Zlatý klas - Pohár ministra zemědělství

Již v sobotu 19. května se na pardubickém závodišti koná další dostihový mítink. V pořadí druhý dostihový den je věnován nejen dostihům, ale také tématu zemědělství a rozvoje venkova. Na programu dostihového dne je celkem 9 dostihů, tím hlavním bude Zlatý klas - Pohár ministra zemědělství.

Aktualizace 20. 5. 12 HOD:

Šestiletá hnědka BONĎA v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou se na dostihovou dráhu vrátila po roce a hned zvítězila v prvním dostihu dne – Ceně AGROVENKOVA, o.p.s. Pardubického kraje. Vloni neběhala, předloni při svém debutu na pardubické dráze byla první a v Ceně České asociace steeplechase došla čtvrtá.

Druhý prošel cílem sedmiletý MI BENEDICT s žokejem Josefem Váňou ml. Třetí místo paří šestiletému SARDONYKSOVI s jezdem Lukášem Matuským. Sardonyks zahájil letošní sezonu druhým místem v Brně. Čtvrté místo patří překvapení dostihu, šestiletému hnědáku CONCORDOVI s žokejem Pavlem Kašným. Pátí byli DUBLENETTE s žokejem Jiřím Kouskem a šestí TEREBESZ s žokejem Markem Stromským.

Druhý dostih dne, Cena společnosti SEED SERVICE, steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů, vyhrál sedmiletý hnědák HANDSOME JACK s žokejem Markem Stromským. Handsome Jack loni dvakrát zvítězil v proutkách. Druhá doběhla šestiletá hnědka GALANTERY v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou. Třetí došli čtyřletý hnědý valach SAUNUS s žokejem Bohuslavem Mátlem a čtvrtí pak STRELEC, čtyřletý hnědý valach s žokejem Dušanem Andrésem. Pátý doběhl čtyřletý DANUBIUS v sedle s Ondřejem Velkem.

Cena společnosti EIS studio Pardubice, s.r.o. byla třetím bodem dostihového programu. Očekávalo se vyrovnané startovní pole. Cílem jako první proběhl pětiletý ORIX s žokejem Jiřím Kouskem, následován taktéž pětiletým ryzákem jménem LUANDO s žokejem Josefem Váňou ml. Třetí došli šestiletý NIGHT KING s žokejem Martinem Stromským, čtvrtí šestiletý MLÝN v sedle s Františkem Kovačíkem. Pátá skončila pětiletá DINKA s žokejem Pavlem Szikorou.

Čtvrtým dostihem dne byla steeplechase cross country IV. kategorie na 4500 m, Cena společnosti MORAVOL. Vítězství patří šestiletému PEINTRE ABSTRAIT s žokejem Markem Stromským. Peintre Abstrait předloni v Pardubicích vyhrál klasickou steeplechase IV. kategorie, loni běhal především roviny. Desetiletá PYTHIA v sedle s Ivanem Sieglem došla druhá, třetí se umístil pětiletý SHERSON s Janem Kratochvílem. Čtvrtá se umístila trojnásobná vítězka ve steeplechase, osmiletá BALERÍNA v sedle s žokejem Marcelem Novákem. Ostatní koně dostih nedokončili.

Steeplechase cross country III. kategorie na 3400 metrů – Cena společnosti RCD Radiokomunikace – patřila osmiletému SHAMANOVI v sedle s žokejem Markem Stromským, výrok poroty zněl „lehce“. Druhý doběhl pětiletý ZARIF v sedle s žokejem Josefem Váňou ml, třetí šestiletý ORIENTAL LION s jezdcem Michalem Kubíkem. Zarif i Oriental Lion patřili k možným nadějím, i když pardubickou dráhu příliš neznali. To samé platí i o šestiletém valachu ESO, který se svým jezdcem Josefem Sovkou doběhl čtvrtý. Pátí skončili pětiletý CHELSE s Ondřejem Velkem v sedle.

V duchu zemědělského tématu dne se nesl název šestého dostihu dne. V Ceně bratranců Veverkových – Cena radního Pardubického kraje, steeplechase cross country III. kategorie na 4700 metrů s výrokem „jistě“ zvítězil sedmiletý GRIZLI v sedle s Josefem Sovka. Druhý doběhl jedenáctiletý LIRAIN, jeden s favoritů dostihu, v sedle s žokejem Jiřím Kouskem. Třetí skončila pětiletá QUANTERA, která v Pardubicích před rokem zvítězila a jako tříletá patřila k nejlepším proutěnkářům ve svém ročníku. Quantera měla v sedle žokeje Jana Faltejska. Čtvrtý skončil sedmiletý KINDLY BOY s žokejem Marcelem Novákem a pátý desetiletý RUBÍN s jezdkyní Barborou Málkovou.

