AHA jmenuje distančním koněm roku 2006 23letého podílového araba

Letošní jmenování Distančního koně roku asociací AHA (Arabian Horse Association) putovalo třiadvacetiletému podílovému (50%) arabskému koni Aron Moon, v majetku Mike Tracyho z Hollister v Kalifornii. Aron Moon byl vybrán na základě vynikajících výsledků: během své 17leté vytrvalostní kariéry startoval ve 108 závodech, z nichž 95 dokončil, což je 88% dokončivších startů s celkem 5,625 mílemi. Navíc během své kariéry získal 536 bodů za Achievement Award, čímž se dostal do „ligy vyjímečných“ – Legion of Excellence.

Jméno Aron Moona bude vyryto na trvalou trofej v designu Joe Staheli, kterou věnuje Nadace majitelů amerických koní (Arabian Horse Owners Foundation). K Tracymu poputuje plaketa v podobném designu.

Tracy Aron Moona zakoupil v roce 1988 za 400 amerických dolarů, když mu byly čtyři roky. Aktivně s ním začal závodit v roce následujícím. „Byla to škola. Oba jsme byli zelenáči a než se mezi námi vytvořil vztah, trvalo to nějakou dobu a stálo to několik vyhození a opuštění sedla.“

Stal se z nich nakonec houževnatý tým s ohromujícími zkušenostmi. Když valach poprvé startoval ve Western States (Tevis) 60, zřítil se z prudkého kopce a dvakrát málem utonul, když se snažil najít vhodné místo a dostat se z rychle se pohybujícího proudu řeky. Dvakrát se jej snažily vytáhnout dvě skupiny na raftech a na narychlo postaveném voru ze záchranných vest. Dvojice se nakonec vrátila na trať, Moon byl uznán schopným a závod dokončili.

Během AHA National Endurance Ride v roce 2000 na 86. míli při přecházení řeky uklouzl a rozřízl si korunku. Tracymu se podařilo ránu spojit pomocí žvýkačky, utrhl si rukáv a ovázáním zastavil krvácení. Dalších šest mil valacha vedl na ruce, než došli do veteriny, kde se jim oběma dostalo lékařské pomoci.

„Má srdce jako lev a rychlý je jak vítr,“ říká o něm Tracy. „On prostě neví, co to je vzdát.“

Aron Moon je několikanásobný šampion, nesčetněkrát se umístil na druhém místě a získal ocenění za dokončení mezi prvními pěti nebo prvními deseti v AHA národních či regionálních soutěžních jízdách či vytrvalostních dostizích.

„Je to čest získat ocenění vytrvalostní kůň roku od AHA,“ říká Tracy. „Na jeho dlouhé a úspěšné kariéře mají jistě svůj podíl práce, dieta, podkovářská péče, veterinární péče, a i chiropraxe, ale jeho srdce je dar od boha. Aron Moon je příkladem toho, o čem všem vytrvalost je. Jste unavení, hladoví, bolaví, ale přesto se snažíte dojet do cíle, protože když dokončíte, vyhráváte.“

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.