93. HIC Cena prezidenta republiky neproběhla

Poslední říjnová neděle měla být i posledním termínem v letošním českém dostihovém kalendáři. Tradičním vrcholem programu měl být nejdelší rovinový dostih s nejdelší nepřerušenou tradicí, 93. HIC Cena prezidenta republiky, konaná opět pod záštitou Václava Klause.

Aktualizace 29. 10. 12 HOD: Představenstvo TURF Praha, a. s. rozhodlo, že dostihový den 28.10. (který se v původním termínu neuskutečnil pro nezpůsobilý stav dráhy) NEBUDE ODLOŽEN na náhradní termín, ALE JE ZRUŠEN.

Aktualizace 28. 10. 11:30 HOD: Vlivem povětrnostních podmínek je dostihová dráha nezpůsobilá k uskutečnění dostihů, dostihový den 28. 10. se v původním termínu nekoná. O eventualitě odložení na náhradní termín bude pořadatel informovat na stránkách: www.velka-chuchle.cz.

Původní článek:

Tucet kandidátů na prezidenta

Mezi dvanácti uchazeči o triumf v 93. HIC Ceně prezidenta republiky (I. k., 3200 m, 280 tis. Kč) jsou dva zástupci klasického ročníku a desítka starších. Bronzový z letošního Českého derby Rádia Impuls My Afantou ( foto, ž. Srnec) bude jistě patřit k favoritům, pro něj hovoří aktuální forma, v září vyhrál mosteckou Cenu Jockey Clubu ČR a v říjnu se umístil v dobré milánské konkurenci, i zkušenosti jeho kouče Tomáše Šatry, který by případnou pátou výhrou v tomto dostihu vyrovnal trenérský rekord Františka Vítka, proti je ale statistika, jelikož z posledních deseti ročníků této zkoušky vyhráli tříletí jen tři, ani letos se jim v nejvýznamnějších srovnávacích vrcholech proti zkušenějším až tolik nevedlo a sám reprezentant stáje Dr. Charvát je synem elitního francouzského sprintera Anaaby a bratrem výborného německého mílaře Martilla.

Pokud by se tedy dvě míle ukázaly být na předmětného hnědáka příliš, mohli by o nejvyšší příčku usilovat čtyřletý Wallisto (YOKO, ž. Foret) a o rok starší Peer Cooper (MPL Racing, ž. Rája), kteří před dvěma týdny obsadili druhé a třetí místo v téměř tříkilometrové Velké ceně města Pardubic. Pátá tam za nimi finišovala vítězka loňského Oaks a druhá z minulé Ceny prezidenta republiky Orphan (EKOFARMA Rybár, žk. Mach).

Další část startovního pole tvoří kompletní pětice umístěných ze zářijové Karlovarské dvojnásobné míle, v níž vítězná Winsome Honey (Philiphof.cz, ž. Havlík) a druhý Innsbruck (Vabank - jezdecké potřeby, ž. Koplík) měli na ostatní náskok šesti a více délek. Třetí tehdy skončila Sonador (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Jan Verner), čtvrtá Pearl Jeane (YOKO, ž. Chaloupka) a pátý Flame Vario (EŽ Praha, Velek).

Na start se také postaví a druhým tříletkem v poli bude šestý ze St. Leger Mazhilis (Köi Dent, žk. Laube), aktérem s nejnižším handicapovým hodnocením je vítěz ultradlouhé čtvrté kategorie z Brna Sienit (K-K Metal, Fedorowiczová) a naopak nejvyšším ratingem disponuje Gloushek (Stáj Monika Agro P., ž. Šafář), letos špičkový středotraťař i na mezinárodní středoevropské úrovni, jehož nominace do supervytrvaleckého testu však poměrně překvapila.

Čáriray vysokým favoritem

Druhým nedělním dostihem s nejvyšším statutem je poslední skokanská položka sezóny, tradiční Cena EŽ Praha, a. s. ve spolupráci s  Českou televizí (prout. př. I. k., 3300 m, 120 tis. Kč). Lídrem startovního pole s osmi jmény je nepochybně pětiletý valach Čáriray ( foto, Sectori Ševčík-Vlachovice, Tůma), který se v polovině října zaskvěl suverénním vítězstvím v pardubickém Křišťálovém poháru. Vyhrál oba podzimní dva starty a jeho zatím posledním přemožitelem je z konce srpna Dekolt (Gabriela-Trachtová, Vladimír Verner), který jej o půl délky zdolal v prvním ze čtyř dílů metropolitní proutěnkové série o Pohár EŽ Praha. Jejích dalších kapitol se zúčastnili ještě Lucky for Life (Ondra, Matyáš+Flash, ž. Novák) a Turf Finch (FINCH, ž. Myška) a shodně získali třetí místa. Kvalitním konkurentem bude někdejší slovenský přední sprinter Final Flash (OMS, ž. Brečka), jenž počátkem října snadno vyhrál nad lehkými skoky v Bratislavě, v pardubické Stříbrné trofeji vydělal třetí honorář Alanbrooke (Köi Dent, Kubík), dvou vítězství dosáhl vloni v Kolesách u Kladrub Night Neon (Marpet, Velek), naproti tomu premiérový plný zásah má stále před sebou jediná klisna Marketa (SV Vondra GAIN, Siegl).

