Český skokový pohár 2020: Zduchovice

Druhé kolo Českého skokového poháru hostil od 10. do 14. června jezdecký areál ve Zduchovicích. Ve Velké ceně zvítězil Aleš Opatrný  v sedle Forewera.

Opatrný nemá konkurenci. Po Chuchli bral vítězství i při ČSP ve Zduchovicích

Devatenáctý ročník Českého skokového poháru odstartoval na druhý pokus ve Zduchovicích, kam přijel na vítězné vlně z Velké Chuchle Aleš Opatrný. I v nedělní Velké ceně ČSP dokázal, že v České republice nemá konkurenci a v sedle Forewera vyhrál.

Ve finále Velké ceny Zduchovic, která byla po zrušení nedělního programu o týden dříve v Suché u Litomyšle prvním bodovaným závodem letošního devatenáctého ročníku Českého skokového poháru, předvedla jako první bezchybnou jízdu Kateřina Veselovská s Celanem S, ale zapisovala si jeden trestný bod za překročení času. Podobně na tom byl i loňský vítěz finále Českého skokového poháru Rudolf Doležal s Quattro Centem. V cíli byl přece jen o něco rychleji, a tak se zařadil na průběžnou vedoucí příčku.

Druhý od konce však startoval Aleš Opatrný se svou stájovou jedničkou Forewerem. Jako jediný dokázal udržet nulu na bodovém kontě a podevětatřicáté zvítězil ve v pohárové Velké ceně. Finišmanka Kateřina Kučerová s Anabel Vant Kathof jednou chybovala.

„Když člověk jezdí na Forewerovi, tak to je jako když Pepa Váňa jezdil na Železníkovi, nebo Tiumenovi. – Je to prostě trošku kůň z jiného světa,“ konstatoval spokojeně Opatrný. Ten se radoval z vítězství za poslední dny již několikrát. Při zahajovacím mítinku Českého skokového poháru v Suché, který musel být kvůli nepřízni počasí předčasně ukončen, ovládl sobotní hlavní soutěž a o sedm dní později nenašel přemožitele v pražské Velké Chuchli, kde dokonce se svými koňmi obsadil tři nejvyšší příčky.

Opatrnému se daří i v roli trenéra. Jeho svěřenkyně Linda Protychová předvedla v sedle Copins Boye nejlepší výkon v seriálové soutěži U25 pro jezdce do 25 let. V dílčím finále Czech Junior Cupu se nejvíce dařilo Nikole Egrové s Quiliscou. Třetím rámcovým seriálem Českého skokového poháru je Amateur Tour. Vzhledem k tomu, že ta pravidelně vrcholí již v sobotu, tak jako jediná má za sebou již dvě kola. To druhé dopadlo nejlépe pro Denisu Ryndovou se Silbi.

Kompletní výsledky najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz. Záznam finále Velké ceny Zduchovic odvysílá Česká televize ve středu odpoledne na programu ČT Sport.  

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Závěrečný den prvního letošního mítinku Českého skokového poháru, který probíhal v Suché u Litomyšle, musel být bohužel kvůli vydatným dešťům zrušen a s ním i nedělní Velká cena. „Bylo mi líto, že se nemohl uskutečnit nedělní program, protože vše bylo připravené výborně,“ vyjádřil se k situaci jeden z účastníků Jan Štětina. „Pršet začalo až v sobotu večer kolem osmé hodiny, ale pršelo celou noc až do rána, spadlo opravdu hodně vody a vše bylo promoklé. Navíc předpověď na neděli také nebyla zrovna příznivá. Hned ráno jsme se tedy dozvěděli, že jsou soutěže zrušeny.“ Do Litomyšle vyrazil Jan Štětina s koňmi Gylord-S a Fantastico-S, ti pojedou pravděpodobně i na druhé kvalifikační kolo Českého skokového poháru do Zduchovic, aby byli připraveni na blížící se Memoriál Jana Papouška v Martinicích, což je jeden z velkých cílů tohoto reprezentanta Jezdecké stáje Schneider. Domácí parkurové extralize však zůstává věrný: „Pokud to půjde a budou koně zdraví, nenechám si ujít žádné z kol Českého skokového poháru. Do Zduchovic povezu opět Gylorda a Fantastica, ostravského třetího kola by se měli účastnit Benito a Guus.“

Druhý díl Českého skokového poháru 2020 začíná ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou již ve středu 10. června nižšími soutěžemi a program vyvrcholí nedělní Velkou cenou s výškou překážek do 145 centimetrů. Na seznamu účastníků jsou vedle Jana Štětiny například také Aleš Opatrný s koňmi Gucci a Forewer, Rudolf Doležal a Quattro Cento či Sofie Najmanová a Billy Baron Z. Loňský finalista seriálu Jan Štětina vnímá aktuální jezdecký boom po uvolnění vládních restrikcí pozitivně, stejně tak jako odložení republikového šampionátu na říjen: „Díky tomu, že se nyní závody zahustily, se alespoň rozmělnila startovní pole, což je taky dobře. Nejsou alespoň na závodech již taková kvanta soutěžících. – Posunutí mistrovství České republiky mi nevadí, jelikož sezona odstartovala o dva měsíce později a celá se to takto prodlouží. Navíc spousta jezdců zatím nemá ani splněnou kvalifikaci, republikový šampionát v červenci by tak pro ně byl příliš brzy.“

Jan Štětina by se v letošním roce rád kromě Českého skokového poháru účastnil také mistrovství a budou-li k tomu podmínky, chystá se i za hranice. „Rád bych dobře prezentoval sportovní stáj pana Schneidera. Pokud se naskytne šance zahraničních startů, nejspíše toho využijeme, ale to záleží na řadě dalších okolností. Ale jinak bych se rád opět probojoval do finále Českého skokového poháru a dosáhl co nejlepšího výsledku na mistrovství České republiky,“ dodal. V roce 2020 proběhne v rámci Českého skokového poháru celkem jedenáct závodů. Po Litomyšli a Zduchovicích bude následovat Ostrava, Frenštát pod Radhoštěm a Martinice. Do své druhé poloviny vstoupí seriál v Chuchle Areně Praha, pokračovat bude v Olomouci, kde se koná i Velká cena Brna, následují Opava, Hradištko a Hořovice, kde vše v neděli vyvrcholí finálovými soutěžemi.

Zástupci Asociace Český skokový pohár i pro letošní sezonu naplánovali živé přenosy ze všech Velkých cen ČSP. Zkrácené záznamy finálových klání odvysílá Česká televize na programu ČT Sport. Další podrobnosti o Českém skokovém poháru najdete na internetových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz.  

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.