Češi na jihofrancouzském ME ve vytrvalosti

Vesničku Florac zahltily během uplynulého týdne koňské přepravníky a v nich špičkoví vytrvalostní koně, aby se zde v malebné jihofrancouzské krajině utkali při evropském šampionátu. Na start opravdu náročného vytrvalostního dostihu se postavilo 78 jezdců a koní a mezi nimi i čeští zástupci. Trasu o délce 160 km, během nichž dvojice překonávaly neuvěřitelné převýšení více než 3600 metrů, však ne všechny dokázaly dokončit. Helena Terberová v sedle Nikaya de Paute patřila k 43 startujícím, co slavnostně projeli cílem.

V rámci tohoto vytrvalostního dostihu proběhla celkem tři různá vyhodnocení - vedle evropského šampionátu jednotlivců a týmů, měli někteří jezdci možnost startovat také v otevřené soutěži. Nejlepšího výsledku vůbec (celkový čas 08:38:10) dosáhl reprezentant Spojených arabských emirátů, Ali Khalfan Al Jahouri na koni Kalifa a stal se zároveň vítězem otevřené soutěže. Během všech šesti fází dostihu si sebejistě držel místo na špici.

Evropský mistrovský titul si odvezla španělská dvojice Maria Alvarez Ponton a Nobby, když obtížnou trasu dokokončila v čase 08:45:52 - celkově druhá. Mezi týmy byli nejlepší domácí Francouzi (V. Atger, J. Goachet, S. Demedy, B. Santisteva).

České barvy hájily ve Francii Helena a Markéta Terberovy - druhá jmenovaná musela však dostih ukončit po předposlední fázi. Jedinou nadějí tedy zůstala Helena Terberová s Nikaya de Paute. Pátou část dostihu dokončila jako 35. v pořadí a v poslední fázi se jí podařilo výsledek ještě o 12 příček vylepšit.

Česká dvojice tedy nejenže dokončila (v celkovém čase 10:46:34), ale navíc se může pyšnit skvělým 23. místem v otevřené soutěži a 17. místem na ME!

Kompletní výsledky najdete pod článkem.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.