Další vývoj dopingových případů z OH

Bylo rozhodnuto o diskvalifikaci amerického olympijského týmu, který v drezuře získal 4. místo. Jak jsme již informovali, americká jezdkyně Courtney King měla pozitivní nález sloučeniny felbinac u svého koně Mythilus, potvrzený u obou otevřených vzorků, a protože látka patří do skupiny A, byla jezdkyně a tím pádem i zbylí dva členové družstva, diskvalifikováni.

Tribunál je však spíše názoru, že jezdkyně nemá na pozitivním nálezu vinu, že americký tým dodržoval veškerá možná opatření, aby se zamezilo podání nějakého preparátu koním cizí osobou, ale protože Mythilus absolvoval nějakou léčbu na hongkongské veterinární klinice, došlo pravděpodobně ke kontaminaci tam. Proto byl jezdkyni nařízen jen měsíční zákaz startu, také vzhledem k její dobré spolupráci při vyšetřování.

U skokanů se vše rozvíjí pomaleji a konfliktněji. Momentálně je ve sporu Německá jezdecká federace a Ch. Ahlmann, jehož právník chce podat žalobu, protože koně testovaní ještě v cášské karanténě vykazovali pozitivní nález na zbytky po předchozích medikacích, ale jezdci o tom nebyli informováni. Capsaicin ani jeho metabolity však nalezeny nebyly, což vylučuje Ahlmannovo tvrzení o tom, že Cösterovi od závodů v Cannes denně mazal záda prostředkem Equi-Block. 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.