena Protrade (IV. k., 1400 m): sedm tříletých a starších adeptů bude bojovat o první životní vítězství.
16:00 - Cena Mileny Nespalové (hdcp IV. k., 1600 m): tucet vyrovnaných účastníků mílového handicapu, tříletý vítěz z minulé neděle Shadow Moon musí unést šestašedesát kilogramů.
16:30 - Cena Inženýringu dopravních staveb Praha (hdcp III. k., 2400 m): jediný dlouhý bod programu poprvé v Praze představí i perspektivního tříletého valacha Donn Hallinga, premianta srpnového debutu v Kolesách.
Doprovodný program:
15:35 - módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny - sázková hala)

Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!

Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti:www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2011:
duben - září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé kartywww.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.