ČP Velkou cenu Ptýrova vyhrál Sergej Motygin!

Ve dnech 15.-18. srpna proběhne v areálu Farmy Ptýrov šesté a deváté kolo seriálu Skokový pohár České pojišťovny. Sobotní VC České pojišťovny (140 cm) se konala v sobotu od 20:30 hod. za umělého osvětlení, nedělní ČP VC Ptýrova se jela dnes na úrovni dvouhvězdového T (150 cm).

23 HOD: Ptýrovské dvojkolo Skokového poháru završil vítězstvím Motygin

Pouhých 12 hodin po slavnostním dekorování noční Velké ceny České pojišťovny, které uzavřelo sobotní program ve dvě hodiny po půlnoci, začala na ptýrovském kolbišti nedaleko Mnichova Hradiště další Velká cena – a to přímo Ptýrova.

Sergej Motygin a Zoe de Liebri Z. Foto Josef Malinovský

Jejím vítězem se nakonec stal Sergej Motygin v sedle klisny Zoe de Liebri Z. Ten jako jediný dokázal překonat všechny nástrahy základního i finálového kurzu bez penalizace. Do finále pro deset nejlepších účastníků přitom postupovali s nulou na bodovém kontě hned čtyři jezdci. Zbývající byli zatíženi 4 trestnými body z úvodní části. Nejvíce tato zátěž musela mrzet Jiřího Papouška. Ten totiž byl prvním, kdo finálový parkur překonal čistě a nebýt zmíněného zaváhání s klisnou Cornadou-K v základním kurzu na překážce číslo 7, tak by byl druhý za svým stájovým kolegou. V tomto případě to stačilo jen na nevděčnou 4. pozici.

Žádnou chybu na překážkách vedle Motygina neudělal ještě Ondřej Nágr s Normanem 1. Pro tohoto osmiletého hřebce to přitom byl první parkur na stupni obtížnosti T** v životě. Jezdce tak nemusí vůbec mrzet skutečnost, že kvůli pomalejší jízdě obdržel 1 trestný bod za čas. Ten měl naopak nejrychlejší až třetí umístěný Jan Štětina s Ricem-S. Byl přesně o jednu sekundu rychlejší než Motygin se Zoe de Liebry Z, ale kvůli chybě na zdi se musel spokojit s třetím místem. „Šance na vítězství měl kdokoliv z bezchybných. Můj poslední plán přitom nebyla za každou cenu rychlá jízda, ale hlavně bezchybná. Zoe je totiž hodně specifická na vodění, tak jsem nechtěl tolik riskovat. Nakonec nám skoky chodily dobře do cesty a vyšlo to pro nás nejlépe, což mě samozřejmě těší,“ prozradil Sergej Motygin. Ten šel se svojí klisnou i předešlou noční Velkou cenu, v ní však jednou zaváhal. „Zpětně nemohu říct, že by parkury byly náročné, byť jsme v první Velké ceně jednou shodili. V první řadě jsem si naprosto užíval bezvadnou atmosféru, která tu panovala. Opravdu mě to tady hodně bavilo,“ uzavřel spokojený vítěz.

Nedělní Velké ceně tradičně předcházelo vyvrcholení i dvou rámcových túr. V Kolowrat Junior Cupu čtyři dvojice postoupily do rozeskakování a kromě Daniela Uleščenka, jenž ho s Moon Rayem nedokončil, všechny precizní jízdu zopakovaly. Nejlepší čas měla Lucie Anovčínová s Rolys. Stejná jezdkyně přitom soutěž absolvovala s dalšími dvěma koňmi. S nimi se jí bohužel vůbec nedařilo a krom chyb také v obou případech chvíli po parkuru bloudila. Druhé místo patřilo Tereze Woznicové s Aaronem 3. Ta byla o více jak dvě sekundy pomalejší než vítězka. Podobný časový rozdíl měla od Woznicové třetí umístěná – Viktorie Havlová s Wailandou.

V dílčím finále Equiservis Amateur Tour se do rozeskakování probojovalo hned šest dvojic a v něm si nulový počet trestných bodů udržely tři. Tou nejrychlejší byla s přehledem Dana Pinkavová s Lassy 2. Její dvě soupeřky – Martina Svobodová s Caseyem a Veronika Šašková s Sanchirem – byly pomalejší o tři sekundy a pár setin k tomu.

Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz. Česká televize odvysílá 90minutový záznam z obou dvou ptýrovských Velkých cen v pátek 23. srpna 2013 od 19.25 hodin.

16:55 HOD: Velkou cenu Ptýrova vyhrál Sergej Motygin - jako jediný dokázal dokončit základní kolo i finále s nulou! Na druhém místě s jedním trestným bodem z finále skončil Ondřej Nágr s Normanem 1, třetí je Jan Štětina a Rico-S (4 tr. b.).

V dnešním S** zvítězil J. Štětina a Atomic-S, finále Equiservis Amateur Tour patřilo D. Pinkavové a Lassy 2 a v Kolowrat Junior Cupu získala prvenství L. Anovčínová a Rolys.

9 HOD: Vložena tisková informace.

Noční parkurovou Velkou cenu vyhrál Radovan Cibere

V Ptýrově u Mnichova Hradiště byla v sobotu 17. srpna k vidění opravdu netradiční parkurová show. Nejlepší domácí skokoví jezdci a koně se utkali poprvé v historii Skokového poháru České pojišťovny při večerní Velké ceně za umělého osvětlení.

Radovan Cibere a Dollar Look. Foto Kateřina Návojová

Tuto podívanou si nenechalo ujít na dva tisíce návštěvníků, kteří zcela zaplnili ochozy ptýrovského kolbiště. Ještě před tím, než se na start parkuru stupně obtížnosti ST** s výškou překážek 145 centimetrů postavilo přes 60 účastníků, mohli krátce po 21. hodině vidět kromě vystoupení trubačů i pekelnou fireshow. Pak již začalo skokové klání, jehož průběh se neplánovaně protáhl. Zhruba v polovině startovního pole totiž došlo k cca 45minutovému výpadku elektrického zdroje, a tak se část areálu zahalila do tmy. Osvětlená zůstala jen zhruba polovina kolbiště napájená z dieselového agregátu, a to bohužel nedostačovalo k plynulému pokračování soutěže. Základní kolo tak skončilo až po půl jedné a finále, do něhož postoupilo 12 bezchybných, začalo v 1 hodinu a 10 minut. Po dvou koních měli v závěrečné fázi závodu Zdeněk Žíla a Jiří Hruška.

Vše bylo zcela otevřené a z tuctu úspěšných mohl vyhrát doslova kdokoliv. Hned první nastupující Jiří Hruška s Mr. Voxem Agromarket H+B dokončil i finálové kolo bez penalizace, čímž dostal své soupeře více pod tlak. Ti pak jednou či vícekrát chybovali a prvním, kdo zopakoval bezchybný výkon, byl pro změnu opět Jiří Hruška, tentokrát s valachem Espri 2. Jejich čas byl ovšem výrazně pomalejší a stačil tedy jen na průběžnou druhou příčku. Záhy však pořadím zamíchal slovenský reprezentant Radovan Cibere s Dollarem Look. Ten se po precizní jízdě v čase 48,95 ujal vedení a již jen dva jezdci na tom mohli něco změnit. Zdeněk Žíla s Patendrem si nejprve vybral dávku štěstí, kdy se břevno na jedné z překážek jen tak tak udrželo v hácích. Krátce poté ale přišlo zastavení s porušením profilu překážky. Žíla raději další pokračování vzdal a skokem mimo pořadí se nechal eliminovat. Poslední na startu, Jiří Luža s Land Rebelem-S, dvakrát chyboval a z prvenství se tudíž mohl radovat Radovan Cibere. „Vzhledem k pokročilé hodině to byl dnes od všech heroický výkon. Základní kolo jsem absolvoval bez penalizace trochu se štěstím a pro finále jsem měl výhodu, že jsem nastupoval až téměř na konci. Podle toho jsem zvolil taktiku, a ta vyšla. Soutěž, která končila kolem druhé hodiny ranní, kdy běžně spím, jsem ještě nezažil a snad se to často opakovat nebude. Nic méně, bylo to skvělé zpestření a pořadatelům patří velké poděkování za to, co si pro závodníky i diváky připravili,“ shrnul Radovan Cibere.

