Český skokový pohár 2019: Litomyšl: VC pro Štětinu

Ve dnech 6. až 9. června se v Suché u Litomyšle odehrál pátý díl prestižního parkurového seriálu Český skokový pohár. Stejně jako předešlá kola přinesl tento mítink soutěže ve všech čtyřech vypsaných túrách. Amateur Tour vrcholí jako obvykle v sobotu. Dílčí finále Czech Junior Cupu, kategorie U25 i samotná Velká cena Litomyšle jsou na programu v neděli.

 

Roli dějiště pátého kola Českého skokového poháru převzala Jízdárna Suchá u Litomyšle v již tradičním termínu druhého červnového víkendu. Do rodného města Bedřicha Smetany přijela početná ekipa jezdců a tak i nedělní Velká Cena čítala na sedmadvacet dvojic.

Na místním kolbišti se závodilo již od čtvrtečního rána; první finálovou soutěží pak byla Amateur tour, jejíž účastníci odstartovali půlhodinu po sobotním poledni. Zapsat v základním kole nulu se podařilo sedmičce dam doprovázené Liborem Stuchlým. První zkrácený parkur Petra Maška otestovala Michaela Brožková s Corneliusem, aby si zapsala druhou nulu a čas rovných dvaatřicet sekund. Marně čekala na přemožitele; nejblíže se jejímu výkonu přiblížila jediná druhá jezdkyně s čistým rozeskakováním, Nela Pilbauerová s Gaiou 4, jejíž čas byl však téměř o pět vteřin pomalejší. Stupínek vítězů doplnil jediný gentleman amatérského finále, Libor Stuchlý, který v sedle klisny Caty Catanga-O předvedl nejrychlejší jízdu z těch se čtyřmi trestnými body.

V juniorských vodách chyběla špička průběžného žebříčku, i přes to ale finále Czech Junior Cupu zapsalo šestadvacet dvojic. Pro mladší věkovou kategorii (kterou zastupovaly pouze tři jezdkyně) byl parkur nastaven na obtížnost L**, starším jezdcům se pak beriéry o deset centimetrů zvedaly. Stejně jako v případě AT, i zde Litomyšlské ochozy viděly osm čistých kol, kde nechyběly všechny tři mladší jezdkyně, Natálie Kovářová pak s oběma koňmi. Pouze jediná dvojice, druhá startující Nikola Egrová a klisna Alexia-L, zvládla udržet čisté konto i v rozeskakování. Další medailové pozice obsadily jezdkyně s chybou, stříbro připadlo ptýrovské Viktorii Žižákové v sedle hnědáka Cherry Blue a bronz putoval do jižních Čech zásluhou Jany Táboříkové a Luciuse Bono.

V Ceně společnosti Jeanswear, jež na obtížnosti ST* figurovala jako soutěž U25, byly k vidění nuly pouze dvě. Jako první z dua bezchybných odstartovala Tina Šalková, která s třináctiletým Digerem předvedla velmi rychlou jízdu, neubránili se však chybě na zdi s logem ČSP. Jiří Tměj tím pádem mohl vsadit na taktiku pomalejší a opatrné jízdy, která mu vynesla pouze jediný trestný bod za čas a mohl se tak se šimlem Crosbym DK radovat z vítězství a plného bodového přídělu. Za nimi se seřadily dvě dámy s jedním trestným bodem za čas ze základního kola: Natálie Ulčová a Kateřina Kubrická. Elitní pětici doplnila Nina Kaločová.

