CHI Ženeva 2015: Ocenění WBFSH nejlepším chovatelům

Jeden z vrcholů halové sezóny se koná od 10. do 13. prosince - 55. ročník CHI Ženeva. Nedávno byly závody zvoleny již po sedmé jako nejlepší závody na světě. Na startu se představí nejlepší jezdci a to nejen v soutěži Rolex Grand Prix, která je jednou ze tří Rolex Grand Slamu, ale také při soutěži pro 10 nejlepší IJRC Top 10. Na programu je také další kolo Světového poháru spřežení. Aktualizace 13. 12. 13:15 HOD: Nedělní Rolex Grand Prix vyhrál k velké radosti domácího publika Steve Guerdat. 14. 12. 16:00 HOD: Během soboty byly předány ocenění Světovou chovatelskou organizací WBFSH nejlepším chovatelům za rok 2015 v jednotlivých disciplínách. Kdo obdržel ocenění? Více uvnitř.

Seznam startujících | Program závodů | Startovní listiny a výsledky | Přímý přenos

 

Ocenění WBFSH pro nejlepší chovatele

Během soboty byly předány ocenění Světovou chovatelskou organizací WBFSH nejlepším chovatelům za rok 2015 v jednotlivých disciplínách. Kdo obdržel ocenění?

Drezura: Joop and Maartje Hanse, chovatel Valegra (KWPN), Negro - Maifleur x Gershwin.

Skoky: Willy Taets, chovatel Hello Sanctos (sBs), Quasimodo vd Molendreef - Nasia vd Gravenhof x Nabab de Rêve.

Všestrannost: Dr Rolf Lück, chovatel Horsewear Hale Bob (Oldbg), Helikon xx - Goldige x Noble Champion.

 

Willy Toets, chovatel koně Hello Sanctos.

Video ohlédnutí za celými závody

 

Neděle 13. prosince - Ze čtyřiceti členného startovního pole Rolex Grand Prix postoupilo do napínavého rozeskakování 16 dvojic. V něm zvítězil o pouhé tři setiny sekundy domácí jezdec Steve Guerdat s Nino des Buissonnets před Simon Delestrem a Ericem Lamazem. Kompletní výsledky najdete zde.

Vítěz Steve Guerdat.

Sobota 12. prosince - Sobotní den patřil hned třem disciplínám - spřežení, parkuru a všestrannosti. Skoková soutěž Credit Suisse Geneva Classic byla také poslední možností získat kvalifikaci na nedělní Grand Prix. Soutěž vyhrál francouzský jezdec Roger Yves Bost v sedle se Sydney Une Prince. Na druhém místě dokončil Emanuele Gaudiano s Admara, třetí místo obsadila portugalská jezdkyně Luciana Diniz s Fit For Fun. Kompletní výsledky najdete zde.

Nedělní Grand Prix Rolex můžete sledovat v přímém přenosu od 14:00 hodin zde.

Den uzavřela soutěž v crossu, který byl postavený na prostoru dvou hal a obsahoval jak přírodní skoky, jezírko nebo třeba kopec. V soutěži zvítězil bezchybnou jízdou další francouzský jezdec Sidney Dufresne s Looping de Buissy před Němcem Dirkem Schradem s Boleybawn Prince a dalším Francouzem Karim Florent Laghouagem s Punch de I'Esques. Výsledky a videa jednotlivých jezdců najdete zde.

Vítěz crossu Sidney Dufresne s Looping de Buissy.

Pátek 11. prosince - pátečním vrcholem byla soutěž pro deset nejlepších jezdců světa. Po dvou bezchybných kolech ji vyhrál americký jezdec Kent Farrington, který o více jak sekundu porazil druhého Simona Delestra. Na třetím místě se umístil německý jezdec Daniel Deusser. Obhájce vítězství, světová jednička Scott Brash s Hello Sanctos jednou ve druhém kole chybovali umístili se nakonec na šestém místě. Kompletní výsledky soutěže najdete zde.

Čtvrtek 10. prosince - čtvrteční večer patřil soutěži Credit Suisse Grand Prix, která byla kvalifikací na nedělní Rolex Grand Prix. Do rozeskakování postoupilo 16 jezdců z 50 členného startovního pole. V něm byl nejrychlejší francouzský jezdec Roger Yves Bost se Sydney Une Prince, který porazil druhého Maročana Abdelkebir Ouaddara s Quickly de Kreisker o pouhé dvě setiny sekundy. Na třetím místě skončil kanadský jezdec Eric Lamaze.

Velkou radost domácím udělal Edwin Smits s Rouge Pierreville v bariérovém skákání, které předcházelo soutěži Grand Prix. Výkonem 210 cm zvítězil a zaslouženě sklízel od diváků potlesk a obdiv.

Edwin Smits s Rouge Pierreville na výšce 210 cm.

 

Rolex IJRC Top 10

Deset nejlepších jezdců světa se utká v páteční soutěži Rolex IJRC Top 10 Final. Minulý rok zde zvítězil Scott Brash s Hello Sanctos. Do soutěže se kvalifikovali tito jezdci:

1) Scott Brash (GBR)

2) Kent Farrington (USA)

3) Penelope Leprevost (FRA)

4) Simon Delestre (FRA)

5) Bertram Allen (IRE)

6) Gregory Wathelet (BEL)

7) Christian Ahlmann (GER)

8) Ludger Beerbaum (GER)

9) Daniel Deusser (GER)

10) Luciana Diniz (POR)

 

Rolex Grand Prix

Rolex Grand Prix v Ženevě je třetím závodem roku Rolex Grand Slamu (spolu se závody CSIO Spruce Meadows a CHIO Aachen). Ve všech třech posledních závodech zvítězil Scott Brash a zapsal se tak do historie jako vůbec první jezdec, kterému se to podařilo. Čtyřicet jezdců se v Ženevě při Grand Prix utká celkem o 1,1 milionu eur.

 

Světový pohár spřežení

V rámci závodů v Ženevě proběhne také další kolo Světového poháru spřežení. Soutěže se uskuteční v sobotu večer a v neděli. Účastnit se bude osm jezdců. Výsledky budeme sledovat v samostatném článku věnovanému Světovému poháru spřežení.

 

Zajímavosti

  • Se svoji kariérou se rozloučí v Ženevě osmnáctiletý hřebec Plot Blue v sedle s Marcusem Ehningem.
  • Hala Palexpo má největší zastřešené kolbiště (5200m2). První mezinárodní závody zde probíhaly v roce 1926. Za čtyři dny navštíví závody přes 41 tisíc diváků. Na přípravě se podílí 700 dobrovolníků.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.