Radovan Cibere a Dollar Look. Foto Josef Malinovský

Druhé i třetí místo tedy ukořistil Jiří Hruška a získal také plný počet 15 bodů do pohárového žebříčku. Body totiž nemohou sbírat jezdci se zahraniční licencí. „Musím říct, že dnešní parkur byl nejen dobře nasvícen, ale i velmi dobře postaven. Všechny distance byly pravidelné a polský stavitel Lukáš Jankowski kurz připravil tak, aby to bylo napínavé až do konce. Na parkuru bylo sice jedenáct překážek, ale nejtěžší byla až ta dvanáctá – a tou byl čas. Bylo opravdu těžké se vtěsnat do limitu a mnoha účastníkům se to buď nepodařilo, nebo ve snaze rychlé jízdy chybovali,“ zhodnotil Jiří Hruška, jehož stejně jako mnohé další čeká jen po několika málo hodinách další Velká cena – v tomto případě však již za denního světla. Hruška bude mít oproti některým výhodu, že v ní bude startovat se svojí stájovou jedničkou Aristem Z, jenž v sobotu absolvoval jen tréninkový start a bude tak na nedělní odpoledne plný sil. Velká cena Ptýrova začne již ve 14.00 hodin, což je sotva půldenní odstup od závěrečného dekorování předešlé pohárové soutěže.

Radovan Cibere a Dollar Look. Foto Josef Malinovský

V sobotu přes den proběhly tři rámcová klání. Největší pozornost na sebe poutal Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let, jenž se jel na styl. Nejvyšší známku obdržel od rozhodčích Jiří Tměj v sedle Žillien Taurus Trans. „Jsem moc rád, že se mi v Kolowrat Junior Cupu dařilo stejně jako předešlý den. S klisnou Žillien mě to těší dvojnásob, neboť parkur na stupni L** šla jen párkrát – je teprve pětiletá,“ spokojeně uvedl Jiří Tměj. Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz.

1:30 HOD: Z vítězství se raduje Radovan Cibere a Dollar Look. Za ním skončil s oběma koňmi bezchybný Jiří Hruška - a pouze tyto tři dvojice absolvovaly finále i základní parkur bez trestných bodů. Bohužel došlo i k vyloučení - J. Miklošové s Nourejevem a Zdeňka Žíly s Patendrem. Rychlý čas, ale chyba znamená čvrté místo pro Lucii Polákovou s Carosem, za ní s chybou ve finále skončil Z. Žíla s Catangem M a Zdeněk Hruška s Calatou.

Aktualizace 18. 8. 0:55 HOD: Ještě stále běží VC ČP, která začala ve 21:30 hod a k jejímuž sledování se dostavily stovky diváků. V půli startovního pole proběhla přestávka na úpravu povrchu, poté pár jezdců odjelo a částečně vypadl elektrický proud. Pokračovat se dalo po půlhodině. Nyní začíná finále pro 12 bezchybných dvojic. Dva jezdci v něm mají dva koně - Jiří Hruška a Zdeněk Žíla.

Aktualizace 17. 8. 20:30 HOD: Dnešní L** vyhrál P. Koželuh a Arven, v Kolowrat Junior Cupu se dařilo nejvíce J. Tmějovi na koni Žillien Taurus Trans, S** patřilo M. Matějkovi s TRM Kar Karem.

Aktualizace 17. 8. 7:10 HOD: Vložena tisková zpráva.

Generálku na noční ptýrovskou Velkou cenu ovládl Štětina

V pátek od 21.00 hodin probíhala na kolbišti Farmy Ptýrov u Mnichova Hradiště generálka na sobotní Velkou cenu České pojišťovny, která se uskuteční od stejné hodiny v záři reflektorů. Bude to vůbec poprvé v historii českého jezdectví, kdy se pojede extraligový parkurový závod ve večerním čase pod umělým osvětlením.

