XVIII. den metropolitní sezóny: Dostihový den Leram

Předposlední termín letošní metropolitní dostihové sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle přilákal rekordní návštěvu více než čtyř tisícovek diváků, kteří sledovali program Dostihového dne Leram s celkem devíti dostihy. Vrcholem byla 76. Leram Cena zimního favorita (I. k., 1600 m, 300 tis. Kč), nejdůležitější dostih roku pro dvouleté koně.

Nejzářivější Sirius Shine

Trojici hlavních kandidátů na triumf tvořili oba svěřenci úřadujícího trenéra-šampióna Allana Petrlíka, zástupci stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit Mountnelson (ž. Chaloupka, 1,9:1) a Valmont Ohne (ž. Foret, 4:1), s nimiž byl při svém prvním zdejším startu preferován i Sirius Shine (DAR, tr. Koplík, ž. Lukášek, 2,75:1). V první polovině trati si právě Valmont Ohne a Sirius Shine vypracovali náskok a i když se v cílové rovině přiblížila trojice soupeřů, včetně favorita, Sirius Shine akceleroval natolik dobře, že ostatní bojovali jen o další místa. Po srpnové čtvrté příčce z Merana a nedávné druhé z Lyonu si pohledný ryzák valach připsal premiérové kariérní vítězství, téměř tři délky za ním pak žokej Jan Rája dotlačil nečekaně k druhému honoráři Amadeona (Stanislav Chudáček, tr. Vocásková, 7:1), neumístěného ze zářijového bratislavského debutu. Délku a tři čtvrtiny za ním obsadil třetí stupínek vítěz srpnové Ceny Masise, odchovanec svého majitele Valmont Ohne, v těsném doběhu za ním si po dvou pátých místech o jednu příčku polepšila Sumatra (Englicovi a Kulhánkovi, tr. T. Váňa, ž. Murzabayev), pětici uzavřel vítěz předchozích dvou startů Rabbit Mountnelson.

 

Další dění:

Úvod programu obstaral třetí díl podzimní pražské série dostihů přes proutěné překážky a v pětičlenném poli Ceny Elektrizace železnic Praha, a. s. (prout. př. III. k., 3300 m) po tuhém boji splnila roli favoritky čtyřletá Sunshine of Gracie (BORS Břeclav, tr. Kousek) s jezdcem Jakubem Kocmanem, která dosáhla v pátém skokanském vystoupení třetího triumfu, celkovými vítězi jubilejního desátého ročníku seriálu o Pohár EŽ Praha se stali jezdec Vladimír Verner, trenér Petr Juránek a stáj Rabbit Trhový Štěpánov.

V Ceně Gastro-Flight (EBF, III. k., 1200 m) pro dvouleté nezvítězivší koně zařídila druhý nedělní triumf stáji DAR, trenéru Zdenovi Koplíkovi a žokeji Tomáši Lukáškovi vcelku překvapivě Fiomi (7,77:1), jež po prvních dvou startech bez umístění nyní vyhrála jistě o půl délky.

Prvním z pětice vyrovnaných handicapů byla Cena PFP Investment (hdcp IV. k., 1800 m, I. odd.), v níž vybojovala druhé životní prvenství čtyřletá Nowitka (Juwital – MCH – Pejšková, tr. Pejšková, 10:1), a velmi rád na ni bude vzpomínat především jezdec Martin Laube, který zde dosáhl padesátého kariérního triumfu, čímž se stal žokejem.

Ve druhém oddělení, Ceně T design (hdcp IV. k., 1800 m) i s nejvyšší nesenou hmotností ke třetí životní výhře jistě docválal čtyřletý favorit Allegro (Benda-Stašková, tr. Stašková, ž. Koplík, 1,8:1).

V Ceně Lyciano Group (hdcp III. k., 1800 m) využila příznivě nízké zátěže zkušená šestiletá klisna Matter for Love (Spedica-Kub, tr. P. Kub, 11:1) a v pětatřicátém kariérním startu ukončila dvouleté čekání na šesté vítězství, v sedle jí k udržení těsného náskoku dopomohla nejúspěšnější žokejka letošní sezóny Martina Havelková, která se o tomto víkendu vrátila po měsíční zdravotní pauze.

Na dva týdny starý triumf, který byl 700. v kariéře jeho trenéra Tomáše Šatry, pak v Ceně Best pharmacy (hdcp II. k., 1600 m), třetím kariérním prvenstvím jistě navázal čtyřletý valach Tycho Brahe (Joly, ž. Šafář, 7,77:1).

Nejpočetněji obsazenou položkou programu byla Cena Stejkr (hdcp IV. k., 1400 m) s patnácti aktéry a také zde vítězka využila nízké, v jejím případě přímo nejnižší, nesené hmotnosti, premiérový životní triumf si po boji připsala tříletá Pouline (Stáj Habich – Neuberg, tr. Neuberg, Hlubučková, 12:1), která byla vloni nejúspěšnější v seriálu Fitmin Cup mezi nezvítězivšími dvouletými koňmi českého chovu, ale první polovinu letošní sezóny musela vynechat.

Stejně jako před dvěma týdny, završil odpoledne i tentokrát pohodlný triumf tříleté Fascinating Hill (Equus Caroli, tr. Michal, 2,75:1), která do Ceny www.betino.cz (IV. k., 2400 m) odstartovala jako sázková druhá šance, a úřadující žokej-šampión Bauyrzhan Murzabayev tak udržel čtyřbodový náskok v čele letošního žebříčku CK Martin Tour Cupu.

 

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.