Český skokový pohár 2019: Brno obhájil Marek Klus

Od 4. do 5. května probíhá v Brně - Veveří další kolo Českého skokového poháru 2019. Program nabídne kompletní čtveřici seriálových túr. Vrcholem pak bude nedělní Falton Velká cena Brna.

 

Sobota

Byť předpověď počasí hrozila deštěm i sněhem, sobota se rozednila do slunečného rána, které odstartovalo dvoudenní mítink při Velké ceně Brna. Role zahajovací soutěže se ujal parkur stupně ZL rozdělený na dvě oddělení: to první, otevřené, čítající méně koní, ovládl Jiří Tměj s Londonderry DK. Druhé oddělení patřilo uzavřené kvalifikaci Amateur Tour, ve které se představilo celkem čtyřiatřicet dvojic. Do následného rozeskakování se probojovalo třináct jezdců, kde si nulu na kontě udrželo devět z nich. Dlouhou dobu se v čele průběžného pořadí držela Nikola Huňová s Merrou, kterou nedlouho před koncem soutěže s časem rozeskakování 20.29 sekund vystřídala Denisa Materová, a tento čas se stal také časem vítězným. Celá elitní pětice byla čistě dámská, v dalším složení Martina Soukupová, Sandra Petković a Dana Beranová.

Amatéři předali pomyslnou štafetu juniorům, tedy jejich první kvalifikaci v rámci Czech junior cupu, jež stála na výškách 115 a 120 cm. Jezdců do osmnácti let se na Veveří sjelo celkem sedmnáct, z čehož pět čítaly děti závodící na nižších výškách překážek. S poměrně náročným parkurem stavitele Roberta Smékala se mnoho jezdců popasovalo s překvapivou lehkostí. Do návazného rozeskakování (všechny soutěže dne se totiž jely dle článku pravidel 298.2.4.) se dostalo osm jezdců, z nichž dva hned s oběma koňmi. Našlápnuto k vítězství měla Natálie Kovářová v sedle Contendry S, která cílovou linii protla v čase 24.12, chyba na překážce číslo dvanáct po krátkém nájezdu ji však odsunula až na nižší příčky výsledkové listiny. Poslední na startu, Lenka Sikorová s koněm Alcas, se výsledku fryčovické dvojice přiblížila nejvíce a časem o tři setiny sekundy pomalejším brala zlato. Odstup necelé sekundy si od ní udržela Chantal Nová s Greens Rio Mamore, která obsadila ještě čtvrté místo s koněm Quibcona. Pětici nejlepších doplnila třetí Nyna Bartoňková a pátá Kateřina Matušková. Šestým a posledním jezdcem s dvojitým čistým kontem byl Jan Hurtík v sedle Trischas Girl.

Na stejné dráze parkuru se skákala i otevřená dvouhvězdová L soutěž, do které nastoupilo na devětatřicet koní. Ani obávaný Falton profil tentokrát nepůsobil příliš problémů a místem čerpajícím nejvíce chyb byla linie na šest klidných cvalových skoků v závěru základního parkuru, kdy vstupní motýlkový oxer padal stejně často jako následující kolmák. Samy za sebe mluvily čísla, kdy se do návazného rozeskakování dostalo celkem sedmnáct z šestatřiceti startujících. Nejrychlejším byl Jiří Tměj, který si tak zajistil druhé vítězství dne, tentokrát v sedle Atily 2.

 Soutěže stupně S** a ST* na startovním poli obsahovaly nejednu dvojici přihlášenou na nedělní U25 či Velkou cenu. V obou těchto soutěžích byl pátou překážkou parkuru trojskok na příjemný jeden a jeden cvalový skok, který mnoho vrásek na čele jezdců nezpůsobil. Vícero chyb si v nejvyšším parkuru dne vyžádala posunutá pasáž z již zmiňovaného motýlkového oxeru, nyní stojící na vzdálenosti třiadvaceti metrů, a poslední řada základního kola, zaoblená linie z kolmáku Falton na pětadvacet metrů do dvojskoku. V S** brali první dvě místa Ladislav Vachutka a Tereza Mücková (kteří obsadili ještě pátou a šestou příčku výsledkové listiny), pro třetí místo si dojel Rudolf Doležal. Generálku na Velkou cenu poté ovládl loňský vítěz Marek Klus, jež bral s Carebisem zlato a s Quastinou potom ještě pomyslnou bramborovou medaili. Pouze čtyřem dalším jezdcům se podařilo trať stavitele Smékala překonat čistě v obou kolech. Druhá tak skončila Tereza Mücková s Control Me Karsit, třetí Miloslav Příhoda a Casally, pátý Quattro Cento v sedle s Rudolfem Doležalem a tuto šestici uzavřel Zdeněk Matýska a Bleu Diamond Van Herikhave.

Pomalu se smrákající nebe na závěr dne přeci jen předvedlo dešťovou sprchu, která doprovázela juniory při jejich druhé, tentokrát stylové kvalifikaci. Na stejných výškách jako ráno se zde vody parkuru s hodnocením stylových komisařů vyrazilo ochutnat jen deset jezdců, z nichž definitivně nejúspěšnější byla Chantal Nová, která si s Quissinim známkou 8,5 zajistila výhru, hodnocení 8,2 s Greens Rio Mamore potom stačilo i na příčku druhou. Bronz poté putoval do rukou Natálie Očenáškové, o čtvrtou pozici se dělily Kateřina Matušková a Natálie Kovářová.