Jan Štětina a Rico-S. Foto Kateřina Návojová

Mnozí z přítomných jezdců přitom pamatují vedle menších neoficiálních soutěží také závod v Plzni, jenž se taktéž jezdil večer. „Na Plzeň mám moc krásné vzpomínky. Tehdy se jednalo o tzv. jezdecký poker, kde se sešla na tu dobu ojedinělá konkurence. V posledním kole jsme skákali na výšce 160 centimetrů a já tu soutěž tenkrát vyhrál. Bylo tam neuvěřitelné množství lidí a atmosféra byla neopakovatelná. – Tady na Ptýrově možná bude pořadatele stát větší úsilí nalákat tisíce lidí, jelikož Plzeň je opravdu velké město a spojení na závodiště bylo snadnější. Věřím však, že i tak si to velké množství příznivců skokového ježdění nenechá ujít,“ uvedl Jaroslav Jindra.

Na rozdíl od vzpomínaného jezdeckého pokera v sobotu rozhodně nepůjde přednostně o show pro diváky. Jezdci totiž budou v rámci této Velké ceny sbírat body do žebříčku Skokového poháru České pojišťovny a právě ty by mohly hrát velkou roli v tom, kdo si udrží šanci na postup do velkého zářijového finále pro nejlepší čtyři jezdce z kvalifikací. Ti si v něm mezi sebou vystřídají své koňské svěřence. Páteční večerní generálku proto nemalé množství jezdců pojalo skutečně tréninkově a namísto snahy o co nejlepší výsledek své koně provedli po celém kurzu a po absolvování několika překážek záměrně nedodrželi pořadí skoků, čím se ze soutěže eliminovali. „Myslím, že nikdo přesně nevíme, co nás čeká. Také si trochu pamatuji noční závod v Plzni, a tam se favorizovaným koním ne vždy dařilo, zatímco jiní spíše z kategorie outsiderů předvedli skvělou formu. Kolbiště je v celku nasvícené dobře, i když některá místa jsou malinko tmavší. Ale věřím, že to nebude výraznější problém,“ konstatoval Jiří Hruška. Ten je aktuálně na třetí pozici a je jedním z těch, co by se po tomto víkendu mohli dostat i do vedení. V případě výhry v sobotní i nedělní Velké ceně by si totiž připsal přes třicet bodů, což by mu téměř jistě zajistilo finálovou účast. Hruška proto neponechal nic náhodě a přivezl do Ptýrova všechny své TOP koně. Stájovou jedničku – plemenného hřebce Arista-Z ovšem nechá v sobotu odpočívat, aby byl v plné síle připraven na nedělní Velkou cenu Ptýrova, jež se pojede na překážkách o 10 centimetrů vyšších, než ta sobotní.

Silným konkurentem bude pro Hrušku Zdeněk Žíla. Krom toho, že má ve Skokovém poháru České pojišťovny aktuálně o bod více, tak má mírně bohatší zkušenosti se starty pod umělým osvětlením. „Např. jsme závodili večer na mezinárodních závodech v Aténách. Tam ale bylo osvětlení umístěné na velmi vysokých stožárech. Tady je to trochu jinak, ale přesto se s tímto nesnadným úkolem pořadatelé vypořádali velmi dobře a věřím, že reflektory nebudou dělat koním zásadní problémy. Sám jsem každopádně zvědav, jak se budou chovat,“ podotkl Žíla krátce před zahájením soutěže. A jeho svěřenci se chovali velmi dobře. S Patendrem dosáhl třetího nejlepšího výsledku a s Catangem-M se rozhodl za asistence dalšího úspěšného jezdce – Ludvíka Jandourka – připravit spíše show pro diváky. Vzal si totiž na helmu diodovou čelovku a na boty si umístil výstražná červená blikátka, jaká používají např. cyklisté. Projel přitom celý kurz této netradiční soutěže se stupňovanou obtížností také bez penalizace a s plným počtem kladných bodů.

Jan Štětina a Rico-S. Foto Kateřina Návojová

Jediným, kdo Žílu v pátečním vrcholu s maximální výškou překážek 135 centimetrů překonal, byl Jan Štětina. S Very Easy-S nasbíral plný počet bodů v čase 58,15, ale o něco později sám sebe překonal s Ricem-S – a to více jak 3 sekundy. „Moc jsem si to dnes užil. Ostatně, nestává se mi často, že bych v jedné soutěži obsadil první i druhé místo. Co se týče nezvyklého prostředí, tak jsem v tom osobn neviděl výraznější rozdíl. Rico byl sice opatrnější než jindy, ale Very Easy se choval naprosto normálně, jako kdybychom jeli přes den,“ zhodnotil spokojeně Jan Štětina.