Kdo se stane šampiónem?

Až poslední den sezóny rozhodne o tom, kdo vyhraje letošní CK Martin Tour Cup, a to je situace, která naposledy nastala v roce 2008. Tehdy pro Václava Janáčka před Jiřím Chaloupkou při shodném počtu vítězství nakonec hovořil vyšší počet druhých míst, což se snadno může stát i v případě letošních vyzyvatelů. Zatím je v čele obhájce loňského titulu Jaromír Šafář ( foto vlevo, 32 výher, 32 druhých míst) před Petrem Foretem ( foto uprostřed, 32 výher, 20 druhých míst), na něž dva plné zásahy ztrácí ze třetí pozice Jan Rája ( foto vpravo), avšak šampión z let 2004 a 2005 nasbíral 34 druhých míst. Šafář a Rája by měli v neděli jet šestkrát, Foret pětkrát, přičemž každý z nich má minimálně jednu reálnou šanci na triumf a několik dalších na umístění. Jméno šampióna rovinových jezdců tak nejspíš definitivně potvrdí až úplně poslední dostih roku!

Podobná situace je i mezi překážkovými jezdci, na čele šampionátu EŽ Praha jsou zatím se shodným počtem prvních míst Marcel Novák a loňský vítěz Jaroslav Myška, na něž dva body ztrácí Marek Stromský a tři Josef Bartoš, v této kategorii ale může rozhodnutí padnout již v sobotních Pardubicích.

Naopak jistotu titulu již mají úspěšná obhájkyně NIKON Ladies Cupu (šampionátu rovinových jezdkyň) Vendula Korečková, která už vyrovnala nejlepší osobní výkon v počtu patnácti sezónních výher právě z minulého roku, žákovský šampión Michal Mach, jemuž se podařilo letos vyhrát už dvaadvacetkrát a pouze jediné vítězství jej dělí od vyrovnání absolutního českého žákovského rekordu Reného Koplíka z roku 1994, a Helena Pejšková, jež na trůn mezi amatérskými jezdci dosedne po pěti letech, podruhé v kariéře.
Po dekorování vítězů posledního dostihu (cca v 16.15 hodin) proběhne v ceremoniálním paddocku tradiční přípitek šampiónů sezóny 2012.
 
Další dostihový program:

12:15 - Cena Vyhledávacího systému Sherlog (hdcp II. k., 1200 m): v úvodním sprinterském handicapu s dvanácti aktéry se představí i držitelé titulu Sprinter roku 2009 Ediggio a 2010 Line Honey, šanci na završení čistého hattricku během jednoho měsíce však má tříletá Selina Queen.
12:45 - Cena společnosti Dibaq, výrobce značky Fitmin (III. k., 1400 m): v závěrečné kapitole seriálu pro dvouleté české odchovance Fitmin Cup se střetne čtrnáct koní, po třech medailových umístěních ze tří dosavadních startů je jedním z hlavních aspirantů premiérového triumfu Ayran.
13:15 - 6. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m): osmičlenné pole populárního bodu závěrečného programu by do cíle měl přivést pětiletý valach Dublér, naposledy druhý v bratislavském Jesenném handicapu.
15:05 - Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp IV. k., 1200 m): jedenáct účastníků má poslední díl seriálu dostihů pro žákovské jezdce Hippospol Cup, před týdnem se nadějným výkonem do role jednoho z favoritů pasoval tříletý Le Cagnard, šanci na prvenství v celoroční sérii mají stále ještě čtyři jezdkyně a jeden jezdec.
15:35 - Cena šampionátu Nikon Ladies Cup (hdcp III. k., 1400 m): mezi třinácti aspiranty by nejlepší vyhlídky na vítězné završení sezóny měli mít pětiletý Sagaja a o rok mladší Agrese, kteří v posledních dvou vystoupeních obsadili druhá místa.
16:05 - Cena TOTO CZ, a. s. (hdcp IV. k., 1800 m): triumf v závěrečném dostihu sezóny může po roce zopakovat čtyřletá Sun for Life, proti sobě bude mít tentokrát čtrnáct soupeřů.

Doprovodný program:

Divácká anketa a slosování lístků o fotoaparát NIKON COOLPIX S3300. U vchodu do areálu nebo v infostánku uvnitř tribuny si každý návštěvník může vyzvednout anketní lístek a vyplněný jej pak vhodí do losovacího osudí, které bude umístěno u ceremoniálního paddocku. Losování proběhne po dekorování vítězů hlavního dostihu, tedy cca ve 14.45 hodin.

