ČJF a Antidopingový výbor ČR vyzvaly k odvolání v případě podezření z dopingu jezdkyně Sáry Vingrálkové

Česká jezdecká federace (ČJF) a Antidopingový výbor ČR (ADV) oslovily 2. března 2021 Světovou antidopingovou agenturu (WADA) i Mezinárodní jezdeckou federaci (FEI), aby se odvolaly v případu podezření z dopingu jezdkyně Sáry Vingrálkové.

Dopis, který byl zaslán na FEI, WADA, MOV, ADVČR A ČOV byl iniciován Martinem Blažkem, bývalým členem VV ČJF. 

Se souhlasem Martina Blažka uveřejňujeme dopis v celém znění:

Vážení představitelé FEI,

Vážení představitelé Mezinárodního olympijského výboru,

Vážení představitelé WADA,

 

Dovoluji se na Vás obrátit se žádostí o přezkoumání terapeutické výjimky jezdkyni Sáře Vingrálkové (FEIID 10117841) udělené zpětně po zjištění porušení antidopingového pravidla rozhodnutím Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, které jste obdrželi v uplynulých dnech od ČOV pod č.j. 2/2020.

 

Dodatečné udělení terapeutické výjimky doslova šokovalo celou jezdeckou i laickou veřejnost a značně poškodilo vnímání jezdeckého sportu v České republice, a to zejména s ohledem na skutečnosti, které po zveřejnění rozhodnutí RK ČOV vyšly najevo a na které zjevně tento orgán nebral zřetel.

 

1.ADV ČR udělení dodatečné terapeutické výjimku odmítl udělit pro nedostatečnost předložených důkazů, ČOV na základě stejných podkladů rozhodl kladně.

 

2.RK ČOV vzala v úvahu výhradně prohlášení obviněné a čestná prohlášení svědků, která předložili právní zástupci obviněné, vůbec k řízení nebyly přizvány další osoby, jako sbor rozhodčích, zdravotník vykonávající na závodech v den závodů službu apod.

 

3.Obhajoba obviněné je postavena na tom, že prodělala těžký pád (dne 11.6.2020) a musela být následující den (12.6.2020 ve večerních hodinách) ošetřena v nemocnici, kde jí byly podány léky obsahující zakázanou látku, která jí byla následující den (13.6.2020) nalezena v odebraném vzorku po absolvování dalších soutěží.

 

Tato obhajoba vyvolává bohužel mnoho otázek:

 

1.Jak je možné, že byla (tehdy ještě nezletilé sportovkyni – 17 let) podána látka obsahující kokain bez vědomí jejího zákonného zástupce?

 

2.Proč obviněná nebo její zákonný zástupce neupozornili lékaře na fakt, že se jedná o aktivního vrcholového sportovce usilujícího o účast na olympijských hrách v Tokiu? Obviněná, jakožto členka Sportovního centra mládeže a reprezentačního A kádru, absolvovala antidopingové školení na jaře 2020, kde byli všichni seznámeni s faktem, že jsou odpovědni za to, co jim případně bude v krvi nalezeno, tedy nejednalo se o nepoučeného sportovce.

 

3.Proč obviněná neposkytla informaci o ošetření v nemocnici a aplikovaných lécích již v den odběru vzorků ADV ČR přesto, že byla pověřenými odběrovými komisaři vyzvána, aby tak učinila? Informace o ošetření po daném pádu se objevila až po pozitivní analýze vzorku B.

 

4.Sami prosím posuďte vážnost pádu jezdkyně z oficiálního (tedy organizačním výborem závodů potvrzeného) videa – veřejně dostupné v tomto článku ve spodní části:

https://www.jezdci.cz/clanky/terapeuticka-vyjimka-na-roztok-s-kokainem-emoce-kolem-rozhodnuti-cov/?fbclid=IwAR2-xfTtRM1nk2swvlf6inMAZ2e_8KjS_vlf9CGqrEgbTEzESQRLBIyvDPY

Originál oficiálního videa lze vyžádat na EquiTV.cz

 

5.Po daném pádu obviněná absolvovala ještě další 2 starty dalšími koňmi v téže soutěži (1,30m) a další 3 starty následně ještě v soutěži (1,35cm) dne 11.6.2020 a dále pak další 3 starty 12.6.2020, viz oficiální startovní listiny:

https://www.jezdectvi.org/zavody/200611D1/startovni-listiny

a výsledkové listiny:

https://www.jezdectvi.org/zavody/200611D1/vysledky

soutěže 07_, 08_, 11_ a 12_

 