V sobotu proběhly na ptýrovském kolbišti ještě další čtyři rámcové soutěže. Jednou z nich byl i další díl Kolowrat Junior Cupu a v něm nenašel přemožitele Jiří Tměj s Žane Mag Centrum. Překonal základní kolo i následné rozeskakování bez zaváhání a navíc ve výrazně nejlepším čase – 30,52 sec. Jeho soupeři pak měli mezi sebou cca dvou až čtyř sekundové rozestupy. Druhá skončila Kateřina Málková s Corneliusem, třetí Martina Kučerová s Kofilou 1 a posledním nechybujícím v obou částech soutěže byl Daniel Uleščenko s Santou Silvií. Stejný jezdec startoval i ve večerní soutěži – a to pro změnu s Al Machem. V tomto případě si prožil ještě více netradiční pakur, než všichni ostatní. Shodou okolností totiž v nedalekém Mnichově Hradišti probíhal ohňostroj a tzv. „Černý Petr“ připadl právě na Uleščenka, který musel závodit za vskutku neobyklého zvukového a z dálky i vizuálního doprovodu.

V sobotu bude přes den lehce volnější program, jelikož jsou naplánovány jen tři rámcové soutěže. První začne v 9.00 hodin, následovat bude od 11.30 hodin stylová soutěž Kolowrat Junior Cupu a od 13.30 ještě parkur stupně S**. Hlavní pozornost však bude směřovat k večeru. Zmiňovaná Velká cena České pojišťovny zahájí slavnostně v půl deváté. Pořadatelé divákům mířícím do Ptýrova připomínají, že ačkoliv budou přes den vládnout letní teploty, v nočních hodinách mohou klesnout na 10 – 15 stupňů, a tak by si neměli zapomenout s sebou vzít teplé oblečení. Dle předběžných propočtů by totiž hlavní soutěž mohla skončit až kolem půlnoci. Vstupné je zdarma, platí se pouze 50 Kč parkovné. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

23 HOD: Vložena tisková zpráva.

Ptýrov se chystá na pohárové koně v záři reflektorů

Pořadatelé devátého závodu Skokového poháru České pojišťovny se již od pondělka usilovně chystají na velkolepou jezdeckou show, která proběhne na Farmě Ptýrov u Mnichova Hradiště. Poprvé v  historii se v České republice pojede parkurové Velká cena večer pod umělým osvětlením.

Ludvík Jandourek a Vladimír Bednář. Foto Kateřina Návojová

„Chtěli jsme nabídnout v rámci tohoto sportu opět něco nového, co jsme na domácích kolbištích ještě neměli možnost zažít. Zároveň nám večerní program vytvoří více prostoru přes den pro rámcové soutěže, které tak mohou proběhnout i s více početnými startovními poli. Je zde také ještě jedna praktická stránka. Pokud by během dne panovaly vydatná vedra, jako tomu bylo nedávno, tak v pozdních hodinách bude pro koně i pro jezdce závodění mnohem příjemnější. Samozřejmě také do budoucna doufáme, že by tato netradiční forma mohla přinést zcela jinou marketingovou hodnotu, jelikož se jedná o velmi atraktivní záležitost, jež se dá navíc doplnit řadou dalších aktivit v rámci doprovodného programu,“ uvedl ředitel závodů Vladimír Bednář.

