CSI5* Basilej: Grand Prix pro Christiana Ahlmanna

V termínu od 7. do 10. ledna se uskuteční ve švýcarské Basileji první pětihvězdové závody roku 2016. Na startovní listině je pět z deseti nejlepších jezdců světa. Minulý rok zde v Grand Prix triumfovala již podruhé Luciana Diniz, která na startu nebude chybět ani letos. Aktualizace 11. 1. 7:00 HOD: V nedělní Grand Prix zvítězil Christian Ahlmann. Více v článku.

Oficiální webové stránky | Seznam startujících | Startky a výsledky | Přímý přenos


Neděle 10. ledna

V neděli byl na programu vrchol sedmého ročníku závodů CSI Basilej a to dvoukolová soutěž s rozeskakováním Grand Prix 160 cm. Do druhého kola postoupilo celkem 15 jezdců ze 40 startujících a pouze tři dokázali zajet čistě i druhé kolo. V rozeskakování byl nakonec bezchybný pouze aktuálně vedoucí muž Světového poháru, německý jezdec Christian Ahlmann s Codex One. Nejrychlejším časem, avšak s jedním shozením, se na druhém místě umístila francouzská jezdkyně Penelope Leprevost s Vagabond de la Pomme a na třetím místě, po dvou chybách, loňská vítězka Luciana Diniz s Fit For Fun.

Německý jezdec Christian Ahlmann s Codex One zvítězil v nedělní Grand Prix.


Sobota 9. ledna

Ani v sobotu se nepodařilo v hlavní soutěži dne zvítězit domácím. V soutěži do 150 cm se z vítězství radoval irský jezdec Denis Lynch a odsunul tak na druhé místo domácího Romain Dugueta. Na třetím místě dokončil Belgičan Jerome Guery. Nejrychlejší v rozeskakování, do které se dostalo celkem devět jezdců, však byl italský jezdec Emanuele Gaudiano, ale jednou chyboval a tak skončil až na sedmém místě. Z vítězství se ale Ital radoval opět v soutěži do 145 cm.

Denis Lynch při sobotní soutěži do 150 cm.


Pátek 8. ledna

V páteční hlavní soutěži "Golden Drum of Basel" s rozeskakováním do 155 cm si další vítězství připsali francouzští jezdci. Do rozeskakování se probojovalo celkem 10 dvojic z celkových 46 startujících, které podporovalo 5600 diváků na tribunách St. Jakobshalle. Nejrychlejší byl druhý muž světového žebříčku, Simon Delestre s koněm Chesall před druhým domácím jezdcem Niklausem Rutschim s Windsor XV a třetí Lucianou Diniz s Winningmood.

Simon Delestre zvítězil v páteční soutěži do 155 cm.


Čtvrtek 7. ledna

Výbornou formu si přivezl ze závodů v Liverpoolu italský jezdec Emanuele Gaudiano, který se zdá být neporazitelný na výšce 145 cm. I v Basileji byl první den v této soutěži nejrychlejší se svou klisnou Cocoshynsky.

První hlavní soutěž sedmého ročníku závodů v Basileji, soutěž  do 150 cm, ovládl francouzský jezdec Kevin Staut. Ze svou klisnou Elky dokončil soutěž na čas téměř o dvě sekundy rychleji než španělský jezdec Sergio Alvarez Moya s Carlem. Na třetím místě dokončil Švéd Rolf-Göran Bengtsson s Unita Ask. Domácí jezdci se seřadili na čtvrtém, pátém a šestém místě v pořadí Jane Richard Philips, Paul Estermann a Martin Fuchs.

Kevin Staut zvítězil v první hlavní soutěži závodů v Basileji.

 

Aktualizace 7. 1. 9:00 HOD: Ze závodů se ještě před začátkem odhlásila světová jednička Scott Brash a domácí Steve Guerdat, který dává svému top koni Nino de Buissonnets volno. "CSI v Basileji nesedí v mém plánu na olympijské hry. Po vítězství v Grand Prix v Ženevě již nebude Nino de Buissonnets startovat na žádných halových závodech. Nezúčastní se také CSI v Curichu. Soustředím se na olympijské hry v Rio de Janeiru," řekl Guerdat.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.