Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice a.s. po boji vyhrál Rabbit Well

Na pardubickém závodišti se včera 2. července uzavřela první polovina zdejší dostihové sezony. Završil ji mítink nazvaný Italský den, jehož vrcholem byl osmnáctý ročník Zlatého poháru Chládek a Tintěra Pardubice a.s. na 5000 metrů s celkovou dotací 600 tisíc korun. Nejprestižnější klasická steeplechase v tuzemsku nabídla velmi dramatický doběh. O strhující souboj o vítězství se v cílové rovině postarali dva největší favorité. Úspěšnější byl nakonec Rabbit Well s Liborem Šimůnkem.

Aktualizace 3. 7. 12:30 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii (najdete pod článkem).

Pětiletý ryzák, jehož pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov připravuje trenér František Zobal, tak ani při svém třetím letošním pardubickém startu nepoznal přemožitele.

Rabbit Well vyhrál po boji o krk před šestiletým hnědým valachem Budapestem s žokejem Josefem Váňou mladším. Třetí s velkou ztrátou skončil slovenský desetiletý hnědý valach Palm Island s žokejem Jaroslavem Brečkou. „Je to asi nejcennější vítězství v mé kariéře. Ale v průběhu dostihu jsem zešedivěl a zestárnul asi o pět let, protože to bylo hodně těžké. Rabbit měl opět problém na startu, nechtělo se mu utíkat a snad kromě poslední čtvrtiny ho dostih nezajímal,“ pronesl Libor Šimůnek. „Rabbit ale ukázal, že je hodně dobrým koněm, když takový dostih dokázal vyhrát z posledního místa. I když dneska možná nezvítězil lepší, ale šťastnější. Stejně tak Budapest je výborný,“ dodal vítězný jezdec.

foto: MiK

Sobotní Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice a.s. měl nejpočetnější obsazení za poslední roky. O uvolněný trůn, který čtyři ročníky po sobě držel fenomenální Royal Mougins, jehož dostihovou i životní pouť ukončilo vážné zranění na konci května v italském Meranu, šla bojovat jedenáctka koní. Role největších favoritů byla podle papírových prognóz přisuzována dvojici Rabbit Well a Budapest. Na paty jim měl šlapat především anglický Pontop s žokejem Janem Faltejskem.

Po startu šel do čela Hetman Polny (ž. Mátl), ale posléze ho vpředu vystřídal právě ostrovní „host“ Pontop. Naopak dva největší aspiranti na vítězství se v úvodu drželi na zadních pozicích. „Rabbit hned v prvním kole okamžitě věděl, kde jsou stáje, a měl tam namířeno. Bylo problémem ho dostat do dostihu,“ poznamenal Šimůnek.

Pontop se na čele usadil na delší dobu a pod jeho taktovkou se postupně zrychlovalo tempo dostihu. Za jeho zády se nejčastěji držel slovenský Palm Island (ž. Brečka) a postupně se vpřed posunuli i Rabbit Well s Budapestem. A právě tato trojice šla před Pontopa v závěrečném okruhu po výběhu z lesíka a posléze začala svůj náskok navyšovat.
V oblouku před cílem už na špici zůstali jen dva největší favorité. Poslední překážku Rabbit Well a Budapest absolvovali takřka současně a vzápětí předvedli strhující souboj o vítězství. Po celý finiš se drželi téměř u sebe. V cíli je nakonec od sebe dělil pouhý krk, o který zvítězil Rabbit Well.

„Ke konci dostihu jsem měl malinkou obavu, že jsem byl vpředu na Rabbita až moc dlouho. Ale dopadlo to dobře. I když Pepa Váňa zajel perfektně takticky. Hlídal si mě, nechal mě vpředu, počkal si na poslední skok, že si to rozdáme. A taky jo. Byli jsme dneska šťastnější,“ pronesl Šimůnek.

Budapest, ověnčený druhým místem z loňského Gran Premio di Merano nebo nedávnou třetí příčkou z Gran Steeple-Chase d´Europe v Meranu, po boji skončil druhý. „Těsná porážka mě mrzí, ale i tak můžu být spokojen. Budapest neměl jediný problém v dostihu, podal hodně dobrý výkon, byl po celou dobu aktivní. Na posledním skoku jsme byli před Rabatem, ale ten zase zapnul a porazil nás. Je to opravdu kvalitní kůň,“ řekl žokej Josef Váňa mladší, jenž si v Pardubicích prožil úspěšný comeback po měsíční přestávce.

Za nejlepší dvojicí už byla značná ztráta. Jako třetí skončil Palm Island. Na „tabuli“ se vešli ještě Sherardo (ž. Urbánek) a Pontop (ž. Faltejsek), dostih dokončili Hetman Polny (ž. Mátl) a Kamienczyk (ž. Myška). Zbylá čtveřice Far Plan (ž. Andrés), York City (ž. Korpas), Color Man (ž. Kousek) a Princess of Gracie (ž. Stromský) byla zadržena.