Hlavní dostih dne, Zlatý klas – Pohár ministra zemědělství, byl klasickou steeplechase I. kategorie na 3900 metrů, byl přípravou na červnový Zlatý pohár. Favoritem měl být loňský vítěz Zlatého poháru, šestiletý ryzák RABBIT WELL. Na startu si však postavil hlavu a neodstartoval. Vítězem dostihu je pětiletý SOKOL s žokejem Dušanem Andrésem, který vloni v Pardubicích vyhrál Křišťálový pohár. Druhý doběhl ZUGOR, bratr účastnice Velké pardubické Zulejky, v sedle s žokejem Jiřím Kouskem. Třetí skončila pětiletá bělka TRAVIOLA s žokejem Jaroslavem Myškou, která vloni ve Varšavě zvítězila třikrát v proutkách a několikrát se umístila. Čtvrtí doběhli šestiletý ALANBROOKE s žokejem Josefem Váňou ml., který se v loňském roce dvakrát umístil v proutkách v italském Meranu. Pátí byli šestiletý FAR PLAN s žokejem Jan Korpas.

Osmý dostih, Cena Okresní agrární komory, nabídl sedm startujících. Šestiletý bělouš AZRAQ neabsolvoval zkušební skok a neodstartoval. Do cíle nakonec doběhli pouze tři koně – první pětiletý MALTAMO s žokejem Josefem Váňou ml., druhý ELDORADO s žokejem Thomasem Boyerem a třetí HAZARD se Zdeňkem Bodlákem.

Posledním dostihem dne byla Cena Národního hřebčína Kladruby nad Labem, s.p.o. s devíti startujícími. Favorizovaná čtyřletá AGE OF LOVE v sedle s žokejem Janem Faltejskem došel první, druhý pak čtyřletý OHIO s jezdcem Josefem Sovkou. Třetí doběhla čtyřletá LADY LON s jezdcem Martinem Liškou, čtvrtá byla čtyřletá MARKÉTA s žokejem Dušanem Andrésem. Ostatní startující nedokončili.

Původní článek:

Petr Bendl také nad dostihovým dnem přijal záštitu a potvrdil tak zájem o pardubický dostihový sport. „Dostihový sport přichází čím dal více o donátory a sponzory a tak cítím jako svou povinnost podporovat podobné akce,“ řekl ministr Bendl v rozhovoru pro magazín DOSTIHY, který vychází na pardubickém závodišti.

Záštitu nad dostihy převzal také radní Pardubického kraje Václav Kroutil, který podpořil Cenu bratranců Veverkových, tedy cenu rodáku z Pardubického kraje a vynálezců ruchadla.

Součástí doprovodného programu pak bude tradiční dostih poníků.

Zvítězí Rabbit Well?

Druhým dostihovým dnem, „Dnem pro zemědělství a venkov“, pokračuje v sobotu 19. května letošní pardubická sezóna. Hlavní dostih, Zlatý klas – Pohár ministra zemědělství, klasická steeplechase I. kategorie na 3900 metrů, bude přípravou na červnový Zlatý pohár. Na startu se sejde jedenáct koní a jezdců, v čele s loňským vítězem Zlatého pohár, šestiletým ryzákem RABBIT WELL, kterého i tentokráte povede, stejně jako loni v říjnu, mladý nadějný jezdec Ondřej Velek.

RABBIT WELL zde před rokem slavil velké úspěchy, třikrát suverénně zvítězil a zapsal se na listinu vítězů i největšího dostihu. Potom se však opět projevila jeho náladovost a druhá polovina loňské sezóny již byla neúspěšná, v Meranu odmítl odstartovat a ve Velké Chuchli se zbavil svého jezdce. V říjnové Ceně Paramo již neměl formu a cílem proběhl jako čtvrtý. V tomto dostihu jej z dnešních soupeřů porazil NIKAN (Kovačík). Letos byl v Německu šestý.

SOKOL (ž. Andrés) v Pardubicích loni vyhrál Křišťálový pohár, dostih přes proutěné překážky. PRINCESS OF GRACIE (ž. Faltejsek) zde před rokem vyhrála dvakrát. Velmi dobře se ukazoval bratr známé Zulejky ZUGOR (ž. Kousek).

BORDERLAND (ž. Kašný) v dubnu zvítězil na brněnské dráze. Zajímavou bude nově dovezená TRAVIOLLA (ž. Myška), která loni ve Varšavě zvítězila třikrát v proutkách a několikrát se umístila. FAR PLAN (ž.Korpas) patřil ke špičce, ale loni ve druhé polovině sezóny ztrácel na výkonnosti.

ALANBROOKE (ž. Váňa ml). se v loňském roce dvakrát umístil v Meranu v proutkách, překvapit by mohl slovenský RAIMOND (Kocman). Na startu bude ještě klisna LADY JANE (Bodlák).

Na programu sobotního odpoledne je, jako v poslední době tradičně, devět překážkových dostihů, šestkrát uvidíme cross country a na závěr tři klasické steeplechase. První dostih bude odstartován ve 13.00 hodin, hlavní je naplánován na 16.30 hodin.

I v rámcových dostizích poběží celá řada známých koní, pozornost bude poutat především ryzák LIRAIN, který dvakrát startoval ve Velké pardubické, atraktivním nováčkem bude čtyřletá klisna ANJOU, příslušnice loňské špičky tříletých, která se představí v závěrečné klasické steeplechase.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.