Ptýrovské kolbiště. Foto Josef Malinovský

Sobotní Velká cena České pojišťovny je sice vnímána odbornou veřejností jako náhradní závod za zrušenou červnovou Velkou cenu Opavy, jejíž průběh překazil silný přívalový déšť. Ve skutečnosti však tato myšlenka vznikla mnohem dříve a mělo se jednat o nadstavbu ke standardním jedenácti extraligovým soutěžím během sezony Skokového poháru. „Na tomto projektu pracujeme od jara, pouze jsme jej drželi v tajnosti, dokud jsme si nebyli jistí, že vše technicky zvládneme. Nechtěli jsme to prezentovat s větším předstihem, jelikož v České republice s profesionálním nasvícením jezdeckých závodů na otevřeném kolbišti nemá nikdo zkušenosti. Samozřejmě jsme si mohli najmout firmu ze zahraničí, která realizuje podobné akce v mezinárodním měřítku, ale to by pro změnu pro nás nebylo zvládnutelné ekonomicky. Nakonec jsme si najali společnost, na níž jsme dostali dobré reference od našich partnerů,“ popisuje Vladimír Bednář. Jen samotný provoz osvětlení je velmi nákladnou záležitostí. Na kolik toto zpestření skokových závodů vyjde, však přesně nevědí ani sami organizátoři. „Tím, že je to poprvé, tak máme v rozpočtu určité pohyblivé položky. Náš předpoklad je, že bychom se měli pohybovat řádově do 200 tisíc korun,“ prozradil ředitel závodů. „Prodražuje se nám již jen samotné testování. To probíhá od pondělka, kdy jsme reflektory instalovali. V úterý jsme pak vše měnili a každý další večer to dolaďujeme. Vycházeli jsme v první řadě z normy, která byla stanovena pro jezdecké závody. Nasvícení by mělo být 200 luxů s rovnoměrností 0,5 – tedy nejméně 100 a nejvíce 300 luxů. Dalším parametrem bylo, aby světla koně neoslňovala. Potýkali jsme se tak s problémem, jak dát reflektory co nejvýš, což se nám myslím podařilo. Mnohem pracnější bylo zajištění rovnoměrnosti, aby nevznikaly ostré stíny od překážek i samotných koní a jezdců, čehož by se koně mohli lekat. V neposlední řadě se pak nemohlo opomenout to, aby se světla nepřehřívala a nevypadávala elektřina. Počítáme tak automaticky se samostatným zdrojem pro nasvícení. S takovými záležitostmi si již ovšem dodavatel umí hravě poradit,“ dozvídáme se z úst hlavního organizátora.

Ptýrovské kolbiště. Foto Josef Malinovský

Aby se účastníci měli možnost sžít s kolbištěm ozářeným reflektory, již v pátek 16. srpna bude na Ptýrově jedna soutěž probíhat večer. Od 21.00 hodin bude nachystán parkur se stupňovanou obtížností do 135 centimetrů se žolíkem a po vyhlášení nejúspěšnějších soutěžících se diváci mohou těšit na hudební vystoupení, které jim zpříjemní zbytek večera. Začátek sobotní Velké ceny České pojišťovny je naplánován na 20.30 hodinu a předpoklad je, že by měla končit zhruba kolem půlnoci. „Samozřejmě celou akci připravujeme s tím, aby se nejednalo pouze o jednorázovou záležitost. Věříme, že do budoucna si tento formát večerních soutěží za umělého osvětlení najde prostor nejen v našem areálu. O případném pokračování se každopádně bude rozhodovat, až vyhodnotíme samotný průběh tohoto závodu, reakce našich partnerů, jezdců i diváků,“ uzavřel Vladimír Bednář. Právě pro diváky je určena jedna podstatná informace. Skalní příznivci Skokového poháru České pojišťovny si již zvykli na to, že probíhají živé přenosy veškerého dění na internet. Tentokrát tomu tak nebude. „Bude se jednat o výjimečnou podívanou, a tak pevně věříme, že si ji diváci nenechají ujít a dorazí přímo do areálu, aby vše zažili na vlastní kůži. Proto jsme se rozhodli, že tentokrát přímý on-line přenos v sobotu i v neděli vynecháme a budeme doufat, že se ochozy kolbiště zcela zaplní,“ dodal Vladimír Bednář. Více se dozvíte na www.skokovypohar.cz, kde jsou mj. i startovní a výsledkové listiny všech rámcových soutěží.

Areál Farmy Ptýrov. Foto Josef Malinovský

16:40 HOD: V ZL zvítězil L. Jandourek a Rum Bum Mediservis.

