Český skokový pohár 2019: Ostrava - Strnadlová po dvou letech vítězkou ČSP v Ostravě

V pátek 17. května odstartovalo v Ostravě – Staré Bělé třetí kolo Českého skokového poháru. Právě ostravská Velká cena má mezi zastávkami této parkurové extraligy nejdelší tradici. Letos probíhá už 55. ročník. Obhájit prvenství se pokusí Marek Hentšel.

 

Aktualizace 19. 5.: Český skokový pohár pokračoval o víkendu třetím kolem v Ostravě – Staré Bělé. Na tamním travnatém kolbišti se z vítězství po dvou letech radovala Lucie Strnadlová, která s Carinou 6 jako jediná ani jednou nechybovala. Tisková zpráva

 

Neděle v Ostravě pod taktovkou žen: Láryšová, Ulčová a Strnadlová

V neděli devatenáctého května zažil svůj poslední závodní den Český skokový pohár při Velké ceně Ostravy. Vrcholem celého mítinku pak byly finále Czech junior cupu, soutěž pro mladé jezdce U25 a samotná Velká cena.

Těsně před polednem se po zahajovacích L** a S** soutěžích ostravským divákům představilo pět dvojic v rámci finální soutěže juniorů. Jako první nastoupila jediná jezdkyně náležící dětské kategorii, Gabriela Kopřivová, která se s přechodem z pony kategorie vyrovnává velmi dobře a parkurem s výškou překážek 120 cm procválala s dvěma chybami. Pro následující tři dámy se celý kurz o pět centimetrů zvedal. Tina Láryšová, která startovala v sedle dvou koní, jako první závodila s Cardelou a během parkuru inkasovala pouze jedinou chybu na zdi, a o chvíli později přidala stejný výsledek i s klisnou Darling 2. Jelikož základní kolo nevidělo bezchybný výsledek, rozeskakovaly se tři koně se čtyřkou; k Láryšové se přidala Natálie Cielecká s valachem Artis 1. Jako první do zkrácené verze parkuru z dílny Jany Holé nastoupila Láryšová s Darling, která ani jednou nezaváhala a dokončila s čistým kontem. Cielecké pak spadl po lehkém ataku předposlední skok a tak Láryšová s druhou klisnou nastupovala do rozeskakování již jako jasná vítězka. S Darling pak také jednou chybovala a s časem o něco pomalejším než Cielecká se zařadila na třetí příčku výsledkové listiny. Bramborovou medaili brala již zmiňovaná Kopřivová, juniorský kvintet uzavřeli Magdaléna Roubíčková a Mancret.

Na start parkuru pro jezdce do pětadvaceti let se postavila sedmička odvážných, čtyři z toho v sedle dvou koní. Šesti z nich se podařilo základní kolo na výšce 135 centimetrů dokončit s nulou a dostat se tím do rozeskakování. První čistou jízdu zde slavila Nina Kaločová s Duo Penotti-HDH, aby její čas o několik okamžiků později vylepšil jakubovický Václav Staněk s Codropiem. Hned po něm startovali vítězové z Hořovic, Natálie Ulčová a Demont, kteří elitní čas ještě o dvě sekundy překonali. Po ní jedoucí Lucie Kumarová s Athosem i Kaločová s Schicki-Micki byly zatíženy trestnými body, a tak se Ulčová mohla radovat z dalšího prvenství, které jí díky travnatému povrchu přineslo o pět bodů do žebříčku více, než je tomu u pískových kolbišť.

S třetí hodinou odpolední otevřelo zaznění zvonce pětapadesátou Velkou cenu Ostravy. Třináctičlenné startovní pole znamenalo, že se do tradičního finále pro deset nejlepších dostala i Miroslava Škanderová s dvanácti trestnými body. Ta ovšem ve finále k tomuto zatížení ani jeden trestný bod nepřidala a skončila tak ve své premiérové Velké ceně na pátém místě. Jako jediná po základním kole nesla na kontě nulu ostravská vítězka z roku 2017, Lucie Strnadlová. Suverénní jízdou na zkráceném parkuru si tento stav udržela a mohla se tak se svou stájovou jedničkou Carinou 6 radovat z vítězství. O další tři pozice se poprali matadoři Českého skokového poháru: Jan Chýle, Rudolf Doležal a Marek Klus. Chýle s Larou 13 udržel ve finále nulu a s celkovou čtyřkou na kontě bral stříbro, Doležal s Quattro Centem k jednomu trestnému bodu ze základního kola přidali chybu na překážkách a brali bronz. Čisté finále pro brněnské vítěze Marka Kluse a Carebise už nespravilo osmičku ze základu, a tato dvojice tak stanula těsně pod stupni vítězů.

