Z náhradníka vítězem! Vincent Cheminaud vyhrál EJC 2020

Nedělní část bohatého dostihového víkendu v Chuchle Areně Praha, už za výrazně lepšího počasí, než jaké panovalo v sobotu, patřila šestému ročníku Evropského poháru žokejů, kterého se letos zúčastnilo osm žokejů ze čtyř zemí.

Jako devátá aktérka obdržela divokou kartu poprvé v historii EJC žena, žokejka Martina Havelková. Celkovým vítězem se ziskem 30 bodů stal Francouz Vincent Cheminaud, který do nominace přibyl až několik dní před akcí jako náhradník za zraněného Christopha Soumillona. Druhé místo obsadil úřadující český šampión Adam Florian (27 bodů), třetí skončil mnohonásobný slovenský šampión Jaroslav Línek (14 bodů).

Jinak nedělnímu programu kralovali trenér Arslangirej Šavujev a stáj Russian Racing Syndicate, kteří v nejvýznamnějších dostizích dne dosáhli tří vítězství. Trenér Šavujev na první letošní vítězství čekal až do poloviny září, ale v průběhu pražského víkendu jeho svěřenci dokázali vyhrál polovinu z osmičky dostihů nejvyšší kategorie!

Vincent Cheminaud, který na EJC účinkoval už v roce 2017 (tehdy vyhrál dostih Leram Million s Ultimate Fightem), si rozhodující náskok vybudoval v prvních dvou bodovaných položkách programu, které opanoval s do té doby nezvítězivšími koňmi. Stříbrný Adam Florian měl naopak nejsilnější závěr dne, na stříbrný stupínek se posunul výhrami v posledních dvou dostizích dne, Jaroslav Línek konečný bronz vytěžil především triumfem v hlavním dostihu, protože stejného bodového zisku dosáhl i čtvrtý Jan Verner, avšak v případě rovnosti bodů rozhoduje právě výsledek z vrcholu programu.

Tím byl tradičně Leram Million (Gd-3 kat., 1400 m, 1,2 mil. Kč) a v něm se dosud nezvítězivší čtyřletý bělouš Politicum (ž. Línek, tr. Šavujev, maj. Russian Racing Syndicate, 6:1) prosadil impozantně s náskokem osmi délek. Další vítězství trenéra Šavujeva a syndikátní stáje se zrodila v Ceně BAK stavební společnosti (L, 1100 m, 600 tis. Kč) pro dvouleté koně, kterou bronzový z karlovarské Ceny Masise, poprvé vítězný Vi Fi (ž. Cheminaud, 5:1) vyhrál v čase 1:06,77, jímž překonal den předtím vytvořený rekord chuchelské dráhy na této distanci, a v závěrčném Lokotrans Middle (L, 1800 m, 700 tis. Kč), ve kterém se týden po triumfu z karlovarské Ceny Jockey Clubu jistě prosadil pětiletý hnědák, sázkový druhý favorit Cape Freedom (ž. Florian, 4:1), pro kterého šlo o páté kariérní prvenství. Nečekanou vítězkou Ceny Hrubymoving Transport (L, 2200 m, 600 tis. Kč) pro tříleté a starší klisny se pak stala tříletá ryzka Wellunca (ž. Florian, tr. Kabelková, maj. EPICOS, 9:1), jež do té doby měla na svém vítězném kontě pouze jeden dostih čtvrté kategorie.

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.