XX. den metropolitní sezóny: 73. Cena zimního favorita společnosti HERKUL

Předposlední říjnová neděle bude také předposledním termínem letošní sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle. Jubilejní dvacátý dostihový den tohoto roku má na programu místo obvyklých osmi dostihů devět položek, jelikož na dvě oddělení byla rozdělena závěrečná kapitola seriálu pro dvouleté koně českého chovu.

Aktualizace 23. 10. 20:15 HOD:

Za již chladného počasí byl vrchol předposledního odpoledne letošní sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle patřil zástupcům nejmladšího dostihového ročníku, dvouletým koním, jichž se celkem čtrnáct představilo v 73. Ceně zimního favorita společnosti HERKUL na 1600 metrů o 180 tisíc korun.

Zimním favoritem se stal Pegas

Ve vyrovnaném a kvalitním poli byl mírným favoritem ryzák Pegas (DS Pegas, 3:1) a zatímco ten své roli dostál, další dvě sázkové šance Captain Grant (4:1) a Almond Magic (6:1) naděje sázejících nenaplnily. Ihned po startu žokej Petr Foret poslal svěřence Grzegorze Wroblewskiho Pegase do vedení, nadiktoval s ním poctivé tempo a Pegas na špici vydržel až do cíle, kde měl náskok pohodlných tří délek na druhého, dalšího ryzáka, Taranta (Agrolipt ČR, ž. Chaloupka, 11:1), jenž i při čtvrtém životním startu, po třech bratislavských prvním pražském, obsadil stříbrný stupínek. Až o šest délek dále získal třetí honorář hnědák Mazhilis (Ardak Amirkulov, ž. Šafář, 9:1), za nímž nejlepší pětici doplnili nejúspěšnější z tria klisen Nurbela (Roman, ž. Línek, 10:1) a outsider Champagne Rose (Hrubý, ž. Zatloukal, 40:1). Pegas startoval počtvrté v kariéře a po dvou třetích místech z červencového Merana a zářijové Chuchle podruhé vyhrál, když předešlého triumfu snadno dosáhl v rakouském Ebreichsdorfu mezi nezvítězivšími. DS Pegas tak letos opanovala i druhý metropolitní vrchol dvouletých, před třemi týdny totiž Gerschův memoriál vyhrál jiný její zástupce Hyacint. Pegas dosáhl v pozdním stádiu sezóny na měkčí dráze kvalitní čas 1:43,31.

Další dění:

Úvodním z tentokrát devíti dostihů byl pátý, závěrečný díl sedmého ročníku překážkového podzimního seriálu o Pohár EŽ Praha, Cena Elektrizace železnic Praha (IV. k., 3300 m), kterou dokončili jen tři koně a vyhrál favorizovaný Tammyray, čímž jeho žokej Marcel Novák, trenér Jaroslav Votava a stáj EŽ Praha získali i celkové vítězství v sérii.
Cenu Agromak ND s. r. o. (hdcp IV. k., 1200 m) proměnila ve druhé říjnové i životní vítězství tříletá klisna Yes Bubba (Lokotrans) s žákem Danielem Zurynkem v sedle, tentokrát musela o triumf bojovat až na cílovou čáru.

V prvním z dostihů dvouletých koní, Ceně NSG Morison (III. k., 1400 m) se nečekaně a hladce prosadil jeden z dvojice debutantů v poli, hnědák Zairo (J+J Votava) s žokejem Jaroslavem Línkem, jenž letos získá slovenský titul šampióna, druhý triumf dne slavil trenér Votava.

Poslední kapitola desátého ročníku metropolitního seriálu dostihů pro dvouleté koně českého chovu byla rozdělena na dvě oddělení, což byl i důvod vyššího celkového počtu nedělních dostihů. V Ceně Horsal Super Extrém (III. k., 1600 m) druhého životního triumfu lehce dosáhl člen až druhého sledu sázkové nabídky Le Payda (Hřebčín Křenek) s žokejem Radkem Koplíkem, Cenu European Development&Investment (III. k., 1600 m) velice snadno opanovala favoritka Charlayne (Rabbit Trhový Štěpánov) s žokejem Jaromírem Šafářem, jenž letošním devětatřicátým vítězstvím de facto stvrdil zisk svého premiérového šampiónského titulu.