Český skokový pohár má navíc změnu ve vedení žebříčku, Jakuba Štěrbu na pozici lídra vystřídal Jan Chýle, kterému na paty se ztrátou pouhého bodu šlape Marek Klus.

 

Sobotní dění

Sobotní juniorská kvalifikace čítala o tři jezdce více, než ta páteční; na start stylové soutěže se tak postavilo osm dvojic. Byť až do konce dojela pouze šestice z nich, padaly stylové známky z taktovky Jana Kubrického poměrně vysoko. Hned druhá na startu, Tina Láryšová s Darling 2 nastavila laťku na hodnotu 7.7, aby ji o několik okamžiků později vylepšila Tereza Vysoudilová s Ivem 42. Vysoudilová, stejně jako Láryšová, startovala na dvou koních. Uzavřela tak soutěž s Picardem 2, jež jí pomohl vylepšit o jednu desetinu bodu elitní hodnocení a tím s konečnými 8.4 body zvítězit. Jako čtvrtá skončila Magdalena Roubíčková a pátá opět Láryšová, tentokrát s Cardelou.

Poslední test před pětapadesátou Velkou cenou vytyčila Jana Holá na výšce 135 cm. Memoriál plukovníka Jana Havla byl vypsán na jedno rozeskakování. Pouze čtyřem jezdcům z třicetihlavého startovního pole se podařilo kurz o dvanácti překážkách a patnácti skocích projet bez chybování. První do rozeskakování nastoupili Jan Štětina s Celanem S a tento desetiletý šiml procválal cílovou linií v čase 36.81. To byla vhozená rukavice pro brněnské vítěze, Marka Kluse s Carebisem, kteří nakonec dokázali čas Štětiny o tři sekundy zkrátit. Třetí na startu, opavský Martin Hruška s klisnou Salou Z dokončil bezchybně, čas 37.50 je však odsunul až na třetí příčku průběžných výsledků. Kvartet jezdců uzavřela Lucie Strnadlová, která sice nasadila rychlé tempo, předposlední prvek rozeskakování, dvojskok na jeden cvalový skok, však její Carina 6 odskočila mírně z dálky a obě horní bariéry šly k zemi, čímž odsunuly trojanovickou dvojici až na čtvrtou pozici již konečných výsledků. Klus tak bral s Carebisem druhé prvenství víkendu a zůstává otázkou, zda v rámci nedělní Velké ceny nepřeruší vítěznou sérii…

Očekávaný závěr dne představovalo finále Amateur tour. Poprvé v historii tohoto seriálu se však pouze jediné jezdkyni podařilo projít základním kolem bez chybování, a tato nula zajistila Tereze Rojákové s Corleone bezpodmínečnou cestu na nejvyšší stupínek bedny vítězů. O dalších umístěních rozhodl čas v rámci čtyř trestných bodů, kde nejrychlejší se čtyřkou byla vítězka páteční kvalifikace, Olga Janásová. S rozestupem dvou sekund následovala Kristýna Zemanová, čtvrtí a pátí dokončili Libor Stuchlý a Nikol Chasáková.

Podle vítězky však finálový parkur nebyl nějak náročný co do techničnosti kurzu, rozhodující podle ní byla délka, kdy koně absolvovali jedenáct překážek včetně dvojskoku. „Pro nás byla nejobtížnějším skokem zeď, a také poslední skok celého parkuru, profil Ostrava, který padal poměrně často“, svěřila se Rojáková. A nebyla to jen ona, pro koho tvořily dva zmíněné profily (červená zeď Českého skokového poháru a ostravský profil s motivem hornických vagonů) jisté strašáky, vybraly si vícero chyb od již zkušených jezdců amatérské série, včetně jednoho pádu.