V rámcovém programu Italského dne byla největší pozornost soustředěna na Cenu pivovaru Dašice – Premio San Rossore Pisa. Kros na 5200 metrů svým obsazením připomínal kvalifikační dostih. Svou letošní premiéru v něm absolvoval Tiumen s žokejem Josefem Váňou starším, vítězná dvojice z posledních dvou ročníků Velké pardubické České pojišťovny. Na startu se objevili mj. i Bremen Plan, Mandarino, Wavelight Laser, Zulejka nebo Ready for Life, pro níž to nakonec bohužel byl poslední dostih v jejím životě.
Nejštědřeji honorovaný kros odpoledne nakonec nabídl také dramatický finiš trojice koní. Překvapivým vítězem se stal šestiletý Klaus (ž. Myška). O krk za ním skončil Bremen Plan (ž. Stromský), jenž odvodil celý dostih, a rovněž o krk se jako třetí umístila Zulejka (Šimůnek).

„Klaus byl vlastně náhradníkem pro tento dostih, protože původně v něm měl startovat Ignacio. Sázkaři jsme byli tipováni zhruba na páté šesté místo. Mám obrovskou radost, že to takhle dopadlo,“ pronesl Čestmír Olehla, trenér vítězného koně.
Tiumen s žokejem Váňou starším se v závěru posouval vpřed. Nakonec však do souboje o vítězství nezasáhl a při svém prvním letošním startu skončil pátý. „Bohužel se mi otočilo sedlo, což nás připravilo o lepší výsledek,“ prozradil Josef Váňa starší.

Premiéru v této sezoně absolvoval rovněž Amant Gris (ž. Stromský), druhý z loňské Velké pardubické České pojišťovny. Představil se v Ceně společnosti Agrostav Pardubice a.s., cross country na 4500 metrů. Dlouho si počínal aktivně a držel se vpředu. V závěru se však propadl a nakonec dostih dokončil jako osmý. Po dalším z mnoha napínavých a těsných finišů zvítězil King of Gracie (ž. Faltejsek) o krátkou hlavu před Polar Pondem (Šimůnek).

Vítězství King of Gracie bylo jedním ze tří triumfů BORS Břeclav a.s., která dominovalo Italskému dnu. O další dva se postarali Sun of Gracie a Universe of Gracie. „Žlutomodří“ tak byli nejúspěšnější stájí odpoledne, Petr Juránek vévodil trenérům a žokej Jan Faltejsek zase jezdcům.

Dostihová sezona na pardubickém závodišti bude pokračovat až v sobotu 20. srpna. Úvodním mítinkem druhé poloviny bude Slovenský den, jehož vrcholem bude třetí kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny.

Výsledky

Rámcové dostihy

Cena Dostihového spolku a.s. (proutěné překážky III. kategorie pro 3leté koně na 2800 m o 80 000 Kč): Sun of Gracie (ž. Jan Faltejsek, trenér Petr Juránek, majitel BORS Břeclav a.s.) – Newcomer – Marrakesh.

Cena společnosti EFEZA s.r.o. (steeplechase cross country handicap III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3700 m o 80 000 Kč): Belmont (ž. Josef Váňa ml., trenér Josef Váňa st., majitel Dr.Charvát) – Kyshanty – Desterro.

Cena společnosti Agrostav Pardubice a.s. (steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 80 000 Kč): King of Gracie (ž. Jan Faltejsek, trenér Petr Juránek, majitel BORS Břeclav a.s.) – Polar Pond – Sheron.

Cena Hipologického muzea Slatiňany - Cena MERANO MAIA (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4 a 5leté klisny na 4000 m o 50 000 Kč): Wyona (ž. Josef Váňa ml., trenér Josef Váňa st., majitel Vatry Kolesa) – Cenná panenka – Jamajka.

Cena pivovaru Dašice - PREMIO SAN ROSSORE PISA (steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na 5200 m o 100 000 Kč): Klaus (ž. Jaroslav Myška, trenér MVDr. Čestmír Olehla, majitel Wrbna Racing) – Bremen Plan – Zulejka.

Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s. - CENA ROMA CAPANNELLE - "Memoriál Carla Biffiho - VI.ročník" (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč): Universe of Gracie (ž. Jan Faltejsek, trenér Petr Juránek, majitel BORS Břeclav a.s.) – Isar – Cim.

Velká cena NÁČELNÍKA RESTAURANTU STEAK STATION (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4300 m o 50 000 Kč): Juve (ž. Marek Stromský, trenér František Holčák, majitel Stáj Hřebčín Albertovec) – Love the Win – Orix.
Cena Dostihového spolku a.s. (steeplechase III. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): Sokol (ž. Dušan André, trenér Grzegorz Witold Wroblewski, majitel DS Pegas) – Luxus – Zugor.

