Z Chuchle až do Irska

Dlouho odkládaná a očekávaná třítýdenní odborná stáž v rámci projektu ERASMUS+ se pro pět žákyň Střední školy dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli konečně stala skutečností.

V doprovodu paní učitelky Červenkové a Johanovské, tedy v čistě dámském složení, vyrazily stážistky do malebného irského městečka Kildare a místní školy Racing Academy and Centre of Education (RACE) sbírat zahraniční zkušenosti. RACE je škola zaměřena primárně na vzdělávání dostihových jezdců, čemuž odpovídá i její vybavení, zázemí a samozřejmě také skladba koní.

Po úvodním seznámení s chodem školní stáje, instruktory, koňmi a denní rutinou se studentky přes mírnou počáteční jazykovou bariéru plnohodnotně zapojily do chodu stáje. Velkou pomocí byl velmi přátelský přístup všech instruktorů. 

„V práci jsme se hned po několika dnech cítily jako skuteční profíci. Je vidět, že v místování jsme skuteční mistři a děkujeme naší dostihové škole za přípravu. Domácí jenom tiše záviděli. Vlastně někdy i trochu nahlas, a dokonce často cíleně chodili odpoledne čistit boxy po nás, protože věděli, že tam bude mnohem méně práce,“ usmívá se stážistka Tereza Winterová. „Jezdily jsme, skákaly, vodily koně do kolotoče i do výběhu, občas jsme vyjížděly i na závodiště a do tréninkového centra v nedalekém Curraghu. Některé z nás se dokonce dostaly i k místním trenérům, kde měly možnost získat cenné zkušenosti. Užívaly jsme si každý okamžik,“ přibližuje průběh stáže Winterová. 

Víkendy byly věnovány objevování Irska, studentky využily možnost podívat se na dražbu koní i na chrtí dostihy, navštívit Dublin, udělat si výlet k rozbouřenému Irskému moři. Poslední týden pobytu se nesl ve smutném duchu. „Moc rády bychom samozřejmě zůstaly déle a moc děkujeme naší i irské škole a programu Erasmus+, že jsme měly možnost prožít tři týdny nezapomenutelných zážitků a získat spoustu zkušeností,“ shodly se všechny účastnice stáže.

Shrnutí stáže od paní učitelky Venduly Červenkové.

"Irsko se ne náhodou nazývá "the land of a thousand welcomes", země tisíce uvítání, po našem pobytu tam mohu jen říct, že těžko by se hledalo přesnější označení. Viděly jsme naši školu v Kildare, dostihové koně, národní hřebčín, tradiční zelenou barvu, duhu, Dublin, Trinity College, Book of Kells, katedrálu svatého Patricka, proslulý Guiness House a nespočet irských pubů. Všechny tyto zážitky jsou ale jen třešničkami na dortu okouzlujících irských duší, které jsme potkávaly doslova na každém kroku a které náš pobyt udělali skutečně nezapomenutelné. Irové o nás skutečně pečovali, díky nim jsme se cítili jako doma a jim, spolu se všemi organizátory na naší škole, patří největší díky." 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.