V Ceně předsedy představenstva společnosti Herkul (hdcp II. k., 1800 m) potvrdil vítěznou formu z minulé neděle i o kategorii výše čtyřletý valach Čáriray (Vrba Rokytnice Slavičín), jeho žákovská jezdkyně Pavlína Filipová vyhrála letos pošesté a pojistila si průběžnou třetí pozici v premiérovém, finančně honorovaném Ladies Cupu pro rovinové jezdkyně.

Již jistá vítězka zmíněné celoroční dámské soutěže Vendula Korečková pak přesným načasováním finiše zaznamenala své letošní patnácté vítězství, když Cenu Agroefekt (hdcp III. k., 2400 m) proměnil ve druhý životní plný zásah tříletý ryzák valach Ohio (DC Zámrsk MUDr. Bruna V.).

Závěrečný Memoriál Dicka Francise (hdcp IV. k., 2400 m) pak přinesl druhou nedělní výhru žokeji Radku Koplíkovi a druhý životní plný úspěch tříletému hnědému valachovi Shadow Moon (Vabank - jezdecké potřeby).

Původní článek:

A právě zástupcům nejmladšího dostihového ročníku je určen také vrchol celého programu, 73. Cena zimního favorita  společnosti HERKUL (I. k., 1600 m, 180 tis. Kč). Oproti minulým sezónám byl tento juniorský vrchol posunut o tři týdny a soupis nominovaných správnost termínové změny jen potvrzuje, na startovní listině je rekordní počet patnácti koní, z nichž jedenáct už alespoň jednou vyhrálo a další dva mají na kontech umístění z dostihů nejvyšší kategorie! Celkem je na devíti startovních listinách 100 koní a 32 jezdců, první dostih startuje již ve 13 hodin.

Potenciální hvězdy v přímém srovnání

Bez jasného lídra, ale s řadou adeptů na budoucí výbornou kariéru vzbuzuje nedělní hlavní dostih oprávněná očekávání. Dvojici svěřenců, kteří již dohromady vyhráli pět dostihů, posílá na start Helena Vocásková, letos velice úspěšná trenérka právě členů dvouletého ročníku. Valach Captain Grant (Feramo Model Brno, ž. Rája) koncem září v Bratislavě na mílové trati bez problémů odešel nezvítězivším soupeřům, vedle dotace za první místo získal i bonus Racing Postu deset tisíc liber, a před dvěma týdny si jistě poradil s kvartetem soupeřek v pardubické sprinterské dvojce. Jeho tréninková kolegyně Paullinka (Zeas Staré Hradiště, ž. Andrés) si na východočeské dráze ve stejný den zapsala již třetí triumf, na střední trati předčila deset oponentů a navázala na srpnové výhry z Lysé nad Labem a Mostu, přičemž dva týdny před završením hattricku ještě obsadila druhou příčku v Ceně zimní královny, jíž ona sama udala rekordně rychlé tempo.

Dalšími ostře sledovanými kandidáty budou druhý a třetí z tradičního Gerschova memoriálu, konaného na metropolitní půdě první říjnovou neděli. Dvě délky za vítězným Hyacintem (který tady nestartuje a měl by se představit ve středeční sprinterské Austria-Preis pro dvouleté a starší koně) skončil bratr vítěze německé Velké jarní ceny a zástupce vloni zde vítězného týmu stáj Dr. Charvát-trenér Tomáš Šatra My Afantou (ž. Zatloukal), délku a čtvrt za ním finišoval syn v Gr.2 umístěné matky Almond Magic (YOKO, ž. Koplík), jeden z pouze čtyř dosud nevítězných aktérů nedělního vrcholu. Vítěznou stáj z výše zmíněného Gerschova memoriálu zastupuje dokonce nositel jejího jména Pegas (DS Pegas, ž. Foret), jenž však jistě upoutá pozornost i dosavadní kariérou. V letním italském debutu byl třetí, stejné místo obsadil i v polovině září na chuchelské dráze (délku za vítězným Betpak Dala, který minulý týden vybojoval pátý honorář v pařížské Prix de Conde kategorie Gr.3) a na konci minulého měsíce rozdrtil pětici soupeřů v ebreichsdorfském středotraťařském testíku nezvítězivších.

