Aleš Opatrný do finále Světového poháru!

Čech Aleš Opatrný vyhrál všechno! Tisková zpráva varšavských pořadatelů s tímto názvem obletěla 16. 3. večer jezdecký svět. Nejenom, že náš jezdec zvítězil v Grand Prix Varšava a Cavaliada Tour a získal 45 000 polských zlotých, ale česká skoková jednička zvítězila i v centrální lize Světového poháru a  postupuje do samotného finále, které proběhne 17. - 21. dubna ve francouzském Lyonu!

Základní parkur byl náročný, protože do rozeskakování ze třicítky dvojic postoupila jen  dvojice jezdců - shodou okolností oba na koních plemen Zangersheide, Čech Aleš Opatrný se třináctiletým Zandirem (Zandor Z), který je mírně handicapován chybějícím levým okem. Dvaadvacetiletá Nizozemka Jody van Gerwen, která ještě v roce 2012 startovala na mistrovství Evropy mladých jezdců v Ebreichsdorfu a obsadila tam osmé místo s Waldemarem, se do rozeskakování probojovala ze druhé půle startovního pole, po technické přestávce, a to s jedenáctiletým valachem Acord (Andiamo Z). Do rozeskakování sice nastupovala z druhé, tedy takticky výhodnější pozice, ovšem Aleš Opatrný se svými zkušenostmi nasadil laťku tak vysoko, že ji nedokázala překonat - absolvoval svižně, s maximálním zkrácením, jak bývá jeho zvykem, a bez trestných bodů, což se pro Jody ukázalo jako nepřekonatelné. Chybovala v kombinaci a do cíle dojela i v pomalejším čase. Přesto je pro ni tento výkon na úrovni 155 cm jistě velmi úspěšný.

Na třetím místě ve velké ceně skončil jezdec zatížený pouhým trestným bodem za čas, Polák Lukasz Appel a Zarco.

V centrální lize SP za naším jezdcem skončil Litevec Andrius Petrovas a Lotyš Kristaps Neretnieks, bohužel žádný z domácích početných jezdců.

Jako druhý v bodování Cavaliada Tour (Poznaň, Lublin, Varšava) skončil Litevec Andrius Petrovas , třetí místo vybojoval Němec Felix Hassmann, v GP Varšava s chybou čtvrtý. Až jako čtvrtý v celkovém pořadí skončil nejlepší Polák - Andrzej Głoskowski a získal tak speciální cenu, automobil Volkswagen.

Mezi juniory s velkým náskokem zvítězil Andrzej Opłatek.

Nejlepším varšavským startujícím do 21 let se stala Zuzanna Gowin, když dokončila se dvěma chybami.

Během neděle proběhla také drezurní soutěž GP kür, v níž zvítězila Gabriela Jaworska-Mazur s valachem Zimbou s výsledkem 68.333 %.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.