 

NEDĚLE

Sluneční paprsky byly v neděli již jen tesknou vzpomínkou diváků choulících se v dekách na tribunách už od osmé hodiny ranní. Zahajovací nedělní a zároveň poslední otevřenou soutěží víkendu byl dvoufázový parkur 120/130, kde odstartovalo na dvě a půl desítky jezdců. Marek Klus zde potvrdil svou formu ze soboty a se Sabeliusem a Quastinou posbíral první a druhé místo, čtvrté a páté zase obsadil Miloslav Příhoda s koňmi Carman a Maxime. Mezi dva gentlemany se stylovou a rychlou jízdou vměstnala Gabriela Staňová s Lotus-HS.

Ten pravý adrenalin se po areálu na Veveří rozlil se zvoncem oznamujícím prvního jezdce na startu pětadvacetičlenného finále Amateur Tour. S parkurem o deseti překážkách a dvou dvouskocích se překvapivý počet jezdců popasoval bez větších komplikací a do rozeskakování tak nastoupilo hned dvanáct dvojic. Čtvrtá startující Zuzana Šimečková jako první prolomila hranici čtyřiceti sekund a časem 38.91 se ujala průběžného vedení. Ani následujícím jezdkyním, Sandře Petković a Rozálii Zykánové, které nasadily velmi ostré tempo, se nepodařilo čas pod oněch čtyřicet sekund stáhnout, a výsledné elitní trio bylo tedy čistě dámské, ve složení Šimečková, Petković a Zykánová.

Sedmnáct jezdkyní (pět z nich na dvou koních) doplněných jediným jezdcem se postavilo na start finálové soutěže Czech junior cupu. I přes nepříjemný vítr a teplotu pár stupňů nad nulou se ochozy kolem arény s postupem nedělního dopoledne zaplnily a dvanáctihlavé rozeskakování (stejně jako v případě AT) tak zažilo příjemnou podporu ze strany obecenstva. Do zkráceného parkuru stavitel Robert Smékal zapojil celkem šest překážek ze základního kurzu se závěrem v podobě dvojskoku pod hlavní tribunou. Druhá na startu, favorizovaná Natálie Kovářová v sedle Contendry S předvedla velmi rychlou jízdu, ovšem se dvěma chybami na překážkách. Všech pět dekorovaných pozic nakonec patřilo jezdkyním, které dokázaly zkráceným parkurem rozeskakování projet čistě. Kateřina Matušková se časem 33.91 velmi přiblížila obhajobě loňského prvenství, nakonec ale předposlední startující Chantal Nová přijala vhozenou rukavici a s Quissinim čas Matuškové o několik desetin sekundy překonala. S menším rozestupem třetí příčku výsledkové listiny zaujala Tereza Procházková s Liberty 2, čtvrté a páté pak skončily Johana Laura Šebestová a Eliška Machalová.

Na start soutěže pro jezdce do pětadvaceti let, která se zde jela na obtížnosti jednohvězdového ST, se po několika odhlášeních dostavilo čtrnáct dvojic. Náročným kurzem se třemi dvojskoky prošli pouze tři účastníci bez penalizace. Největší problémy pravděpodobně tvořila závěrečná pasáž parkuru, linie z mohutného oxeru na pět klidných cvalových skoků do kolmákového dvojskoku s poměrně krátkým prostorem uvnitř. Jako první parkurem rozeskakování prosvištěl Jiří Tměj s Atilou 2, aby jej hned následně o půl vteřiny porazila vedoucí loňského žebříčku U25, Miroslava Škanderová. Třetí startující, Lucie Kumarová v sedle Athose po jedné chybě vzdala další pokračování, jelikož již měla jasnou bronzovou medaili. Na dalších dvou dekorovaných příčkách se usadily dvě nejrychlejší jezdkyně s chybou v základním kole, Klára Dostálová s Manou a opět Lucie Kumarová, tentokrát s Concantusem.

Pouze o jediného přihlášeného více než soutěž pro mladé jezdce čítala Falton Velká cena Brna. Do finále pro deset nejlepších se tak dostal i desátý Jan Chýle s devíti trestnými body. Rudolf Doležal se nakonec rozhodl startovat pouze s jedním koněm, a tak mělo brněnské finále pouze devítičlenné osazenstvo. Jako první projel tratí Jan Chýle s Larou 13, který k devíti trestným bodům z kola základního přidal dalších osm. Rudolf Doležal s Quattro Centem také zajel nulu, a tak byl jejich celkový výsledek osm tr.b. O několik koní později startoval Chýle také se svou jedničkou Cool Paradise, se kterým inkasoval nulu přidanou k jedné předchozí chybě a skončil tak celkově na pátém místě. Oba jezdci nastupující po základním kole s pěti trestnými body, Ondřej Pospíšil a Miloslav Příhoda, zajeli suverénní finále bez shození a zařadili se tím na šestou a sedmou příčku výsledkové listiny. Pouze čtyři dvojice prošly sítem základního parkuru bez penalizace. Jediná dáma Velké ceny Tereza Mücková jednou chybovala a brala tak s Control Me Karsit čtvrté místo. O medailové pozice se poté popral Marek Klus s Jakubem Štěrbou, kdy se Klus nejdříve ujal vedení s Carisonem, aby jako poslední startující s Carebisem svůj vedoucí čas ještě vylepšil a domů odjel se zlatem i stříbrem. O dvě sekundy pomalejšímu Jakubovi Štěrbovi s Warnessem pak zůstal bronz.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.