Albertovec očima diváka

V sobotu 13. března se naše externí spolupracovnice ze severu Moravy Xenie Wašniowská zúčastnila albertoveckých závodů spřežení. Její zážitek byl tak silný, že nám zaslala krátkou reportáž i s fotkami. Pojďte si přečíst o tom, jak viděl závody divák...

Albertovec na Moravě u Opavy. Historický areál, kde se už po čtvrté v řadě pořádají závody spřežení. Vše vypuklo 13. 3. o půl jedenácté a hala byla vyprodaná. To jsem vůbec nečekala. Takové počasí, obrovská zima. Většina diváků se musela spokojit s promítáním na plátno. Můj muž fotil a já se zcela oddávala  nádherné atmosféře závodů. Tam to gradovalo. Určitě k tomu nemalou měrou přispěl zvukař Ludvík Jandourek, který měl skvělý výběr hudby, a taky komentátor Aleš Suchánek.
Osm dvojic jednospřeží. Každá soutěž měla dvě kola a výsledky se sčítaly. Po prvním kole vedla albertovská dvojka Libor Ziegl s koněm Maximus P. V druhém kole najeli do poslední zatáčky se značným náskokem, ale kočár se převrhl, a s ním i kůň.  Bylo slyšet, jak si lidé na tribuně oddechli, když kůň vstal a všichni byli v pořádku. První místo obsadil Martin Cáb s Fiegem (stáj Cáb), jako druhý se umístil Václav Coufalík s Vinckem (JK Coufalík). Třetí příčku obsadil Erik Zuvač s Andorinou 7 (JK Steally Opava).
Soutěž zahrnovala třináct překážek včetně náročné maratonské čtyřky. Každá překážka  měla balonek, který čítal při zhození ztrátu pět až deset vteřin.
Následovala vydatná přestávka na oběd.
Po ní se na kolbišti vystřídalo deset dvojspřeží.
V závodech dvojspřeží kralovali Slováci. Krásní, sehraní lipicáni, do toho úžasná hudba. Diváci skandovali, byli nadšení. Fakt podívaná! Po dvou jízdách vedl Miroslav Matuška s párem lipicánů Maestoso X-32 a Siglavy XI-28 (SVK). Druhé místo obsadil Pavol Gašpar (SVK) se spřežením Siglavy XI-28 a Conversano VI-22. Pro třetí umístění si přijel Martin Zakršmíd (SVK), který rovněž zapřahal lipicány Conversano VI-17 a Siglavy XI-15.  Čtvrté místo obsadil Čech Erik Zuvač (JK Steally).
Hned na to jely čtyři královské čtyřky.  Zde se do klání přidali i  honosní plemeníci z Kladrub s Petrem Vozábem. Přísedící byl sám pan ing. Milan Vítek. Ředitel a organizátor závodů. Má můj velký obdiv!  Vozáb byl proti soupeřům v nevýhodě. Všichni měli trasu už několikrát projetou.  V podstatě všechny kategorie měly stejné překážky.  Jen se rozšiřovaly o deset cm. Takže jednospřeží 170 cm, dvojspřeží 180 cm a čtyřspřeží 190 cm. Petru Vozábovi se nepodařilo na překážku najet. Stejnou smůlu měla s jednospřežím i Alena Brixová, která se tím klasifikovala jako poslední, přestože byla velký adept na medaili. Jenže to by nebyl Petr Vozáb, aby nezabojoval. V druhém kole zabodoval a skončil na druhém místě za Slovákem Miroslavem Matuškou (NŽ Topolčianky). Pro třetí místo si za velké podpory místních fanoušků dojel domácí závodník Libor Ziegl (JK hřebčín Albertovec).
Musím říct, že všude vládl takový dobrý duch závodů. 
Když lidé odcházeli, neslyšela jsem nic jiného než slova chvály. Nic jiného se taky nedalo říct, než Superr!!
Xenie Wašniowská

 

 

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.