Ve Velké ceně Litomyšle pod záštitou společnosti LB Tech překonali čtyři jezdci základní kolo parkuru o dvanácti překážkách bezchybně. Jan Štětina, Marek Klus, Lucie Strnadlová a Přemysl Adam, ti všichni vstoupili do finále pro deset nejlepších dvojic s čistým štítem. Marek Klus se šimlem Carebisem jistě pomýšlel na obhajobu brněnského prvenství, zaváhání ve finále ho však z předních příček odsunulo až na konečné deváté místo, těsně před partnerku Miroslavu Škanderovou, která zažívá premiérovou sezonu na úrovni T*. Lucie Strnadlová tentokrát svou stájovou jedničku, klisnu Carinu 6, přenechala juniorské svěřenkyni Tině Laryšové a sama do Litomyšle přivezla mohutného valacha Fall River Blue VDL. Tato dvojice ve finále inkasovala chybu na předposlední překážce trati, kolmém skoku ČSP, a konečné čtyři trestné body jezdkyni postavily těsně pod stupně vítězů. O vítězi nakonec rozhodl pouze čas, neboť Adam i Štětina absolvovali finále bez penalizace. Čas Přemysla Adama v sedle Cachase byl nakonec o necelé dvě vteřiny pomalejší a Jan Štětina tak navázal na úspěch z Hradišťka, tentokrát s teprve osmiletým hřebcem Gylord-S, který parkur na této obtížnosti absolvoval poprvé. Na nejnižším stupínku vítězů stanul jezdec s jediním trestným bodem ze základního kola, Jan Chýle.

 

 

 

Tisková zpráva

Jan Štětina prožívá skvělé sportovní období. Stejně jako před dvěma týdny v Hradištku u Sadské dokázal v Suché u Litomyšle ovládnout Velkou cenu Českého skokového poháru. Tentokrát nenašel přemožitele v sedle Gylorda-S.

Ze sedmadvaceti dvojic, které nastoupily v neděli 9. června do Velké ceny Litomyšle vypsané jako Cena společnosti LB TECH, dokázaly překonat základní parkur bez penalizace pouze čtyři. Smolný jeden trestný bod za překročení časového limitu si připsali loňský vítěz velkého finále Českého skokového poháru Ondřej Pospíšil s Einfachem a Jan Chýle v sedle Cool Paradise.

Chýle v pozici dosavadního lídra žebříčku Českého skokového poháru postoupil do finále páté letošní Velké ceny hned se dvěma koňmi, stejně jako jeho pronásledovatel Jan Štětina. Nesl si však bodovou zátěž s oběma. S Larou 13 k pěti bodům připsal ve finále ještě jeden, na hřebci Cool Paradise sice napodruhé již žádnou další penalizaci nepřidal, ale s jedním bodem nedosáhl na lepší než třetí místo.

Také Jan Štětina měl ve finále dva svěřence. Benito-S chyboval jednou v obou částech soutěže a skončil sedmý za Chýlem s Larou. S Gylordem-S byl jedním ze čtyř účastníků, kteří před finálovým startem neměli žádný trestný bod. Stejně jako Přemyslovi Adamovi s Cachasem se mu nulu na bodovém kontě podařilo udržet a jelikož měl lepší čas, mohl se letos již podruhé radovat z vítězství v této domácí parkurové extralize.

Pod stupni vítězů v Suché u Litomyšle zůstala Lucie Strnadlová s Fall River Blue VDL. Ta vstupovala do vrcholu soutěže s nulou na bodovém kontě, ale jedna chyba jí odsunula mimo medailové pozice. Naopak Tina Šalková s Dartaňanem 1 chybovala hned v úvodu soutěže a napodruhé předvedla čistou jízdu, jež by s časem 55,30 stačila na pomyslný bronz. Takto se musela spokojit až s pátou příčkou.

Smutný byl hodně Marek Klus, ten totiž s Carebisem útočil na druhé letošní pohárové prvenství. Základní parkur zajel nejlépe ze všech. Jenže se ve finále nevyhnul 12 trestným bodům za zastavení i shození, čímž se propadl na devátý řádek výsledkové listiny za Ondřeje Pospíšila s Einfachem. Ten měl na svém kontě v součtu 8 trestných bodů. Poslední, tedy desátou umístěnou finalistkou byla Miroslava Škanderová s Delisou 3. Ke čtyřem bodům přidala na závěr ještě devět.

Jan Štětina se vítězstvím ve Velké ceně Litomyšle zároveň vyhoupl do průběžného vedení Českého skokového poháru. Záznam vrcholu jeho pátého kola odvysílá Česká televize ve středu 12. června od 18.50 v pravidelném jezdeckém bloku na programu ČT Sport.

