Jak to opravdu vypadá v ohnisku koňské nákazy? Je to katastrofa, říká Erica Schwartz

Švédská jezdkyně Erica Schwartz poskytla serveru World of Showjumping informce o tom, jak to opravdu vypadá v ohnisku koňské nákazy herpes virem ve Valencii.

Erica uvedla, že v místě se nachází mnoho nemocných koní. “Je velice důležité, aby každý věděl, jak je situace závažná“. Jsme smutní, protože všichni tady jsou úplně bezmocní, přestože se snažíme dělat vše, abychom koním pomohli.

Erica má ve španělské Valencii pět koní, ale celkově je v jejím týmu 16 koní -12 z nich je aktuálně nemocných. Jezdkyně dorazila na závodiště v úterý, o pár dní později – v neděli zjistila, že její koně mají horečku. Rozhodnutí bylo jasné, žádný z koní se toho dne nevydal na startovní pole.

Od začátku soutěží, tu byli pouze dva veterinární lékaři. Na závodišti bylo 150 koní, takže veterináři pracovali celé dny a noci. Nyní je v místě více lékařů a Erica si povolala i svého osobního veterináře ze Švýcarska. Nicméně situace je pořád velmi vážná. Jezdkyně uvedla, že si není jistá kolik koní na místě již zemřelo, ale rozhodně to bude více, než je publikováno v mediích. Tomu, že situace nebyla zvládnuta již od začátku, nasvědčuje také to, že v prvních dnech epidemie byli nemocní koně stále ustájeni vedle těch zdravých. Jezdkyně zastává názor, že španělské úřady zpočátku neudělaly nic pro to, aby zamezily dalšímu šíření nákazy. Na závodiště stále přijížděli noví závodníci se svými koňmi, přitom ve stájích již byli nemocní jedinci.

Aktuálně je závodiště rozděleno do dvou zón – zdravá zóna a nemocná zóna. Je zakázán jakýkoliv kontakt mezi těmito dvěma místy. Tudíž jezdci musejí mít dvě ošetřovací skupiny, jednu v zóně pro zdravé koně a druhou v té pro nemocné. Jediné v co všichni doufají je, že se jim podaří zachránit jejich koně.

Erica řekla:

“ Nezáleží na tom, jak dlouho tady zůstaneme. Jediné, co si přeji je, dostat všechny koně domů živé. Zbytek světa opravdu musí porozumět tomu, jak hrozné to je. Musejí zůstat doma a izolovat svoje koně. “

“ Všechno to děláme, protože milujeme naše koně a chceme pro ně to nejlepší, takže prosím, myslete dvakrát a vezměte zodpovědnost do svých rukou – nikdo si nechce procházet tím, čím si tu procházíme my! “

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.