 

"Rabbit Well zase ukázal svou hlavu," říká jezdec Šimůnek o vítězi Zlatého poháru

Po čtyřleté dominanci skvělého Royal Mouginse má Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice a.s. nového krále. Osmnáctý ročník nejprestižnější klasické steeplechase v tuzemsku vyhrál pětiletý ryzák Rabbit Well, který v dramatickém souboji o vítězství v podání největších favoritů porazil o krk Budapeste. Reprezentant stáje Rabbit Trhový Štěpánov, kterého připravuje trenér František Zobal, tak ani při svém třetím letošním startu v Pardubicích neokusil porážku. "Dopadlo to podle představ. Ale musím se přiznat, že v průběhu dostihu jsem zešedivěl a zestárnul asi o pět let, protože to bylo opravdu hodně těžké,“ prohlásil vítězný jezdec Libor Šimůnek. „Jsem ale hrozně šťastný. Je to asi nejcennější vítězství v mé kariéře.

foto: MiK

Říkáte, že jste se nadřel. Co bylo na cestě za vítězstvím to nejtěžší?
Předchozí dvě vítězství v Pardubicích byla pro Rabbita lehká. Dneska měl ale opět trošičku problém na startu, nechtělo se mu utíkat. Nechtěl být v koních, dostih ho nezajímal. V prvním kole hned věděl, kde jsou stáje, a měl tam namířeno. Bylo problémem ho dostat do dostihu. Když už jsem se konečně dostal dopředu, tak jsem malinko doufal, že už to bude dobré. Na konci dostihu jsem ale zase měl malinkou obavu, zda nejsem vpředu na Rabbita až moc dlouho. Ale dopadlo to dobře. I když Pepa Váňa zajel perfektně takticky. Hlídal si mě, nechal mě vpředu, počkal si na poslední skok, že si to rozdáme. A taky jo. Budapest je skvělý kůň, ale my jsme byli dneska šťastnější.

Takže dneska to bylo hodně na vás a vašich schopnostech, abyste Rabbit Wella srovnal?
Bylo to hodně na mě. Když tohoto koně jezdíte, tak musíte myslet ne o jeden krok, ale o dva kroky dopředu. Je to opravdu nevyzpytatelný kůň, má svoji hlavu. Přesvědčit ho na svoji notu je dost velký problém.

Nevyzpytatelný kůň se svou hlavou na jedné straně, ale také kůň s velkou kvalitou a značným potenciálem. Souhlasíte?
Přesně tak. Kdyby to měl v hlavě srovnané, tak je možná ještě o třídu lepší. Takhle se možná až zbytečně nadřel tím, že zůstal stát na startu a byl zpočátku poslední. Ale musí to být dobrý kůň, když vyhraje takový dostih z poslední pozice.
 

V napínavém finiši jste o vítězství bojovali s Budapestem. Popište ho svým pohledem.
Pepa Váňa ke mně přišel. Navíc Rabbit mi už malinko tuhnul. Šel poprvé dostih na 5000 metrů. Je mladý, teprve pětiletý. Neumí si rozložit síly. Takže ani bych neřekl, že vyhrál lepší, ale spíše šťastnější. Rabbit i Budapest jsou výborní koně.

Neměl jste před dostihem obavu právě z délky dostihu? S takovou distancí Rabbit Well dosud neměl zkušenost.
Z toho jsem strach neměl. Předchozí dva vítězné starty v Pardubicích sice nešel s tak dobrými koňmi, ale vždycky vyhrál snadno. A ještě byl spíše po dostihu problém ho brzdit. I v tréninku měl na tuto distanci natrénováno. Byla je otázka, jak se s tím psychicky srovná v dostihu, zda nebude zbytečně pulovat, aby se neunavil. Nakonec zbytečně nepuloval. Dá se říct, že ho dneska dostih moc nezajímal až na zhruba poslední čtvrtinu.

Hřeje vás vítězství ve Zlatém poháru o to víc, že jste porazili Budapeste ověnčeného řadou úspěchů z Itálie?
To víte, že jo. Navíc je to velký dostih o pěkné peníze. Sešli se tady nejlepší koně, co chodí klasiku. Nic lepšího v Čechách nemáme. Možná chyběl ze špičky jen Age of Jape, ale ten je zatím na proutěných překážkách. Ale jinak to nejlepší tady bylo. A jak jsem říkal – my jsme byli nejšťastnější.

Kam nyní bude Rabbit Well směřovat?
Na tohle opravdu moc nerad odpovídám. To je na panu Zobalovi a jeho majiteli. Rabbit ukázal, že je to hodně dobrý kůň. Já osobně bych byl hrozně rád, aby dostal nějaký čas na rekonvalescenci. Hlavně psychicky, aby nám udělal ještě nějakou radost a abychom zbytečně něco nepokazili.

Rabbit Well v listině vítězů Zlatého poháru střídá Royal Mouginse, který vyhrál minulé čtyři ročníky. Může i on předvést takovou vítěznou šňůru?
Je mladý. Výkonnostně je to třídový kůň. Jedná se jen a jen o jeho psychiku a o jeho hlavu. Když se mu bude chtít, tak výkonností na to rozhodně má.

Třeba s přibývajícím věkem dozraje a jeho hlava se srovná. Co vy na to?
Určitě. Proto bych byl hrozně rád, aby nebyl zbytečně přetěžován. Nějaké peníze vydělal. Když se na něho počká a bude menežován v klidu a v pohodě, aby ho běhání bavilo, tak to vrátí.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.