 

Výsledky

neděle: 130 cm - M. Klus a Sabelius, 120/130 cm CJC - N. Egrová a Alexia-L, 140 cm U25 - J. Tměj a Crosby DK, VC 145 cm - J. Štětina a Gylord-S.

sobota: 120 cm - Š. Zavoralová a Simona 3, 115/125 cm - G. Kopřivová a Kiara 4, 110 cm AT - M. Brožková a Cornelius, 130 cm - J. Tměj a Atila 2, 140 cm - J. Jindra a Gina 11

pátek: 110 cm - T. Mücková a Mette van de Molenhoek Karsit, 110 cm AT - D. Materová a Lanaken, 115/120 cm - J. Štětina a Elvis -S, 130/140 cm - J. Štětina a Gylord-S, 115/120 cm CJC - Ch. Nová a Quissini, 

čtvrtek: 100 cm - N. Janáčková a Teviot, 110 cm - V. Staněk a Mac 1, 115 cm - P. Poláčková a Arlette 1, 100 cm AT - E. Bittnerová a Deli 4, 125/130 cm - M. Hentšel a L-Querida

 

 

 

 

Tisková zpráva

Do juniorské túry je nahlášeno více než třicet dvojic. Nejvýše postavení jezdci aktuálního pořadí Czech Junior Cupu na soupiskách chybí, a tak se otevírají dveře dalším mladým talentům. V Litomyšli si v případě úspěchu může v tabulce výrazně polepšit Lenka Košťálová, jež je průběžně sedmá i za ní seřazené jezdkyně Tina Laryšová, Natálie Očenášková a Natálie Cielecká. Proti nim se však na start postaví silné soupeřky. Dorazí Jana Táboříková, Natálie Kovářová, Chantal Nová, Gabriela Kopřivová nebo Nikola Egrová. V nedělním finále je čeká parkur s překážkami do 115 nebo do 125 centimetrů podle věkové skupiny účastníků, které jsou rozděleni od 12 do 15 let a od 16 do 18 let.

Neděle nabídne také parkur pro jezdce v kategorii U25, tedy ty, kteří letos dosáhnou maximálně 25 let, ale nepatří už do juniorské soutěže. Ti se budou muset popasovat s překážkami do 140 centimetrů. Mezi favority bude patřit trojice nejvýše umístěných jezdců v průběžném pořadí túry. V čele bodování je Miroslava Škanderová, druhá je Natálie Ulčová a třetí místo zaujímá Lucie Kumarová. Také další jezdec v pořadí Jiří Tměj si nenechá ujít páté kolo. Zabodovat v silné konkurenci ovšem nebude snadné. Na startovní listině se objeví Kateřina Málková, Adéla Půlpánová, Václav Staněk, Tina Šalková i Kateřina Kubrická.

Vrcholem závodů Českého skokového poháru v Suché je tradičně Velká cena Litomyšle s překážkami do 145 centimetrů. V tomto případě se na tamním kolbišti ukáže kompletní TOP4 z aktuálního žebříčku. Lídr bodování Jan Chýle je nahlášen s Larou a s běloušem Cool Paradise. Jan Štětina, který je v bodování druhý, dorazí s Gylordem-S a Benitem-S. Třetí Rudolf Doležal tentokrát nastoupí s Electric Lady a s jedním koněm pojede Velkou cenu i aktuálně čtvrtá Tereza Mücková. Ta se spolehne na svou stájovou jedničku hřebce Control Me Karsit.

Na paty nejen v tabulce, ale i v letošních výsledcích, šlape uvedené čtveřici Marek Klus. Ten pojede v Litomyšli bělouše Carebise, s nímž zvítězil v letošní Velké ceně Brna. Chybět nebude ani vítěz úvodního kola v Hořovicích Sergej Motygin ve dvojici s Dylanem nebo Lucie Strnadlová, která nenašla přemožitele v třetím ostravském kole. Klisnu Carinu ovšem nechává odpočívat a do páté pohárové Velké ceny nastoupí s holandským valachem Fall River Blue. Tím ovšem hvězdný výčet nekončí. Dorazí i šampion loňského ročníku Ondřej Pospíšil. Sedlat bude Einfacha a Zandira. Závodit bude i Tina Šalková, Jaroslav Jindra, Miloslav Příhoda a řada dalších jezdců. V seznamu přihlášených do Velké ceny je na třicet dvojic.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.