Zlatá spona pro Arkalona, Křišťálový pohár pro Azteka

Překážkový mítink předcházející „velkopardubickému“ mítinku má hned několik vrcholů. Pětadvacátý ročník slaví Zlatá spona tříletých, po třiadvacáté se běžel Křišťálový pohár. V prvním z těchto klání přes proutěné překážky zvítězil Arkalon, ve druhém někdejšího vítěze Derby Roches Crosse porazil Aztek.

Vrcholem sobotního programu byl Křišťálový pohár města Pardubic pro čtyřleté a starší koně na 3400 metrů. Odstartovalo do něj šest koní, favoritem byl vítěz Českého derby z roku 2011 Roches Cross. Dlouho to vypadalo, že roli favorita i splní, ale ve finiši ukázal více síly Aztek s žokejem Jiřím Kouskem v sedle. Šestiletého ryzáka stáje dr. Charvát připravuje trenér Tomáš Váňa, který měnil taktiku. „Minule cválal na čele, a to nemá rád. Proto jsem dnes Jiřímu Kouskovi říkal, aby čekal, co nejdéle to půjde,“ prozradil po dostihu trenér Tomáš Váňa. Za dvojicí Aztek a Roches Cross finišovali FLower of Love, Wicker Stone a Terapana, která od začátku dostihu udávala tempo. Poslední kolem cílového mezníku proběhl Duc d´Oudairieas.

Pro barvy stáje dr. Charváta Aztekovo vítězství znamenalo hattrick, když předtím v modrožlutých barvách zvítězil dvakrát Jan Faltejsek. Jeden zásah si připsal ve Zlaté sponě tříletých – Ceně podporované závodištěm Wroclaw, když s přehledem zvítězil v sedle Arkalona připravovaného Pavlem Tůmou. V závěru dostihu se k němu několikrát přiblížila vítězka zářijového dostihu Apas Rocka, Arkalon přesto zvítězil potřetí v řadě. Daleko za tímto duem došli Nick, Mansur, Engele, Rozina a Tanata. Niktiger byl při svém debutu nad překážkami zadržen.

Druhé vítězství tandemu Faltejsek – Tůma se narodilo v Memoriálu Ing. Jiřího Šindlera, 33tinásobného startéra Velké pardubické. Po téměř roční přestávce se na dostihovou dráhu vrátil Northerly Wind a hned vítězně. Za nimi dokončili Linngar, Teds Island, La Milla, Eliáš, Stigris a April Flower.

V Ceně společnosti Bohemia Sekt „mladíkům“ utekl jedenáctiletý Nikan s Jakubem Kocmanem v sedle. S výrokem velmi lehce porazil pětiletého Lorpena a Amadeona a šestiletého Benevole. „Nikana jsem nikdy nejezdil, byla to premiéra. Dostal jsme instrukce, na 99% je splnil a vyšlo to,“ říkal po dostihu Jakub Kocman. Rocknrobin byl zadržen, Bouba Loup si „postavil hlavu“ a do dostihu ani neodstartoval.

Pouze čtyři koně odstartovali v Memoriálu Carlo Biffi, přesto dostih nabídl napínavý doběh. Ryzák Lodgian Whistle v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou v překážkovém dostihu startoval počtvrté, potřetí vyhrál. V cílové rovině bojovali se Saint Josephem, za nimi dokončili Lamum a Lantana Lady.

Ve dvou dostizích se představili amatéři. V úvodních rovinkách zvítězil v konkurenci osmi koní am. Jindřich Fabris v sedle Mary Yeats. Dostih přes proutěné překážky – Cena společnosti K-K Metal byl nejméně obsazeným dostihem dne. Odstartovali do něj pouze tři koně. Radoval se am. František Plšek ml. v sedle Lincolna.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.