Otevřený dopis Z.Beneše

Stejně jako každý rok ČJF aktualizuje pravidla pro rok 2014 všech disciplin. Nikdo zřejmě netušil, jaké rozhořčení vyvolá navrhovaná úprava drezurních pravidel, kterou navrhla údajně středočeská oblast. Pan Zdeněk Beneš reaguje na tuto situaci v otevřeném dopise. Dle nových pravidel by nesměl soudcovat rozhodčí, který je registrován za stejný klub jako soutěžící jezdci. Zveřejňujeme celé znění dopisu.

 

Česká jezdecká federace

-Výkonný výbor

-Zodpovědní pracovníci  za  úpravy Všeobecných pravidel

 

Zátopkova  100/2

160  17  Praha   6

V Praze 24. února 2014

 

Věc:  Úprava všeobecných pravidel 2014 – NÚ 10.8 – střet zájmů-  ……. „Na národních závodech nemůže být členem sboru rozhodčích  ……  rozhodčí, který hodnotí sportovce z vlastního klubu“  …...

 

Po seznámení se s novou úpravou tohoto pravidla jsem nejdříve nemohl věřit,  že zodpovědní a problematiky  znalí odborníci  VV ČJF  a jeho pracovních komisí mohli s takovou úpravou uvažovat, natož jí odsouhlasit. Okamžitě jsem jako zodpovědného pracovníka kontaktoval pana Ing. Metelku, který mi sdělil, že tento požadavek vzešel ze středočeské oblasti, ale že pravidla jsou stále ještě upravována  a nejsou uzavřena.

 

Protože tento požadavek byl přes můj apel do pravidel zařazen,  obracím se,   se vší úctou a respektem ke členům VV ČJF a pracovníkům jeho odborných komisí o revizi této změny, protože ve svém důsledku povede k úpadku kvality rozhodování  a  množství uskutečněných drezůrních soutěží.

 

Důvodem je, že zkušení rozhodčí, budou z rozhodování vyřazeni, protože logicky jsou tradičně členy klubů ve kterých je drezůra provozována na nízké i vysoké úrovni. A začínající rozhodčí smějí dle pravidel rozhodovat pouze do stupně „S“.

 

Protože se jezdeckým sportem v celé jeho problematice, zvláště pak drezůrou  zabývám celý život a je mi 70 let, k tomu za oblast ČJF Praha již více jak 7 let schvaluji rozpisy závodů, ubezpečuji Vás, že v posledních letech  značně poklesl počet pořadatelů ochotných pořádat drezůrní závody a  z věkových a zdravotních důvodů se průběžně  snižuje počet zkušených  rozhodčích.

 

Tato úprava Všeobecných pravidel povede pouze ke snížení úrovně drezůrního sportu, protože soutěže budou končit maximálně v úrovni stupně „L“ . Pořadatel totiž nebude mít peníze na další členy sboru rozhodčích, jejich cestovné, ubytování  a stravování, protože těch zkušených není na žádném místě v republice  nadbytek a museli by dojíždět. Druhá možnost by byla vyřazovat ze startovní listiny jezdce – členy klubu některého rozhodčího což předpokládám nebylo Vaším záměrem (rozhodčí specialisté nemají problém odsoudcovat i soutěže „Z“ do „GP“) .

 

Tuto žádost nepíši pouze svým jménem, ale se souhlasem všech níže vyjmenovaných pořadatelů, rozhodčích, trenérů a jezdců – drezůrních „nadšenců“ a všichni Vás znovu žádáme o revizi včlenění této klauzule do NÚ Všeobecných pravidel, protože to bude pouze ve prospěch drezůrního sportu. Přeci nebylo Vaším záměrem nutit mimo jiné  renomované rozhodčí, kteří jsou členy jednoho klubu 40 a více let , aby buď přestali rozhodovat nebo měnili klub tam, kde se neprovozuje drezůra (jejich neustále méně a bude hůř).

 

Přeji Vám pevné zdraví a dobré nervy při řízení jezdeckého sportu k jeho dalšímu rozvoji.

 

Zdeněk B e n e š

JK Troja Praha

 

 

 

 

 

 

 

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.