První finále víkendu s trochu netradičním průběhem je tedy již minulostí, následovat budou dvě další, předcházené ranními otevřenými L** a S** soutěžemi. Zlatým hřebem celého víkendu pak bude Velká cena Ostravy, jejíž start je plánován na patnáctou hodinu nedělní.

 

Pátek při VC Ostravy: kvalitní povrch i Klusovo (další) vítězství

Deště trvající téměř dva týdny nakreslily otazník nad kvalitou travnatého kolbiště v Ostravě, s nástupem pátku sedmnáctého května však slunce zalilo místní arénu teplými paprsky a nic tak nebránilo začátku třetího mítinku Českého skokového poháru, který se tímto přesunul na sever Moravy.

Ranní soutěže patřily kvalifikacím Amateur tour, k jedné uzavřené se tak přidala otevřená na výškách 110/115 cm. Amatérů se na start postavilo na jednatřicet, s klasickou pětadvacítkou postupivších do sobotního finále. V obou kvalifikacích dominovaly Olga Janásová a Nikola Huňová, kdy v ranní uzavřené zvítězila Janásová a v druhé zmiňované Huňová; obě dámy pokaždé s jiným koněm.

Dvojic na startu Czech junior cupu se sešlo, co by na prstech jedné ruky spočítal. Doslova. Páteční kvalifikace sice byla vypsána na jedno rozeskakování, toho se však oněch několik přihlížejících diváků nedočkalo, neboť nejlepší výsledek, který zapsala jediná jezdkyně z mladší věkové kategorie Gabriela Kopřivová, byl na hodnotě čtyř trestných bodů.  Za ní se poté seřadily Natálie Cielecká a Tereza Vysoudilová s osmičkou, a pětici uzavřela opět Vysoudilová, tentokrát se svým druhým koněm, následovaná Karolínou Liďákovou.

Nejvyšší parkur dne byl vypsán na obtížnosti dvouhvězdového S. Stavitelka Holá postavila třiadvaceti-členné startovní pole před poměrně technický kurz, kde místy inkasujícími nejvíce chyb byly řady mezi překážkami 2-3 a 7-8 na volitelných sedm či osm cvalových skoků. Devět jezdců protnulo cílovou linii bez trestných bodů a mohlo tak pokračovat do návazného rozeskakování. Hned třetí v pořadí byli vítězové Velké ceny Brna, Marek Klus s Carebisem, kteří nastavili elitní čas na 29,57. Ani domácímu Marku Hentšelovi se nepodařilo zopakovat triumf z dnešní soutěže stupně L**  a  musel se tak s Censorem spokojit s druhou příčkou výsledkové listiny. Třetí místo pak brala dvojice stáje Schneider, Jan Štětina a Benito – S.

O svůj názor ohledně stavu zdejšího zeleného povrchu se podělila stavitelka parkurů Jana Holá společně s jezdci Janem Štětinou a Terezou Vysoudilovou:

Jana Holá: „Tráva je kvalitní, pružná a dobře se tady o ni starají. Od začátku roku byla šestkrát nebo sedmkrát sekaná a dvakrát propichovaná, takže jí ani předchozí vytrvalé deště nemohly ublížit. Jediné, co tady momentálně nestihli, bylo finální posekání. Do čtvrtka totiž pršelo, a kdyby se na povrch vjelo traktorem, poničil by se. Vloni byl povrch zvlášť v sobotu podmočený, to se přihnala bouřka, která v noci napršela do stop po pátečních soutěžích, a to už se špatně vsakovalo. Dnes byl ale povrch velmi solidní.“

Jan Štětina: „Tráva je výborná, povrch sám o sobě moc dobrý. Koně se rádi odráží i dopadají a vůbec nevadí, že je tráva delší, protože se alespoň nevyšlape. Škoda je, že dnes nebylo opracoviště venku, ale hlavní aréna je z mého pohledu skvělá.“

