Andrew Nicholson zpátky v sedle!

Jak jsme vás informovali, po pádu na poslední překážce krosu na srpnovém CIC3* v Gatcombe byl hospitalizován Novozélanďan Andrew Nicholson. Po osmihodinové operaci a několikatýdenním pobytu byl propuštěn do domácího ošetřování. Aktualizace 10. 10. 20:00 HOD: Jeden rozdrcený obratel dělil Andrew Nicholsona od života v sedle nebo na vozíčku. Aktualizace 21. 12. 16:30 HOD: Andrew je zpátky v sedle!

Aktualizace 21. 12. 16:30 HOD: Andrew je zpátky v sedle!

Téměř 4 měsíce po pádu Andrew Nicholson opět jezdí. V rozhovoru pro New Zealand Herold objasňuje, že v sedle je už týden: "K ježdění - opět se cítím dobře. Nic mě nebolí a necítím se jako bych měl nějakou pauzu." Jeho další plány jsou velmi konkrétní: "Chci jezdit v Badmintonu a v květnu tam chci vyhrát. Ale není dobré mluvit jen o tom. Je potřeba být v dobré kondici a mít jasno v tom, co dělat a proč. A to nebudu vědět, pokud nebudu trochu dále." Ohledně OH se vyjádřil: "Abych byl upřímný, olympiáda není zcela na začátku mého seznamu. Nyní jde o to, abych byl zase fit a pak se rozhodnout, zda budu jezdit." A dodává: "Nebudu jezdit jen do počtu. Chci navázat tam, kde jsem přestal."   

Aktualizace 10. 10. 20:00 HOD: Jeden rozdrcený obratel dělil Andrew Nicholsona od života v sedle nebo na vozíčku. 

Devátého srpna při Festival of British Eventing v Gatcombe nepřekonal čistě kůň Andrew Nicholsona poslední překážku crossu. Andrew vypadl ze sedla a při dopadu uslyšel křupnutí. Zvedl se, zkontroloval jestli je kůň v pořádku a kráčel zpět připravit si dalšího koně do crossu. Ale vůbec netušil, že má zlomený krk.

Podobná zranění krku končí v 98 procentech celkovým ochrnutím.

Rozdrcení obratle mu však zachránilo život, jelikož se tak uvolnil tlak na páteř, Nicholson mohl vstát a chodit. Osm týdnů po pádu může sedět a jíst bez zpevnění krku a do několika týdnů bude i volně chodit.

"Zatracený kůň" byla první myšlenka Nicholsona, když padal ze sedla.

"Než dopadnete na zem, tak už víte, jak moc to bude bolet," říká Andrew. "Nohy jsem měl stále ve třmenech, ale podařilo se mi z nich dostat, než se kůň převalil. Myslel jsem, že mám zlomené rameno, protože tam jsem cítil nejvíc bolesti. Pak jsem zjistil, že s ním můžu hýbat, ale brnění v rukou bylo stále horší," pokračuje ve vyprávění.

"Věděl jsem, že již nemůžu odjet dalšího koně, kterého jsem měl v soutěži, a tak jsem zavolal doktora. Myslel jsem, že dostanu nějaké prášky proti bolesti, ale doktor mě poslal do nemocnice na rentgen."

V nemocnici byl ihned po zjištění rozdrceného obratle připoután k lůžku a odvezen do John Radcliffe Hospital, kde podstoupil osmihodinovou operaci. Zde bylo sděleno jeho manželce, že její manžel "má větší šanci vyhrát v loterii, než se úplně uzdravit z takového zranění". Pokud by však nepodstoupil operaci, ochrnul by na celém těle. "Normální pacienti po takovém tlaku na páteř okamžitě ochrnou a zranění jsou nevratná. Doktoři nemohli uvěřit, že se můžu stále hýbat," vzpomíná Nicholson.

S rehabilitací pomohl britský Fond pro zraněné žokeje. "Andrew závodil v březnu v charitativní soutěži National Hunt Jump racing festival a tak mu nyní vrací jeho laskavost," říká Nicholsonova žena Wiggy.

"Uvědomil jsem si, že jsem měl štěstí. Potěšila mě podpora z celého světa," končí rozhovor Andrew.

 

Původní zpráva

Po pádu byla Andrewovi ihned poskytnuta pomoc a byl ošetřen v nemocnici ve Swindonu. Poté byl převezen do nemocnice v Oxfordu.

Kůň Cillnabradden Evo, s nímž má na kontě již několik úspěchů, zůstal nezraněn.

Jak rychle a zcela podrobně o celém těžkém úrazu informoval například Horse and Hound nebo Eventing Nation, můžete sledovat sami.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.