6.V soutěži č. 12_ (1,40m) zvítězila a poskytla oficiální TV stanici daných závodů rozhovor, a ještě cca hodinu před ošetřením v nemocnici – bez známek bolesti či úrazu obličeje:https://youtu.be/3mI0lmf45JU

 

Výše popsané skutečnosti budí vážné podezření, že výpověď před RK ČOV není zcela v souladu se skutečným průběhem daného závodního dne a vznikají zde další nezodpovězené otázky:

 

1.Pokud byl pád tak závažný, že si vyžádal lékařské ošetření v nemocnici, proč se tak nestalo ihned po daném pádu, ale až následující den ve večerních hodinách po absolvování dalších 8 soutěží?

 

2.Obviněná uvádí, že se udeřila při pádu do obličeje, ale z daného videa je zřejmé, že se tak nestalo a po pádu si pouze oprášila rajtky, sebrala bič a odešla pryč z kolbiště bez známek jakékoli bolesti. Na rozhovoru ještě cca hodinu před ošetřením v nemocnici a několik hodin po daném pádu nemá v obličeji žádné známky bolesti ani úderu, který by vyžadoval lékařské ošetření. Je možné po úderu do obličeje takto reagovat?

 

3.Proč byla obviněné v nemocnici podána látka obsahující kokain, když na základě dotazů do jiných zdravotních zařízení v ČR se v uváděném roztoku od roku cca 2012 kokain kvůli návykovosti nahrazuje jinou, stejně účinnou látkou, proč zrovna obviněná tuto látku dostala?

 

4.Jak je možné, že byla daná látka v těle obviněné nalezena ještě druhý den při dopingové kontrole, je opravdu v dané látce tak silná dávka kokainu, aby zůstala v těle ošetřeného mnoho hodin?

 

Výše uvedená fakta skutečně budí značnou nedůvěru v rozhodnutí Rozhodčí komise ČOV a vysílá našim sportovcům velmi špatný signál o možném způsobu tolerance drog a dopingu. Jezdecký sport je specifický tím, že Sportovec ovládá několikametrákové zvíře a pokud je sám pod vlivem jakékoli omamné/návykové látky, mohou jeho rozhodnutí být chybná a fatální jak pro něho samotného, ale jsou v přímém rozporu s FEI Kodexem pro zacházení s koňmi, neboť může vlivem takového jezdce docházet k porušení welfare koně, a navíc takový Sportovec ohrožuje své okolí a nebezpečnost situace je identická, jako když pod vlivem omamné látky usedne za volant automobilu. Z toho důvodu se ani neztotožňuji s novou Směrnicí WADA, která je ke společenským drogám až nepříjemně tolerantní.

 

Vzhledem k opravdu velmi vážnému poškození dobrého jména jezdeckého sportu, olympijských hodnot a sportu obecně v České republice osobou ucházející se o účast na LOH Tokio tímto žádám WADA, FEI a MOV, aby se dle čl. 13. 2. 3. Směrnice 2015 odvolaly u Rozhodčího soudu pro sport (CAS) v Lausanne a daly tak možnost celý případ znovu a nezávisle posoudit na mezinárodní úrovni.

Česká jezdecká federace se vyjádřila takto:

Mezinárodní instituce jsou v současné době jediné, které v tomto případě mohou podat odvolání proti rozhodnutí Rozhodčí komise Olympijského výboru. Ta Vingrálkové v případu podezření z dopingu se zpětnou platností udělila na konci února 2021 terapetutickou výjimku, která znamená, že jezdkyně může opět závodit. Pokud by WADA či FEI žádosti federace i antidopingového výboru vyhověly, případ by šetřila Mezinárodní sportovní arbitráž ve švýcarském Lausanne. 

“Oficiální dopis, ke kterému jsme se připojili, obsahuje hlavní důvody, kvůli kterým se domníváme, že celý případ je potřeba důkladně prošetřit. Je jich poměrně dost a proto je podle mého názoru důležité, aby se celé záležitosti věnovala mezinárodní autorita,” uvedla prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá. 

Dopis - česká verze:

https://cms.1webit.cz/cms/files/jezdectvi.cz/2317/Vingralkova-doping-cz.docx

Dopis- angl. verze

https://cms.1webit.cz/cms/files/jezdectvi.cz/2317/Vingralkova-doping-eng.docx

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.