15. 8. 14:25 HOD: Sledujte výsledky on-line. V ranním Z/ZL na limitovaný čas pro amatérské jezdce zvítězily T. Šubíková (Gard) resp. D. Pinkavová (Lassy), v Z pro děti, juniory a ml. koně P. Hobzová a Enji.

14. 8. 14:30 HOD: Vložena tisková zpráva.

Skokový pohár ČP čeká na Ptýrově večerní Velká cena

Již ve čtvrtek 15. srpna začíná v Ptýrově devátý závod Skokového poháru České pojišťovny 2013, který se do historie domácího skokového sportu zapíše tučným písmem. Nejen, že v jeho rámci proběhnou hned dvě Velké ceny, ale navíc se jedna z nich bude konat večer.

Zdeněk Žíla. Ilustrační foto Josef Malinovský

Vše se tak logicky odehraje pod světly reflektorů, což je v domácích podmínkách zcela ojedinělá záležitost. Při umělém osvětlení se již párkrát nižší skokové závody v minulosti konaly – např. ve Frenštátu pod Radhoštěm, ale takto významné závody na vyšších stupních obtížnosti se večer ještě nikdy neuskutečnily. Tento nápad se zrodil mj. díky tomu, že závodiště farmy Ptýrov u Mnichova Hradiště patří mezi ty nejoblíbenější a startovní pole bývají pokaždé hodně nabitá. Běžně se v minulosti skákalo i ve všední dny od časných ranních hodin až do soumraku.

Avizovaná večerní Velká cena České pojišťovny, která je náhradním závodem za zrušenou červnovou Velkou cenu Opavy, je naplánovaná na sobotu 17. srpna od půl deváté, tedy v předvečer Velké ceny Ptýrova na stupni obtížnosti T** (150 centimetrů). I proto, že jezdce a koně čeká závěrečný den takto těžká soutěž, zástupci Asociace Český skokový pohár požádali Výkonný výbor České jezdecké federace o výjimku z pravidel ČSP a v sobotu se bude vrcholná soutěž skákat na úrovni ST**, tedy o 10 centimetrů níže, než v neděli. Ostatně, svůj díl náročnosti přidá i samotná skutečnost, že koně budou skákat za nezvyklých okolností.

Aby se účastníci měli možnost sžít s prostředím ozářeným reflektory, již v pátek 16. srpna bude na Ptýrově jedna soutěž probíhat večer. Od 21.00 hodin bude nachystán parkur se stupňovanou obtížností do 135 centimetrů se žolíkem a po vyhlášení nejúspěšnějších soutěžících se diváci mohou těšit na hudební vystoupení, které jim zpříjemní zbytek večera.

Zdeněk Žíla. Ilustrační foto Josef Malinovský

Že je večerní závod Skokového poháru České pojišťovny skutečně lákavý, to dokazuje předběžný seznam startujících. Ten čítá přes šest desítek dvojic a nechybí mezi nimi téměř nikdo z domácí skokové špičky. Tedy kromě čtyř členů reprezentačního týmu. Aleš Opatrný se Zidande P, Zuzana Zelinková s Luka´s Ninjou, Jiří Skřivan s Kallisto a Ondřej Zvára s Carmen Arcus totiž budou ve stejnou dobu již v dánském Herningu, který se příští týden stane dějištěm mistrovství Evropy, a to nejen ve skocích, ale také v drezuře a v paradrezuře. „Ve čtvrtek budu na Ptýrově skákat ještě s mladými koňmi, v sobotu ráno však již odjíždím do Dánska, a pokud mám správné informace, tak moji kolegové se na cestu vypraví již v pátek večer,“ upřesnil současný lídr tabulky Skokového poháru České pojišťovny a současně prezident Asociace Český skokový pohár Jiří Skřivan.

Jiřího Skřivana by tak na Ptýrově mohl velmi snadno předběhnout druhý v pořadí – Zdeněk Žíla. Ten na něj nyní ztrácí 5 bodů, ale pokud by čistě teoreticky vyhrál v sobotu i v neděli, mohl by si připsat k současným 52 dalších 33. Současně by se mu však odečetly dva body získané ve čtvrtém kvalifikačním kole, neboť do žebříčku se počítá pouze šest nejlépe bodovaných výsledků. Díky dvojnásobnému bodování se samozřejmě dá očekávat, že i na dalších pozicích může dojít k velkým změnám a po nadcházejícím víkendu bude mnohem více jasno, kdo si nadále udrží šance pro postup do hořovického velkého finále se střídáním koní. Jemu totiž bude předcházet mimo Velké ceny Hořovic pouze jeden jediný závod, a to na přelomu srpna a září v Plzni.

