CHIO Cáchy: nejdůležitější zkouška před Londýnem

Proslulý desetidenní jezdecký festival začíná zítra v Cáchách. Od 29. června do 8. července se chystá přehlídka toho nejlepšího, co skoky, drezura, čtyřspřeží, voltiž a všestrannost Evropy nabízí. Desetitisíce diváků se chystají navštívit tuto každoroční pořadatelskou špičku, při které má mnoho národů generálku na olympijské hry. "Do Cách bohužel nepojedu, a tím pádem ani do Londýna," nechal se například slyšet nositel olympijské medaile Jeroen Dubbeldam. Doprovodný program bude pestrý, v rámci něj se třeba rozloučí s kariérou jeden z nejlepších současných voltižérů na světě Kai Vorberg. Akci můžete sledovat i on-line na clipmyhorse.de.

Seznamy účastníků najdete zde.

Aktualizace 10. 7. 10 HOD:

Všechny tři drezurní medaile pro Německo

Grand Prix Kür zcela ovládly německé jezdkyně - zlato vybojovala Helen Langehanenberg v sedle koně Damon Hill (85,150 %), s výsledkem o necelou půlku procenta nižším si stříbrnou pozici zajistila Kristina Sprehe na jedenáctiletém Desperadovi, bronz pak připadl Dorothee Schneider s desetiletou Diva Royal (81,1 %).

Jak dopadly poslední prověrky spřežení?

Již pošesté v řadě vyhrálo v Poháru národů Nizozemsko! Zasloužil se o to tým ve složení Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde a Theo Timmermann. Mezi jednotlivci si pro zlato dojel Australan Boyd Exell. Stříbro patří nizozemskému jezdci Koos de Ronde, bronz pak německému Christpohu Sandmannovi.

Cena SAP pro Williamse

Nejlepší výkon v Ceně SAP, ve které o výsledku rozhodovaly trestné body a čas, podal v čase 56,01 sekund Brit Guy Williams v sedle belgické klisny Bijou van de Vijfheide. Druhý skončil Sergio Alvarez Moy s Wisconsinem 111, třetí Roger Yves Bost na hřebci Castle Forbes Vivaldo van Het.

Mimořádná ocenění v drezuře

Zvláštní ocenění si z Cách odváží Victoria Max-Theurer coby nejúspěšnější drezurní jezdkyně závodů a Hřebčín Sprehe za nejlépe hodnocené koně při CDIO.

Aktualizace 8. 7. 17:20 HOD: Velmi napínové rozeskakování v GP absovlovala po dvou kolech pouze trojice jezdců - i když Meredith Beerbaum startovala 3., a podle jejího švagra tak měla výhodu, bohužel po odvážném obratu na buschoxer chybovala a zůstala na třetím místě. Oba předchozí jezdci šli čistě, a zásluhou rychlejšího Michaela Whitakera a valacha GIG Amai cestuje vítězství do Velké Británie, na Německo zbylo i druhé místo zásluhou Th. Vosse a holštýnského hřebce Carinjo 9. Skvělým čtvrtým místem potvrdil výbornou formu posledních dní a zde v Cáchách obzvláště Hans-Dieter  Dreher a jedenáctiletý hannoverský hřebec Ambassy II. Právě majitel tohoto koně získal cenu Hally, kterou každý rok propůjčuje H. G. Winkler, a rto nejúspěšnějšímu koni těchto závodů. Tento nestor skokového sportu také osobně cenu předával a byl sám oceněn velkým potleskem. 

Aktualizace 6. 7. 22:45 HOD: O Totilasovi na OH rozhodnuto, ovšem jak to nyní dopadne s D. Lynchem, jehož Lantinus měl opět problémy na termografu? Ještě včera slavil třetí místo Irska v Poháru národů za Německem a vítěznou Francií, dnes již na start připuštěn nebyl a je ohrožen i jeho start na OH. To proto, že ráno byl jeho kůň Lantinus dvakrát vyšetřen na termografu a pokaždé s pozitivním výsledkem. 

Velký otazník nyní visí nad olympijským startem stájového kolegy Ludgera Beerbauma Marco Kutschera, neboť jeho Cornet Obolensky v obou kolech docílil 16 trestných bodů. V dobrém světle se naopak ukázali Codex One (Ch. Ahlmann) a Plot Blue (M. Ehning), ti pro družstvo zajeli dvakrát nulu.

Hlavní páteční soutěž, Cenu RWE vyhrálo švýcarské Ferrari, tedy Steve Guerdat a valach stejného jména. Švýcarům se v ní dařilo, když skončili 5.-7.místě.

Co se domácím jezdcům nepovedlo ve skákání, podařilo se v drezuře. Zvítězili nejen v Poháru národů, ale mladičká Kristina Sprehe a Desperados v GP výkonem 79,702 procent. Za Německem skončilo Dánsko a Nizozemí.

V soutěži pro mladé koně se ve čtvrtek nejlépe dařilo Hans-Dieteru Dreherovi s osmiletou vestfálskou Canberrou, druhý den skončili druzí za Američankou Lauren Hough a švédskou klisnou Ohlala v jejím majetku.  Ta pro změnu byla druhá ve čtvrtek...

