XVIII. den metropolitní sezóny: Dostihový den EXPA NAILS - výsledky

Dostihová sezóna 2015 vstupuje do svého závěrečného měsíce a termínová listina Conseq Parku Velká Chuchle obsahuje tři položky. Celkově osmnáctou kapitolou letošního dění na centrálním tuzemském závodišti bude v neděli 4. října Dostihový den EXPA NAILS. Aktualizace 5. 10. 16:30 HOD: Urbi et Orbi završil sezónní hattrick. Kompletní výsledky uvnitř.

Urbi et Orbi završil sezónní hattrick

Do hlavního bodu programu nastoupilo osm uchazečů, favoritem Ceny G-servis Praha (hdcp II. k., 1800 m) byl spolehlivý šestiletý hnědák Trop (ž. Zatloukal, tr. Jelen, Stáj Pěčín – Jelen, 2,7:1), jenž v cíli stačil až na páté místo, nicméně jen délku a půl za vítězem. Tím se díky silnému finálnímu zrychlení nečekaně stal tříletý ryzák Urbi et Orbi (ž. Korečková, tr. Syslová, Jezdecké potřeby Ostrava, 13:1), který poslední starty absolvoval se slušnými výsledky na Moravě a touto výhrou završil, po červnových triumfech v Lysé nad Labem a Slušovicích, sezónní i kariérní hattrick. O půl délky druhá skončila nedávná vítězka z Drážďan Nee l’Amour (Hlubučková, tr. Hlavatý, Stall Negra, 7,8:1), rozdíly krků pak v těsném doběhu dělily třetí Rabbit Emperor (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 10:1) a čtvrtého Charles Quatrieme (ž. Šafář, tr. Záhorová, DS Dolní Moravice, 3,3:1). Vítězná žokejka Vendula Korečková si 107. vyhraným dostihem v kariéře upevnila pátou pozici v historické tabulce českých žen v sedle.

Další dění:

Velmi překvapivou vítězku měla hned úvodní Cena společnosti Pražské vodovody a kanalizace (EBF III. k., 1800 m) pro nezvítězivší dvouleté, v níž se s kurzem 25:1 po boji prosadila hnědka Lorie (ž. Janáčková-Koplíková, tr. P. Váňová, Bejana), jež v prvních dvou životních startech skončila osmá a jedenáctá.

Následná Cena Expa Nails (Cena Klubu Fitmin, III. k., 1600 m) pro nezvítězivší dvouleté české rodáky představila několik majitelů kvalitních tuzemských původů a právě nositelka jednoho z nich, dcera vítězky Oaks 2009 Rabbit Zamindar Zamiranda (Demo, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 7,8:1) dokázala při celoživotním debutu lehce zvítězit.

V prvním z půltuctu handicapů pátý kariérní triumf vybojovala sedmiletá hnědka Allanis (tr. Zobal, Luka-Vedral, 5,5:1) a jejímu jezdci Ondřeji Velkovi po Ceně společnosti D & Z vodovody a kanalizace (hdcp IV. k., 1600 m) chybějí už jen poslední tři výhry ke zisku rovinového žokejského titulu.

Prvním vítězným hřebcem v rámci dne se stal jediný tříletý aktér Ceny Hotelu Relax (hdcp IV. k., 1200 m) Monte Christo (CK Martin Tour, 4:1), kterého k premiérovému plnému zásahu kariéry dovedl jeho trenér, žokej Jiří Chaloupka.

V další sprinterské položce programu se po dvou letech dočkal páté životní výhry spolufavorizovaný šestiletý bílý valach Hyacint (Hlubučková, tr. Seménka, Team, 3:1), který v koncovce Ceny společnosti KomTes Chrudm (hdcp III. k., 1200 m) jistě uhájil výhru stylem start-cíl.

Čtvrtý plný zásah kariéry pak v Ceně EPLcond by Komunální technika (hdcp V. k., 1800 m) zaznamenala sedmiletá ryzka Stáje KUFR Sun for Life (tr. Drlík, 5:1), její jezdkyně Gabriela Zívalová dosáhla druhého životního vítězství, přičemž toho premiérového dosáhla před rokem v sedle stejné klisny.

Přívlastku nezvítězivší se v závěrečné Ceně KSF by IDS Praha (hdcp III. k., 2400 m) zbavila čtyřletá Izynka (6:1), kterou pro jejího trenéra, majitele a chovatele v jedné osobě Pavla Vrbu odjel dvojnásobný a úřadující žokej-šampión, suverénní i v letošním žebříčku Bauyržan Murzabajev.