Sportovní program na Ptýrově začíná ve čtvrtek, v pátek a v neděli od 8.00 hodin, pouze v sobotu si budou moci jezdci déle přispat, jelikož první kůň se postaví na start až v 9.00 hodin. Nedělní Velká cena Ptýrova začne ve 14.00 hodin. Více informací najdete na www.skokovypohar.cz.

13. 8. 17:30 HOD: Přidány seznamy startujících. V nedělním vrcholu je 29 startujících. Chybí samozřejmě účastníci mistrovství Evropy, které spolu s tříhvězdovým CSI probíhá ve stejném termínu v Herningu.

 

Tisková zpráva:

Pořadatelé 9. kola Skokového poháru České pojišťovny si připravili pro jezdce i diváky velmi atraktivní podívanou. Díky skutečnosti, že v rámci závodů proběhne i náhradní kvalifikace za zrušenou Velkou cenu Opavy, zařadili premiérově extraligový závod pod umělým osvětlením.

Stane se tak v sobotu 17. srpna, tedy v předvečer plánované Velké ceny Ptýrova na stupni obtížnosti T** (150 centimetrů). A právě vzhledem ke skutečnosti, že jezdce a koně čeká závěrečný den takto těžká soutěž, zástupci Asociace Český skokový pohár požádali Výkonný výbor České jezdecké federace o výjimku z pravidel ČSP. Ta totiž dovolují vypisovat Velké ceny pouze na stupních obtížnosti T (tj. od 145 cm výše), avšak historicky první večerní Velká cena se bude moci uskutečnit na úrovni ST**. Ostatně, svůj díl náročnosti přidá i samotná skutečnost, že koně budou skákat za nezvyklých okolností, které většina z nich nezná.

Při umělém osvětlení se již ojediněle nižší skokové závody v České republice v minulosti konaly – např. ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde se v současné době připravují na 7. kvalifikační závod Skokového poháru České pojišťovny, již poněkolikáté budou 3. srpna 2013 organizovat večerní hobby parkury. V zahraničí je však zcela běžné, že se vrcholné soutěže konají ve večerních hodinách – zejména v jižních zemích, kde vysoké teploty přes den nedovolují podávat maximální sportovní výkony.

Aby se jezdci a koně měli možnost sžít s prostředím ozářeným reflektory, již v pátek 16. srpna bude na Ptýrově jedna soutěž probíhat večer. Od 8.00 hodin začne denní program třemi rámcovými soutěžemi, po jejich ukončení zpestří volnou chvíli hudební vystoupení a od 21.00 hodin bude připraven parkur se stupňovanou obtížností do 135 centimetrů se žolíkem. Po vyhlášení nejúspěšnějších startujících se opět vrátí na scénu muzikanti, kteří příchozím zpříjemní zbytek večera.

V podobný čas by měla začít i sobotní Velká cena České pojišťovny. Předcházet jí ovšem bude kromě dalších tří denních soutěží ještě od půl deváté slavnostní zahájení této netradiční jezdecké události. Vedle bodů do pohárového žebříčku se jezdci s koňmi utkají o 50tisícovou dotaci rozdělenou mezi desítku nejlepších. Právě tento počet by dle zvyklostí měl postupovat do finále Velké ceny se zkráceným kurzem.

Kdo by čekal, že po náročné sobotě si budou moci jezdci v neděli přispat o něco déle, tak je na omylu. Závodit se začne již v 8.00 hodin, byť se bude jednat „pouze“ o střední úroveň parkurů, dále amatérské a juniorské soutěže. Vše se totiž musí stihnout tak, aby ve 14.00 hodin mohla začít ta tradiční Velká cena o další extraligové body a 80 tisíc korun ve finančních výhrách. Více informací najdete na www.skokovypohar.cz.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.