Vedle čtyř již jmenovaných držitelů alespoň jednoho plného zásahu je v početném poli ještě sedm dalších vítězů. Mazhilis (Ardak Amirkulov, ž. Šafář) zahájil kariéru čtvrtým místem na dvojkovém fóru, ale o třídu níže pak jistě potvrdil roli favorita, El Camino (Joly, Verner) svedl ostrý vítězný duel v dostihu debutantů, Nurbela (Roman, ž. Línek) vyhrála už v polovině srpna mílový dostih v Karlových Varech, syn původově atraktivní, sedmkrát na nejvyšší scéně, včetně dvou klasických zkoušek, umístěné Sweet Answer Starbuck (Wrbna Racing, Velek) dominoval v Lysé nad Labem při třetím životním představení, čtyři pokusy potřeboval premiant předposlední kapitoly seriálu chuchelského pro české odchovance Aragorn (Antonín Šimera, ž. Korečková), ve čtvrtém startu před týdnem v Mostě snadno uspěla i Vierville (Tax-Reform, am. Fedorowiczová) a, sem dodatečně dohlášený, Champagne Rose (Hrubý, žk. Laube) se rovněž o minulém víkendu stal vítězem poté, kdy soupeř před ním v posledních metrech ztratil jezdce.

Ve výčtu kandidátů tak zbývá trojice čekatelů na premiérovou trefu a i přes sílu soupeřů k ní dost blízko může mít ve všech třech dosavadních bratislavských startech stříbrný Tarant (Agrolipt ČR, ž. Chaloupka), jenž naposledy bral druhý honorář za vítězně debutujícím domácím talentem Move Your Vision v Karpatské ceně, slovenském ekvivalentu Ceny zimního favorita společnosti HERKUL. Poslední dvojici tvoří svěřenci Eduarda Kotába, tedy tréninkoví kolegové zde nepřítomné dosavadní dvouleté jedničky Mystic Swinga, Romantic Rouge (Lokotrans, ž. Minařík) a Angel Rocco (YOKO, ž. Havlík).
 
Další dostihový program:

13:00 - Cena Elektrizace železnic Praha (IV. k., 3300 m): v závěrečné kapitole podzimní překážkové série o Pohár EŽ Praha jedenáct koní včetně vítěze druhého dílu Tammyraye.
13:30 - Cena Agromak ND s. r. o. (hdcp IV. k., 1200 m): sprinterský handicap s deseti aktéry, na premiérové výhry z první říjnové neděle budou navazovat Fürst Feivel a Yes Bubba.
14:00 - Cena NSG Morison (III. k., 1400 m): v prvním ze čtyř nedělních dostihů pro čtyřnohé juniory má dobrou šanci se poprvé plně prosadit maďarský rodák Ében.
14:30 - Cena Horsal Super Extrém (III. k., 1600 m): poslední pokračování seriálu pro dvouleté české odchovance bylo rozděleno na dvě oddělení, v tomto by o triumf měli usilovat Rosalinda a Hollybear, kteří ve všech minulých startech obsadili třetí místa.
15:00 - Cena European Development&Investment, a. s. (III. k., 1600 m): favoritkou druhého oddělení je Charlayne, při minulém vystoupení finišovala jen o hlavu druhá..
16:00 - Cena předsedy představenstva společnosti HERKUL (hdcp II. k., 1800 m): s formou, kterou předvedli před sedmi dny, mají vítězné ambice Čáriray a The Storm, kteří byli dodatečně dohlášeni, sestavu jejich soupeřů by měl vést trojnásobný podzimní vítěz Bailando.
16:30 - Cena Agroefekt (hdcp III. k., 2400 m): v prvním ze dvou vytrvaleckých handicapů je navzdory nejvyšší zátěži jedním z hlavních adeptů na vítězství Honey Bunny.
17:00 - Memoriál Dicka Francise (hdcp IV. k., 2400 m): dotované příčky pravidelně atakující Goldy může proti dvanácti soupeřům vybojovat letošní první triumf.
Doprovodný program:
14:35 - módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny - sázková hala)
Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti:www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé kartywww.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.