V kombinované soutěži Jump and Drive zvítězilo nizozemské duo Piet Raijmakers a Ijsbrand Chardon. Nizozemí také vede po drezuře soutěž týmů před Austrálií a Německem soutěž spřežení.

Ve všestrannosti po pátku (drezura a parkur) vede Německo před Anglií a Austrálií, přičemž jednotlivce zatím Angličanka Laura Collett s valachem Rayef.

Aktualizace 5. 7. 10 HOD: Také po čtvrté skokové soutěži, Ceně pivovaru Warsteiner/Ceně Evropy, se hodně mluvilo o OH. Nick Skelton (54), který v ní zvítězil, prozradil, že do Londýna nasazuje hnědáka Big Stara: "Je velmi ochotný a vždycky ví, co má udělat. Rozhodně je to nejlepší kůň, na kterém jsem kdy jezdil. není nic, co by nezvládl." Bílý Carlo tak zůstává doma. A jaké je jeho motto? "Rychle, ale jistě." Na parkuru Franka Rothenbergera (už jste si s ním přečetli rozhovor v červencovém Jezdectví?) se z domácích nejlépe dařilo Ch. Ahlmannovi (37) v sedle Taloubeta Z, když skončil po napínavém rozeskakování (155 cm) druhý.

 

V předešlé skokové soutěži, Ceně StädteRegion Aachen, zvítězila třetí v Ceně Evropy, 25letá dcera švýcarského reprezentanta Janika Sprunger a JL’s Komparse, jedenáctiletý brandeburský valach. Jako druhá se umístila Američanka Lauren Hough a Blue Angel, třetí Belgičan  Ludo Philippaerts a Quintender 2.

Drezurní soutěž Havens Cup vyhrála domácí Monica Theodorescu a Whisper (22 start.) s 74,319 %. Druhá se umístila, stejně jako v ranním Ceně VUV – Vereinigte Unternehmerverbände Aachen Rakušanka Victoria Max-Theurer, tentokrát na Eichendorffovi (73,83 %). Třetí skončila Isabell Werth a Don Johnson (73,404 %). V ranní soutěži zvítězil Patrik Kittel (36) v sedle Uno Donna Unique (73,5 %), Švéd, který sídlí v Nottulnu u Münsteru. Za V. Max-Theurer s Della Cavalleria skončila Helen Langenhanenberg s mladým Rohjuwelem (71,079 %).

Ve čtyřspřeží zvítězil drezurní specialista Američan Chester Webber (37) s koňmi Para, Senate, Splash a Uniek. Za ním skončili oba nizozemští vozatajci Ijsbrand Chardon a Theo Timmermann. Mistr světa Boyd Exell se musel spokojit se 4. příčkou. Úřadující mistr Německa Christoph Sandmann obsadil páté místo ze 24 účastníků 9 národností. Spřežení budou pokračovat další drezurní soutěží, neboť první se započítává jen do jednotlivců, členové družstev musí absovlovat tu druhou.

Aktualizace 4. 7. 7:45 HOD: Ve druhé soutěži se také dařilo Brazílii, jejíž zástupce Rodrigo Pessoa obsadil v první soutěži druhé místo. Tentokrát však zabodoval Alvaro Miranda a valach AD Rahmannshof´s Bogenok, když zvítězil v Ceně Stawag před v poslední době velmi úspěšným Hans-Dieterem  Dreherem s hannoverských hřebcem Embassy II.

Aktualizace 3. 7. 16:15 HOD: První pohár národů pro Německo, a sice ten voltižní. V rámci voltižního nedělního vrcholu ukončil kariéru jeden z nejlepších německých reprezentantů Kai Vorberg. Ve voltiži stáli na startu také zástupci ČR Lukáš Klouda, Josef Zelinka a Jana Bartoňková. Prvně jmenovaný skončil ve svých soutěžích čtvrtý a třetí. Dnes se rozbíhají skokové soutěže a celá akce bude oficiálně zahájena. Na slavnosti se představí se svou dvoustovkou tanečníků jedna z nejlepších škol samby na světě z brazilského Ria de Janeira, toto město je totiž letošním partnerem festivalu. Nebudou tak chybět ani otec a syn Pessoovi. Prvním skokovým vítězem se dnes dopoledne stal Francouz Roger Yves Bost a Castle Forbes Vivaldo van het. Jak informuje Německá jezdecká federace, stálice a velká opora reprezentace Ludger Beerbaum bude v Cáchách s Gothou startovat jen v rámcových soutěžích. "Gotha jednoduše není ve formě," sdělil jezdec. Tím dvojice přichází o start na OH a početní fanoušci tohoto jezdce jsou zachmuřeni. Po dvojici K.-O. Nagel a Corradina jde o druhou dvojici, na kterou se spoléhalo a na OH nestartuje. Bílá klisna má pro změnu zdravotní problémy.

Akci můžete sledovat i on-line na www.clipmyhorse.de

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.