ČR bude hostit mistrovství Evropy seniorů ve vytrvalosti 2013

Krátce před zahájením mezinárodních závodů v jezdecké vytrvalosti pořádaných 15. – 17. června v Mikulově, společně s mistrovstvím České republiky juniorů a mladých jezdců, dorazila pro příznivce této disciplíny radostná zpráva. Výkonný výbor Mezinárodní jezdecké federace na svém červnovém zasedání rozhodl o přidělení pořadatelství mistrovství Evropy seniorů ve vytrvalostním ježdění 2013 realizačnímu týmu v Mostu.

„Dozvěděl jsem se to neoficiálně již v neděli večer, ale písemně jsem tuto informaci obdržel včera odpoledne. Jsem samozřejmě velmi potěšen. Po loňských závodech Endurance Day v Mostě jsme si byli téměř jisti, že nám organizace evropského šampionátu bude svěřena, jelikož jediným protikandidátem byla maďarská Bábolna. Později se ovšem na poli uchazečů objevil ještě německý Dillingen, kde mají pořadatelé velmi dobré vztahy s vlivnými zástupci z Kataru. Trochu jsem tak začal pochybovat, zda vše dopadne dobře. Naštěstí se tak stalo a my se můžeme na pořadatelství již plně připravovat,“ uvedl manažer komise vytrvalosti České jezdecké federace Antonín Terber.

Letošní pátý ročník mezinárodních závodů CEI1*/2*/3* spojených se seniorským mistrovstvím ČR by se tak měly stát ve dnech 14. – 16. září neoficiální generálkou na tuto velkolepou akci. Ta se bude konat 12. – 15. září 2013. „Již vloni jsme měli asi 125 účastníků, což je poměrně hodně. Nepředpokládám tak, že by se ještě počet výrazně zvedl, ale těším se, že dorazí i vytrvalostní špička z Francie, Španělska a podobně. Zástupci těchto zemí k nám doposud příliš nejezdili, ale určitě si všichni budou chtít vyzkoušet mosteckou trať. Ta by totiž měla být příští rok velmi podobná. Na samotný šampionát pak dorazí jezdci a koně nejen z celé Evropy. Jedná se totiž o otevřené mistrovství a tak očekáváme účast států, jako jsou např.: Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Katar, Jihoafrická republika a další,“ upřesnil Antonín Terber.

Aktuálně se však veškerá pozornost v českém vytrvalostním jezdeckém sportu ubírá do jihomoravského Mikulova, kde se nadcházející týden uskuteční již zmíněné mezinárodní závody kategorií CEI1*/2*, resp. CEIJY1*/2* a mistrovství ČR juniorů a mladých jezdců. Jedná se již o jejich 4. ročník a podruhé proběhnou jako Memoriál Rudolfa Nachtigala, jenž stál jakožto pořadatel u zrodu této akce. Tu v současnosti pořádá JK Mikulov ve spolupráci se Stájí Kyselý ze Zábřehu.

Mezinárodní soutěže budou dlouhé 100 km (CEI*/CEIYJ*) a 120 km (CEI**) a na jejich start se postaví závodníci z České republiky, Kataru, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska. „Trasa povede od Mikulova směrem na východ – vinicemi do Lednice a Bulhar, kde se stáčí po polních cestách zpět směrem k pálavským kopcům, ovšem tak, aby nezasáhla do tamní rezervace,“ uvedl pořadatel Milan Kyselý.

Do mistrovských soutěží mladších kategorií nastoupí třináct dvojic a očekáván je napínavý souboj. „Mezi adepty na medaile budou patřit jistě Karolína Pflugová, Kristýna Zahálková, ale i Markéta, Natálie či Tereza Terberovy. Obecně lze říci, že se sešla velmi silná konkurence a nelze jednoznačně říci, kdo nakonec vystoupí na stupně vítězů,“ konstatoval Antonín Terber.

V součtu do Mikulova dorazí 125 soutěžících, což se dá jednoznačně považovat za pořadatelský úspěch. „Je to skvělá účast, mám z toho ohromnou radost, jelikož to dokazuje, že v České republice umíme dělat kvalitní mezinárodní závody, které jsou mezi jezdci oblíbené. Termínově dost často kolidujeme s okolními státy, ale zahraniční soutěžící si k nám přesto cestu najdou,“ uzavřel Antonín Terber. Podrobnosti najdete na www.vytrvalost.com.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.