Možnost navštívit prezentaci Střední školy dostihového sportu a jezdectví a vyzkoušet si dostihový trenažér (jízdu na simulátoru pohybu dostihového koně). Více o SŠDSaJ najdete ZDE.

Módní přehlídka značky Magic Helena - přízemí tribuny v 15.35 hodin.

Nikon Ladies Cup 2012

Celorepublikový šampionát rovinových jezdkyň získal nového generálního partnera. Stala se jím firma Nikon, která mj. věnuje třem nejlépe umístěným jezdkyním v konečném pořadí fotoaparáty Nikon 1 V1. Soutěž, vypsaná pro držitelky všech licencí (žokejské, jezdecké, amatérské i žákovské) si již získala značnou popularitu a její existence je pro ženy v sedlech další motivací při leckdy nelehké snaze prosadit se v dostizích proti většinové konkurenci mužských soupeřů. Pořadí jezdkyň v Nikon Ladies Cupu určuje počet vítězství, případně druhých a dalších míst (pokud by ani tato kritéria nerozhodla, rozhoduje vyšší zisk, a dále vyšší úspěšnost (poměr vítězství k celkovému počtu startů). Vítězka obdrží finanční bonus 15 tisíc Kč, druhá v pořadí 10 tisíc Kč a třetí 5 tisíc Kč. Všechny tři dále získají od generálního partnera soutěže fotoaparát Nikon 1 V1. Smlouva s firmou Nikon existenci šampionátu v této podobě také pro rok 2013.

Bohatý program pro rodiny s dětmi

Nejmenším návštěvníkům je v Praze-Velké Chuchli věnována zvláštní pozornost. Děti do 15 let mají na všechny dostihové dny vstup zdarma, mládež do 18 let zaplatí pouze poloviční vstupné. Na dostizích se Vaše děti určitě nudit nebudou! Více informací najdete ZDE.

CONSEQ PARK Vám nabízí i prostor pro firemní akce

Dostihové odpoledne ve Velké Chuchli nabízí ideální prostředí a podmínky k prezentaci Vaši firmy, setkání s obchodními partnery, klienty a zákazníky nebo třeba neformální párty pro zaměstnance. V saloncích Doncaster, Ascot, Epsom nebo ve VIP restauraci PANORAMA s kapacitou od 20 do 400 osob pro Vás připravíme program přímo na míru a ve spolupráci se společností MAXISERVICE i skvělé pohoštění. Všechny salonky mají přímý výstup na zastřešenou terasu s výhledem na cílovou rovinku!

Pro bližší informace využijte tyto kontakty:
Petr Drahoš, ředitel společnosti, 604 298 150,petr.drahos@velka-chuchle.cz
Tereza Trníková, obchodní oddělení, 604 298 155,tereza.trnikova@velka-chuchle.cz
Držitelům Sphere card je poskytována 10% sleva na pořádání firemních akcí.

Prožijte dostihy jinak, navštivte Derby klub
 
Derby klub nabízí: příjemné prostředí, ideální výhled na dostihovou dráhu,
pohodlný přístup k paddocku, možnost uzavírání sázek přímo v prostorách klubu.
Denní klubové vstupné 600 Kč zahrnuje:
vstup do areálu závodiště a Derby klubu, Dostihový program, servírované menu
 
Menu na 28. října
Lososovy krém s čerstvými bylinkami
Staročeská svíčková hovězí pečeně s brusinkami a domácím knedlíkem
Hraběnčiny řezy s čerstvou šlehačkou
 
Kvasnicové světlé pivo 0,3 l
Svařené víno 0,2 l
Cena degustačního nápojového menu 70Kč
 
Vstupenky jsou k dostání v den konání dostihů na pokladně CONSEQ PARKU,
nebo při objednávce míst pro pět a více osob kontaktujte předem (v pracovním týdnu před dostihovým dnem) obchodní oddělení:tereza.trnikova@velka-chuchle.cz, tel.: 242 447 031.

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2012:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
CELOROČNÍ VSTUPENKY 2013 JIŽ V PRODEJI, NYNÍ SE SLEVOU!
Celoroční vstupenka 2013: 900 Kč
Celoroční vstupenka extra (vstup do areálu a parkování) 2013: 1300 Kč
Celoroční vstupenka "all in one" (vstup do areálu, parkování, Dostihový program) 2013: 1800 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 260 Kč
Derby klub (celoroční vstup do Derby klubu, občerstvení, Dostihový program, parkování): 8400 Kč
Vstupenky na sezónu 2013 jsou do konce kalendářního roku prodávány se slevou 10 % a platí již také na letošní zbývající dny. Zakoupit je lze v neděli 21. a 28.10. na pokladně hlavního vchodu do areálu CONSEQ PARKU, nebo ve všední dny mezi 8. a 15. hodinou v 4. patře tribuny závodiště Velká Chuchle (paní Šárka Pišnová, tel. +420 242 447 034), případně si je můžete objednat na adrese: sarka.pisnova@velka-chuchle.cz.
 
www.velka-chuchle.cz

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.