Zlatý pohár EŽ Praha jistě získal Capivari

V neděli 13. září byl, jako osmá kapitola letošní metropolitní sezóny, v Chuchle Areně Praha na programu jediný dostihový den, nabízející v Praze také překážkové dostihy.

Vrchol Dostihového dne Elektrizace železnic Praha, 14. Zlatý pohár EŽ Praha a. s. (I. kat., 4200 m, 360 tis. Kč) je dlouhodobě nejdelším a nejvýše dotovaným tuzemským dostihem přes proutěné překážky a letos se jej zúčastnila šestice velmi kvalitních skokanů.

Jasným favoritem byl v ČR dosud neporažený desetiletý valach Anaking (1,5:1, tr. Tůma, stáj Dr. Charvát), s nímž žokej Jan Faltejsek absolovoval první polovinu dostihu na druhé pozici za Sansirem, načež přešel do vedení, ale jeho náskok soupeři na počátku cílové roviny zlikvidovali a Anaking nakonec v duelu o druhé místo podlehl rozdílem krku o polovinu mladšímu outsiderovi Dragonovi (12:1, j. Vyhnálek, tr. Olehla, DS Pegas). To vše však tři a půl délky za jistým vítězem, jímž se při své české premiéře stal osmiletý bílý valach, sázkový druhý favorit Capivari (3,7:1), v jehož sedle se po měsíční zdravotní pauze vítězně vrátil do sedla trojnásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Bartoš. Poosmé v životě vítězného reprezentanta stáje Scuderia Aichner SRL Capivariho trénuje Josef Váňa mladší, jenž Zlatý pohár Ež Praha vyhrál čtyřikrát jako jezdec, zato v roli trenéra jej získal poprvé.

V rámcovém rovinovém programu dosáhl již 75. kariérního double žokej Rája, naopak premiérově dvou triumfů v jednom dni dosáhly trenérka Kateřina Berthier a Dostihová stáj Helen.

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.