CHI Ženeva 2016 - Rolex Grand Prix pro Pedro Venisse

Od 8. do 11. prosince proběhl jeden z vrcholů halové sezony - 56. ročník CHI Ženeva. Závody byly nedávno zvoleny již po osmé jako nejlepší závody na světě. Na programu bylo kromě skokových soutěží také další kolo Světového poháru spřežení. Největší hala na světě přivítala téměř 110 jezdců a vozatajů z 20 zemí světa. Aktualizace 12. 12. 7:00 HOD: Kdo vyhrál hlavní soutěž celých závodů Rolex Grand Prix? Více uvnitř.

Oficiální webové stránky | Seznam startujících | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

Neděle

V neděli večer proběhla hlavní soutěž celých závodů - Rolex Grand Prix. Na výšce překážek 160 cm se utkalo 40 dvojic. Stejně jako minulý rok se do rozeskakování probojovalo čistou jízdou 16 z nich. V něm stanovil nejrychlejší čas již čtvrta dvojice, Pedro Veniss s Quabri de l'Isle, které dalších 12 dvojic nedokázalo překonat.

 

Pátek

Vrcholem pátečního dne bylo 16. finále Rolex IJRC Top 10. Deset nejlepších jezdců světa se utkalo ve dvoukolové soutěži. Nadšení diváci v hale viděli pět čistých jízd v prvním kole na technickém kurzu domácího stavitele Gérarda Lachata a Belgičana Luc Musetteho. Ve druhém kole hned první jezdec, Christian Ahlmann, dokázal opět zajet čistě a stanovil nejrychlejší čas na 43,05 sekundy. Ten se však podařilo překonat poslednímu jezdci. Eric Lamaze s 10letou klisnou Fine Lady protnul cílovou pásku o 0,49 sekundy rychleji.

 

Čtvrtek

Domácí jezdci začali závody v Ženevě v nejlepší formě. Hned v čtyři z nich se dostali do první pětky úvodní soutěže do 135 cm na čas. Švýcar Werner Muff s koněm Cosby byl také nejrychlejším v zvítězil v čase 52,14 sekundy.

Hlavní soutěží prvního dne byla večerní Credit Suisse Grand Prix. Soutěže na výšce 155 cm a 16 skocích se účastnilo celkem 50 jezdců světové špičky. Pouze devět z nich se však dostalo do rozeskakování. V něm pouze dva jezdci dokázali zopakovat čistou jízdu. Nejrychlejším časem zvítězil americký jezdec Kent Farrington s valachem Creedance.

Kent Farrington a Creedance

 

 

 

Při nedělní Rolex Grand Prix se rozloučí se svoji sportovní kariérou kůň Nino Des Buissonnets. Více se můžete dočíst zde.

Závodů v Ženevě se bohužel nezúčastní olympijský šampion Big Star, který se zranil. Více v samostatném článku.

Rolex IJRC Top 10

Deset nejlepších jezdců světa se utká v páteční soutěži Rolex IJRC Top 10 Final. Do soutěže se kvalifikovali tito jezdci:

1) Christian Ahlmann (GER)

2) Simon Delestre (FRA)

3) Kent Farrington (USA)

4) Daniel Deusser (GER)

5) Eric Lamaze (CAN)

6) Marcus Ehning (GER)

7) Kevin Staut (FRA)

8) Pénélope Leprevost (FRA)

9) Scott Brash (GBR)

10) Steve Guerdat (SUI)

 

Zajímvosti

Hala Palexpo má největší zastřešené kolbiště (5200m2). První mezinárodní závody zde probíhaly v roce 1926. Za čtyři dny navštíví závody přes 41 tisíc diváků. Na přípravě se podílí 700 dobrovolníků.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.