Česká voltiž na ME 2011 Le Mans

Mistrovství Evropy ve voltiži letos hostí ve dnech 16. – 21. srpna francouzské město Le Mans. V sobotu 13. srpna tam vyráží také početná ekipa juniorských i seniorských jezdců prezentujících Českou republiku.  Mezi seniory se představí jediný muž, nadějný Lukáš Klouda. O medaile bude bojovat také juniorský tým z JK Hřebčín Albertovec.  Kdo konkrétně je v české reprezentaci a pokusí se přivézt medaile? Více...

Aktualizace 21. 8. 18:33 HOD:  Včera skončily finálové sestavy skupin juniorů. Reprezentanti z Albertovce si vezou domů krásné šesté místo. Sice panuje ve skupině zklamání, protože děvčata chtěla výš. Po dlouhých letech však česká skupina přiveze pěkné umístění.

Dnes českou ekipu ještě čekají finálové volné mužů a Pas_de_Deux. Lukáš Klouda vstupuje do finálové volné z 10. místa, děvčata z 9.tého.

 

Aktualizace 19. 8. 10:50 HOD:  Další sestavy za námi.

Dnes proběhly volné sestavy juniorů a povinné sestavy seniorů. Do druhé půlky už postupovaly z juniorů jen dvě děvčata a to Martina Vajdová z Albertovce a Eliška Kociánová z Frenštátu. Martina bohužel dnes nepředvedla svou pěknou sestavu a některé cviky se jí tak úplně nepovedly. Volná nebyla fiaskem, ale i tak se Martina nakonec posunula na 26 místo. Eliška pro změnu zajela dnes už jistější výkon oproti povinné sestavě a tak se naopak posunula vpřed na konečné 30 místo.

Jak jsem už zmínila, proběhly i první seniorské sestavy. Jediný muž v barvách ČR Lukáš Klouda, zajel velmi dobře. Je vidět, že na německém Harry Potrovi pod vedení Kaie Vorberga se jeho výkon zlepšuje a více si na sebe zvykli a tak jde zítra do volné sestavy Lukáš z 8. místa. Seniorské děvčata z Tlumačova dostaly možnost startu na jiném koni, když odvolali Paegase a tak dnes nastoupily s Albertovským náhradníkem Aqarisem
pod vedením Ladislava Menšíka. Start byl velmi vyrovnaný, děvčata se s tím
popraly docela dobře a verdikt po povinných sestavách zní - Wolfová Jana 23.,
Mikesková Nela 24., Urbanová Margita 25.

Aktualizace 19. 8. 9:30 HOD:  Přidány fotografie od Petra Videnka. Online přenos přináší Dailymotion zde.

 

Denis Balaštík

Denis Balaštík

 

Junior team

Junior team

 

Lukáš Klouda

Lukáš Klouda


Eliška Kociánová

Eliška Kociánová


Martina Vajdová

Martina Vajdová

 

Jana Wolfová

Jana Wolfová


Voltiže není nikdy dost!

Voltiže není nikdy dost!

 

Aktualizace 18. 8. 12:30 HOD:  První zprávy z místa dění. Do redakce přišla zpráva od A. Videnkové. Skvělé výsledky českých reprezentantů, ale obrovská smůla na kopytech...

Více přiblíží celá zpráva...

.„Voltižní ME lze z pohledu české ekipy přirovnat k jízdě na tobogánu – „Jednou jsi dole, jednou nahoře.“ Na pohled krásná Francie se pere s naprosto nepříjemným (a to je použit velmi jemný výraz) chováním a arogancí Francouzů. Absolutní nepřipravenost Francouzů vzhledem k "otřesným" cenám je do nebe volající. Nejdražší šampionát v historii vypadá asi takto:  
V sobotu navečer vyráží tři česká auta s vozíky na dalekou cestu do Le Mans. Děláme malou přestávku v německém městečku Worms, kde vykládáme koně, opohybujeme a v klidu nakrmíme, napojíme. Navečer v neděli opět nakládáme a vyrážíme vpřed Le Mans. Příjezd okolo dvanácté hodiny na místo, jehož adresa není uvedena správně ani v rozpise. Ptáme se tedy kolemjdoucích, kde se toto slavné závodiště nachází?

Po příjezdu vidíme, jak závodiště není na velkou akci připraveno. Kolem běhají lidé, ve velkém se teprve vyklízejí stáje, kde už od osmé hodiny ranní měli stát voltižní koně. "Pokud si chcete ustájit, tak si to asi budete muset zastlat" podává nám informaci jeden z organizátorů. Na ubytování nás odváží další paní organizátorka... "No víte, já vlastně nevím kde to je, potřebuji mapu." K tomu už vážně není co dodat. Co na to říct? Tito lidé organizování ME opravdu vzali vážně. Nakonec úspěšně přijíždíme na ubytování, které, jak se později dovídáme, je asi jedno z nejlepších. Veterinární přejímka byla bohužel pro našeho jednoho koně neúspěšná.

Pegas

Pegas

První závodní den.
Soutěže začaly povinnými sestavami juniorských žen. Nejlépe se vedlo Martině Vajdové z Albertovce (21.), hned za ní skončila Michaela Hánová (22.) z Tlumačova. Denis Balaštík taktéž z Tlumačova se svým 12. místem předvedl také velmi dobrý rozjezd. Nejlepší výsledek za první závodní den získala juniorská skupina z Albertovce a to páté místo. Večer před zahajovacím ceremoniálem však přišli zástupci rozhodčích s veterinářem s tím, že skupinový kůň Unikát a jednotlivecký Paegas projdou novou veterinární zkouškou, jelikož se sboru zdá, že kulhají.
A tak jdou oba koně na kontrolu. Bohužel, Paegasova zkouška dopadá špatně a kůň i cvičenci na něm končí. Unikát prošel, je naprosto v pořádku.  A tak zahajovací ceremoniál, na který se všichni těšili, probíhá ve smutku a za přívalu slz. Nicméně, bojujeme dál a tak držte pěsti prosím, aby tyto smutky se už neopakovaly. Zítra nás čekají starty seniorských i juniorských jednotlivců ...“

Andrea V.

 

Startovní a výsledkové listiny jsou k dispozici ZDE.

 

 


 Jan Sklenaříková

 

junioři

Pas de deux

Juniorky

Senioři

Seniorky

družstvo

Koně a lonžéři

Koně a lonžéři

Podpora

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.