XVIII. dostihový den metropolitní sezóny: 71. Cena zimního favorita Expa-Nails

Na začátku posledního měsíce sezóny 2009 proběhne na závodišti ve Velké Chuchli osmnáctý dostihový den, v jehož vrcholu dostanou slovo nejlepší dvouletí koně. Jedenáct čtyřnohých juniorů vybojuje svůj nejdůležitější test - 71. Cenu zimního favorita Expa-Nails (listed, 1600 m, start v 15.05 hod.). Další program tvoří sedm rovinových dostihů, mezi nimi i předposlední kapitoly celoročních seriálů Schaumann (pro dvouleté koně českého chovu) a Pohár Pražské energetiky, a. s.-Hippospol Cup (pro žákovské jezdce). Říjnová dostihová odpoledne na chuchelském závodišti začínají již ve 13 hodin.

Jedenáct juniorů o milión korun
Hlavní bod programu první říjnové neděle je již potřetí dotován jedním miliónem korun, čímž se tato zkouška finančně vyrovnává klasickým Oaks a St. Leger a patří mezi pět nejbohatších rovinových dostihů celého roku! Jistým vítězstvím v předchozím významném testu nejmladšího ročníku, Gerschově memoriálu Fondů Conseq Invest, překvapil hnědák stáje Hrubý Apt King (ž. Srnec), jenž se v neděli bude muset vypořádat s roli favorita. Tu naopak ve zmíněném dostihu nenaplnil ryzák stáje Martin Wolf-Clint Ramble On a při snaze o obrácení poměru sil bude mít poprvé s žokejem Janem Rájou v sedle těžký úkol, neboť se jeví především jako výborný sprinter, tedy kůň pro tratě do 1200 metrů. Oba jmenovaní jsou svými kouči připravováni přímo na chuchelském závodišti, zatímco dvojice dalších startujících, tréninkových kolegů přicestuje z Mimoně. Zkušený Arslangirej Šavujev, který po mnoha měsících bez kloudného výsledku začíná v novém prostředí hledat recept na úspěchy, nominoval dvojici svěřenců: ryzák Shamalgan (Stáj Turan, jezdec Zatloukal) finišoval v srpnové karlovarské Ceně Masise druhý (o necelé čtyři délky za Ramble Onem) a poté vyzkoušel výlet do Baden Badenu, kde se však po nepříliš vydařeném průběhu dostihu na grupové úrovni neumístil. Hnědák Sunkar (Zhomart, ž. Resulov) za ním v červencovém debutu, kde je těsně zdolala nedávná vítězka Ceny zimní královny Linda, skončil o hlavu třetí, ale v polovině září vyhrál na pražské dráze stylem start-cíl mílovou třetí kategorii.
Tandem kandidátů nastoupí na start po vítězném debutu, a to ryzák Ostler (ž. Hind, Wrbna Racing), který koncem srpna zdemoloval soupeře v kvalitním čase o osm a více délek, a Skarabeus (DS Pegas, ž. Keniry), jenž roli favorita mezi nezvítězivšími splnil o týden později jistým triumfem, nicméně v čase o dvě sekundy horším, než v jakém vyhrál Apt King ten den, na stejné vzdálenosti konaný Gerschův memoriál.
Zahraniční konkurenci tvoří pátý z bratislavské Velké ceny BBAG Innovator (OMS, Foret), čtvrtý z Ceny Masise Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Andrés), pátý z Gerschova memoriálu a jediný fyzicky v ČR narozený účastník Lyuuken (Zámecký vrch, ž. Radek Koplík), dvakrát mezi nezvítězivšími umístěný Moonglas (Marek Šimák, ž. Chaloupka) a při debutu šestý Peerless Squeak (GM-Electronic, ž. Lukášek).
 
Další program:
13.00 - Cena spol. Komunální technika (hdcp IV. kat., 1200 m): druhé místo z předchozího startu dává dobré vyhlídky na letošní první triumf tříleté Gillan.
13.30 - Cena DKNV (Horsal Super Kondice) (III. kat., 1600 m): mezi dvouletými českými rodáky by poprvé s podporou žokeje Ráji měl o vítězství bojovat Farnon.
14.00 - Cena Lukor (hdcp IV. kat., 1600 m, jezdci-žáci): k favoritům bude patřit čtyřletý Toronto Hill, který se v pondělí po roční odmlce dobře předvedl v Tochovicích.
14.30 - Cena G-Servis Praha (hdcp II. kat., 1600 m): symbolicky rok po triumfu v loňské Ceně zimního favorita bude se šancemi na výhru nastupovat bělouš Maribor.
15.35 - Cena Match Point (hdcp III. kat., 1800 m): tříletá Vespehar zatím ve všech deseti startech získala dotaci a zde může zaznamenat třetí životní vítězství.
16.05 - Cena Protrade (hdcp III. kat., 2400 m): šestiletá Odinga minule doplatila na skrumáž kilometr před cílem, jinak ale podává vyrovnané a kvalitní výkony.
16.35 - Cena Autotrak (hdcp IV. kat., 2600 m): po předchozích třetím a druhém místě bude čtyřletý Werwolf útočit na premiérový plný zásah kariéry.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.