Výsledky

 

 

Původní zpráva

Celkem je připraveno osm dostihů, první dva jsou vyhrazeny nezvítězivším dvouletým koním a šest dalších položek tvoří vyrovnané handicapy různých výkonnostních kategorií, od sprintů až po vytrvaleckou zkoušku. Na startovních listinách je 81 koní a 33 jezdců, úvodní dostih odstartuje již ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.

Také hlavní bod programu Cena společnosti G-servis Praha (hdcp II. k., 1800 m) nabízí velmi vyrovnané startovní pole. Mezi osmi účastníky ponese nejvyšší hmotnost letos již třikrát zvítězivší Ottima (ž. Verner, tr. Petrlík, DAR), která sezónu zahájila v nižších kategoriích a po odbourání psychických problémů začala podávat již dříve očekávané výkony. Letních výher dosáhla lehce a jistě, což ukazuje na možné rezervy, které při usilování o svůj premiérový triumf na pražské dráze bude potřebovat. O tři kilogramy méně zatížen nastoupí spolehlivý středotraťař Trop (ž. Zatloukal, tr. Jelen, Stáj Pěčín-Jelen), jenž na stejné distanci vyhrál červencovou trojkovou cenu a nedávno finišoval druhý v mílovém handicapu druhé kategorie, přičemž dvě stovky metrů navíc mu přijdou vhod. O další dvě a půl kila méně ponese největší otazník sestavy Charles Quatrieme (ž. Šafář, tr. Záhorová, DS Dolní Moravice), předloni jako tříletý debutoval druhým místem a vyhrál, letos na jaře se vrátil po dvouleté pauze, trenérské i stájové změně, lehce triumfoval a opět se na čtyři měsíce odmlčel.

O kilogram pod ním stojí dvojice, která poslední čtyři starty absolvovala ve Slušovicích. Jediný tříletý kandidát Urbi et Orbi (ž. Korečková, tr. Syslová, Jezdecké potřeby Ostrava) a klisna Rabbit Emperor (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) tam oba jednou vyhráli, dosavadní vzájemná bilance, včetně červnového utkání v Lysé nad Labem, hovoří poměrem dvě ku jedné v hřebcův prospěch.

Bez šancí však zdaleka nejsou ani tři nejméně zatížení adepti Nee l’Amour (Hlubučková, tr. Hlavatý, Stall Negra), Amssio (Andrésová, tr. Hanzlíková, Stáj Henzlíková-Bartoš) a Tropical Bond (ž. Havelková, tr. Jirátová, Buc-Film), kteří se před dvěma týdny seřadili od třetího do pátého místa ve svižně odběhnutém a těsně skončivším trojkovém mílovém handicapu.

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Program

13.00 – Cena společnosti Pražské vodovody a kanalizace (EBF III. k., 1800 m): čtvrtý z bratislavské Velké ceny BBAG Michelangelo největší nedělní šancí žokeje Jana Ráji na dlouho kýžený vstup do „Klubu 400“.

13.30 – Cena EXPA NAILS - Cena Klubu Fitmin (III. k., 1600 m): v předposlední kapitole celoročního seriálu pro tuzemské rodáky proti již dvakrát umístěné trojici debutují i dcery jedničkových vítězek Zamiranda a Patricie.

14.00 – Cena společnosti D & Z vodovody a kanalizace (hdcp IV. k., 1600 m): v prvním z půltuctu handicapů enormní rozpětí nesených hmotností, od Decoruse ke Dwicklusíně sedmnáct a půl kilogramu.

14.30 – Cena Hotelu RELAX (hdcp IV. k., 1200 m): v prvním ze dvou sprinterských testů dosud nezvítězivší tříletý Monte Christo proti devíti starším a zkušenějším soupeřům.

15.00 – Cena společnosti KomTeS Chrudim (hdcp III. k., 1200 m): v extrémně vyrovnaném poli mohou rozhodnout jezdecké výkony, do sedla srpnové vítězky Kitty Lot se poprvé vyhoupne šampión Bauyržan Murzabajev.

16.00 – Cena EPLcond by Komunální technika (hdcp V. k., 1600 m): dostih pro žákovské a mladé jezdce je nejpočetněji obsazeným měřením sil, nastoupí do něj čtrnáct koní, včetně nejvýše zatížené aktérky dne Khilony, jež ponese 66,5 kilogramu.

16.30 – Cena KSF by IDS Praha (hdcp III. k., 2400 m): závěr programu na vytrvalecké trati, druhý plný zásah by k letnímu karlovarskému mohl přidat spolehlivý Honey Bunny.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.