Tereza Vysoudilová: „Trošku jsem se po deštivém týdnu bála stavu zdejší trávy, ale úplně zbytečně. Byla pevná v obloucích a zároveň pružná na doskoku, jsem mile překvapena.“

 

 

 

 

Půvobdní tisková zpráva

První parkury v rámci třetího kola Českého skokového poháru vyrostou na kolbišti jezdeckého areálu Baník Ostrava ve Staré Bělé v pátek 17. května. Během tří dnů proběhne celkem šestnáct soutěží, mezi nimiž nemůžou chybět všechny seriálové túry. Vrcholy programu, kterými jsou dílčí finále Czech Junior Cupu, U25 a Velká cena Ostravy, přinese neděle.

Do Czech Junior Cupu je nahlášená šestice soutěžících. O body do juniorského žebříčku budou závodit Tereza Vysoudilová, Natálie Cielecká, Gabriela Kopřivová, Eliška Bartusková a Eliška Machalová. Ta jako jediná prozatím bodovala do tabulky v této kategorii, má tak velkou šanci vyšvihnout se po třetím kole do jejích nejvyšších pater. Mezi jezdci ve věkové kategorii do 25 let nenechává nic náhodě Natálie Ulčová. Ta je v průběžném pořadí soutěže U25 prozatím druhá, od lídra žebříčku Jiřího Tměje ji dělí pouhých pět bodů. Ten ovšem na soupiskách startujících chybí. Natálie Ulčová bude v Ostravě sedlat devítiletého valacha Demonta. Silnou konkurencí jí jistě bude čtvrtá jezdkyně průběžného pořadí Miroslava Škanderová, která má dvě želízka v ohni, klisnu Delisu 3 a hřebce Sterlinga. Dva koně, Duo Penotti-HDH a Schicki Micki, má k dispozici také Nina Kaločová. Přihlášený je také Václav Staněk, který v loňském celoročním finále obsadil druhé místo. Také on bude disponovat dvěma koňmi. Na seznamu účastníků figuruje s klisnou Cassablancou a desetiletým valachem Codroipem.

Nejatraktivnější soutěží třídenního mítinku bude nedělní Velká cena Ostravy. Prvenství z předešlého ročníku bude obhajovat Marek Hentšel v sedle bělouše Censora. Dvojice, která je v ostravském Baníku „doma“, to však bude mít velmi obtížné. Třetí kolo Českého skokového poháru se nenechá ujít ani vítěz letošní brněnské Velké ceny Marek Klus. Sedlat bude hřebce Carebise a díky absenci vedoucího jezdce Jakuba Štěrby má výjimečnou šanci jej z jeho pozice sesadit. Dva koně veze na severovýchod republiky Jan Chýle. Představí se s klisnou Larou a s valachem Abdulahem B. Jedním z dalších horkých adeptů na nejvyšší příčky bude také Jan Štětina, jenž nastoupí s Benitem-S a Espressem. Chybět nebude ani dvojnásobný vítěz seriálu Rudolf Doležal s devítiletým holštýnským valachem Quattro Cento. Vysoko bude mířit jistě také Tereza Mücková se svou stájovou jedničkou běloušem Control Me Karsit.

Ostravské kolbiště je jedno z pouhých dvou, kde se extraligové soutěže jezdí na travnatém povrchu. Organizátor Českého skokového poháru letos ukotvil do pravidel výhodu pro jezdce startující na trávě. Při závodech v Ostravě a Frenštátě pod Radhoštěm, kde se rovněž skáče na trávě, dostanou účastníci do seriálové tabulky o pět bodů více. „Před konáním Velké ceny specializovaná firma provedla provzdušnění a zapískování pro lepší pružnost, propustnost a soudržnost povrchu,“ říká předseda pořádajícího klubu Pavel Hudeček. Kromě toho je o povrch celoročně pečováno. Kolbiště v Ostravě je tedy skvěle připraveno.

Kompletní informace včetně harmonogramu a startovních listin najdete na webu Českého skokového poháru s adresou www.ceskyskokovypohar.cz, kde bude v neděli možné sledovat také živý televizní přenos.

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.