De Novo News musel být uspán

Dvanáctiletý De Novo News, top všestrannostní kůň Tiny Cook, musel být uspán kvůli infekci, která se rozvinula poté, co kůň onemocněl v červnu při cestě zpět ze závodů v polské Strzegomi. Podrobnosti v článku.

I když po cestě zpět dělala Tina pravidelné přestávky během transportu, onemocněl De Novo News zápalem plic. Ostatní koně, které přepravovala však nevykazovali žádné známky nemoci.

De Novo News byl poslán na kliniku v Newmarket začátkem srpna s nálezem tekutiny v hrudní dutině. Zde mu dávali pouze 10% šanci na přežití. Později se vytvořil absces v neoperovatelném místě pod lopatkou, který se veterináři snažili vyléčit silnými antibiotiky.

"Všechno jde velice pomalu, ale jsou zde známky, že přežije," řekla Tina na konci září. Ale poté přišlo velké zhoršení zdravotního stavu a nakonec musel být De Novo News 13. října uspán. "Infekce se dostala bohužel do kloubů a s tím se nedalo už nic dělat," řekla pro Horse & Hound zdrcená Tina.

Tina vychovala De Novo News (po Last News) a jezdila jeho matku Deuce De Longvaut. Spolumajitelem koně byl také Jim Chromiak.

Dvojice pomohla Britům k zisku stříbrné medaile na Světových jezdeckých hrách a letos byla jmenována jako rezervní do družstva pro mistrovství Evropy v Blair Castle.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.